Een getuigenis…het gaat goed nu, vijf jaar later: gehuwd en drie kleinkinderen werden geboren . Maar,  het kan beter…laat ons hopen voor velen.

April 2006: driemaal een “maag-darm “ griep telkens met enkele dagen herstel ertussen. Tijdens het toevallig één mei weekend een vierde aanval. Na het weekend, op dinsdag  2 mei opname in  het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen via spoed.  Donderdags de diagnose: een darmgezwel van ernstige omvang om met haast chirurgisch te laten verwijderen….de volgende dag dus. Een week later de uitslag van de biopsies: kwaadaardig gezwel…dikke darmkanker, zes maanden chemo noodzakelijk. Dat was even slikken.  Een half jaar later zat de chemo erop.  Weliswaar een héél lastige periode –ook voor partner en naaste familie- maar niet onoverkomelijk.  Sedertdien volg ik strikt de follow-up: twee nieuwe coloscopies, echografiën enz. allemaal met goed resultaat, telkens zéér spannend.  De onderzoeken op zich zijn uiterst “patiëntvriendelijk” en een niemendalletje in vergelijking met de chirurgische ingreep en de chemo.

Als je nu weet, dat dit allemaal te vermijden is door preventief onderzoek dan is dat gewoon fantastisch!  Ik heb hier om die reden graag aan meegewerkt.  De verdere informatie aan artsen, gezondheidswerkers, en aan iedereen blijft bijzonder noodzakelijk, en is dankbaar omdat het zoveel ellende kan voorkomen.

Waarom ben ik hier zo van overtuigd….wel in januari 2005 werd ik met een bloedende maagzweer, veroorzaakt door de helicobacter-pylori bacterie, opgenomen in ander ziekenhuis. Er volgde de klassieke behandeling met maagzuurremmers en antibiotica…tweemaal werd ter controle een gastroscopie uitgevoerd…Gezien  mijn leeftijd  en deze gelegenheid (ik was onder lichte verdoving) , werd er geen gebruik van gemaakt om even ook  een coloscopie  te doen.  Het gezwel zou al héél goed zichtbaar geweest zijn( gezien de trage groei, zoals jullie al wel zullen gelezen hebben).Laat ons hopen dat de alertheid voor de opsporing van darmkanker nu standaard-benadering geworden is. 

 Als ik inmiddels het boekje “Een wereld zonder darmknker” van Luc Colemont  gelezen heb, dan kan dit maar omdat er mensen zijn die hier al zeer veel moeite voor gedaan  hebben, en dat is mooi! Dat het veel navolging mag kennen.

 

 

Reacties (4)

 • Veerle

  14/09/2011 - 20:19

  HoiWaar gaat de wereld heen? Een man van 65 jaar die beter met de computer overweg kan dan ik. Geen idee hoe ik een verhaal op posterous krijg…Mijn naam is Veerle, ik ben 24 jaar en ben een jaar in behandeling geweest tegen endeldarmkanker. ‘k Heb nu bestraling, chemo, een zware operatie waarna tijdelijke stoma en een hormonenbehandeling gehad.Het was me wat. Morgen de eerste controle. Een scan zal uitwijzen of de kanker nog steeds uit mijn lichaam weg is. In ieder geval voel ik me momenteel, een week en een half na de (hopelijk) laatste chemo, stukken beter dan voor de behandeling.Symptomen van de kanker bij mij waren:- Extreme moeheid.- Buikpijn: eerst sommige dagen veel, andere minder.- Gewichtsverlies.- Gevoel dat er iets aan het groeien was in mijn buik.- Minder lust hebben.- Minder goed presteren op je job.- Verandering van smaak: eerst lustte ik graag water, toen de tumor aanwezig was, smaakte enkel frisdrank.- Bij toiletbezoek veel buikpijn, geen resultaat. Vaak bloed.Van deze zaken had ik al maanden last. Omdat darmkanker op jonge leeftijd zelden voorkomt, werd ik er in eerste instantie niet op getest. De waarden in mijn bloed waren goed en bij mijn stoelgang-staal zat (die dag) geen bloed.Een tijdje dacht ik dat de problemen enkel mentaal waren en een poosje later dacht ik dat het spastische darmen waren die me pestten.Een coloscopie kan je, bij twijfel, meer informatie geven. Als je voelt dat er geen beterschap is, laten onderzoeken tot er een gepaste diagnose uit de bus komt.groetjes en veel verder succes met de campagne!

  Reply
 • Colon Cancer Awareness Action

  14/09/2011 - 20:44

  Veerle, we willen ge graag helpen om je verhaal op Posterous en op onze website te zettenlaat maar iets weten aan info@stopdarmkanker.be

  Reply
 • veerledesmedt12

  16/09/2011 - 21:36

  <html> <head> <style><!– .hmmessage P { margin:0px; padding:0px } body.hmmessage { font-size: 10pt; font-family:Tahoma } –></style> </head> <body class=’hmmessage’><div dir=’ltr’> Hey<br><br>’k Dacht wel dat het interessant kon zijn om eens iemand jonger er tussen te zetten. Zo schieten een aantal mensen waarschijnlijk wakker.<br><br>Zeg maar welke zaken van de kanker best belicht worden en hoe ‘k het op posterous kan zetten. ‘k Ben niet altijd zo vaardig met de computer maar als het simpel uitgelegd is, lukt het me wel.<br><br>Vriendelijke groetjes<br><br>Veerle<br><br><div></div></div></body></html>

  Reply
 • Colon Cancer Awareness Action

  16/09/2011 - 22:43

  Veerle,Jij mag jouw verhaal schrijven zoals jij wil.Stuur het maar naar :info@stopdarmkanker.bewij doen de rest wel.

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login