Woensdag 9 maart 2016 veranderde mijn leven letterlijk van de één op de andere dag.
In plaats van zelf te rijden in mijn Audi werd ik gereden in een rolstoel…op weg naar een darmonderzoek. Mijn eerste darmonderzoek en de diagnose was er onmiddellijk…ik had endeldarmkanker. De specialist plande direct mijn agenda vol voor het komende jaar met bestraling, chemotherapie, operaties en als laatste fase van het traject enkele maanden preventieve chemotherapie.Van een onafhankelijke, veelzijdige vrouw en echtgenote van 47 jaar veranderde ik in een angstige en onzekere patiënt, van een professional in een leek. Ik wist niet eens wat een endeldarm was.
Het was een verandering op niveau van identiteit.

De diagnose was een schok en tegelijkertijd een bevestiging van hoe ik me de 2 jaren daarvoor voelde. Ik was moe, moe tot op het bot. Iedere ochtend na het douchen zat ik op mijn handen en knieën op de tegelvloer van de badkamer…zo moe. En dan moest de dag nog beginnen. Met make-up en mooie kleren zag ik er steeds goed uit en ik functioneerde. Wist mijn slecht voelen te verbloemen. Ondertussen werd ik een vaste klant bij mijn toenmalige huisarts. Vermoeidheid, steeds ontstoken tandvlees, flauwvallen, me niet lekker voelen. Lang verhaal kort…de diagnose was ‘Chronische hyperventilatie’ en ik kreeg een recept mee voor Lysanxia, een angstremmer.
Tot het moment dat ik bloed zag bij mijn ontlasting… Toen werd ik onmiddellijk doorverwezen naar de darmspecialist en hij voelde meteen al de 1e tumor, direct naast mijn rectum.

Tijdens de eerste opname voor verder onderzoek in het ziekenhuis werd een 2e tumor ontdekt, 15 centimeter hoger, in het sigmoïd. Uitzonderlijk voor een vrouw van net 47 jaar. De bestraling en eerste chemokuur waren succesvol want de tumoren waren spectaculair en sensationeel gekrompen. Deze 2 woorden blijven mijn lievelingswoorden, het zijn de woorden van mijn oncoloog en chirurg. Hun woorden gaven mij vleugels, vertrouwen en veerkracht. Deze 3 V’s had ik nodig voor de rest van het traject want het was geen ‘walk in the park’.

Ik ben nu 5 jaar verder, jaren met ziekenhuisopnames, talloze onderzoeken, gesprekken en vooral veel spanning. Ik moet veel inleveren op verschillende levensvlakken. Als gevolg van de bestralingen en chemokuren heb ik iedere dag pijn en kan niet meer ‘even’ naar het toilet. Iedere avond doe ik een darmspoeling en dat vraagt veel van mijn lijf. Dit is confronterend.
Deze darmspoelingen zijn echter wel mijn redding want hierdoor heb ik weer vrijheid dat, na gezondheid, mijn belangrijke waarde is. Want ik ben maanden incontinent geweest, ik kon alleen met de hond gaan wandelen mits ik een luier aan had en ik zat ongeveer 40 x per dag op het toilet. Dat doet wat met een mens.

Zou ik mogen terug gaan in de tijd, zou ik zaken dan anders aanpakken? Jazeker!

Ik zou mijn kop niet in het zand steken als ik zag dat mijn ontlasting anders was.
Ik zou niet uit schaamte mijn mond hierover houden omdat het geen sexy onderwerp is.
Ik zou zélf, in alle privacy op mijn eigen toilet, een simpele poeptest doen.
Ik zou aan mijn huisarts blijven doorvragen voor verder onderzoek, voor een colonoscopie.

Nu, na alles wat ik heb doorstaan, zie ik een colonoscopie of een simpele poeptest als een cadeau aan jezelf én aan je geliefden.
Maar achteraf praten is gemakkelijk…ik kijk vooruit, kijk naar alles wat ik wél kan en steeds in grote dankbaarheid.

Van harte,

Valence M.

Reacties (7)

 • Heidi

  05/06/2021 - 11:10

  Ik had ook endeldarmkanker, ik opteerde om ook het rectum te amputeren, en een blijvende colostoma, blij dat ik het zo gedaan heb,, geen incontinentie en spoelingen. Veel sterkte 🍀

  Reply
 • Henny

  05/06/2021 - 11:52

  Valence ,ook ik had endeldarmkanker en ook gelang nee blijven lopen.
  Had het geluk dat het zat ingekapseld!!
  Na chemo’s en tal bestralingen de operatie !!
  Daarna nu 20 jaar geleden gaat het goed nog steeds de darmspoelingen en wat kleine probleempjes maar we zijn er nog en daar ben ik heeeeel blij mee !!!

  Reply
 • Maria Appeltans

  05/06/2021 - 11:55

  Met heel veel respect heb ik uw verhaal gelezen , wat ben jij een sterke dame. Ik weet waar je over spreekt, mijn schoonbroer heeft het ook mee gemaakt .Heel veel moed je bent een voorbeeld voor velen Je bent een voorbeeld voor velen .
  Maria

  Reply
 • Gerrie

  05/06/2021 - 13:06

  Wat een indrukwekkend verhaal Valence!
  Een sterke vrouw ben je. Als ik je tegenkom, ben je altijd even vrolijk! Ondanks wat je meegemaakt hebt en nog meemaakt.
  CHAPEAU voor jou!!!

  Reply
 • Lut

  05/06/2021 - 13:31

  Ik herken heel veel in jouw verhaal. Ik was iets ouder en het is al 15 jaar geleden. Sindsdien heb ik een permanente stoma en daar ben ik ondertussen helemaal aan gewend. Zo blij dat ik er nog ben en mijn drie kleindochters heb mogen kennen. Sindsdien vind ik het veel gemakkelijker om van het leven te genieten. Dat wens ik jou ook toe!

  Reply
 • Béa

  05/06/2021 - 13:38

  Lieve Valence, heb zelf ook darmkanker gehad, nu 8 jaar geleden,had meer geluk dan u,tumor zat in de dikke darm,operatie,maar chemo en bestraling waren niet nodig..
  Ik bewonder de moed waarmee u met de problemen omgaat..
  Wens je nog veel steun van je vrienden en familie,alleen kan je het niet !
  Sterkte en veel liefs,

  Béa XXX

  Reply
 • Greet vercammen

  05/06/2021 - 15:20

  Ik herken me volledig in jouw verhaal. Door onkunde van mijn toenmalige huisarts ben ik ook te lang met de klachten blijven rondlopen , was maar darmontsteking. Tot ik ook niets meer kon , naar spoed ben gegaan en daar het verdict darmkanker kreeg . Inmiddels had ik 3 tumoren . Chemotherapie, operaties , de laatste is nu 18 maand geleden en ik hoop dat het nu goed blijft gaan . Blijf moed houden en ik wens je heel veel beterschap. Bedankt om jouw verhaal te delen en mensen meer bewust te maken van deze ziekte. Grtjes Greet

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login