Het zag er allemaal schitterend uit, zo 15 maanden vóór de verdiende rust op de leeftijd van 65 jaar. De plannen waren er al, alleen nog het lopende project afwerken en dan fini. In november begon het dan, stilletjes, niet meteen opvallend, met abnormale stoelgang. Twee dagen gezond zonder stoelgang gevolgd door een dag met stoelgang met pijnlijke krampen. Diagnose van de huisarts “storing van de peristaltiek van de dikke darm” op te lossen door middel van medicatie welke in eerste instantie wel leek te werken. Men denkt niet direct aan het ergste zodoende bleef het probleem aanslepen tot midden december, met up en downs. Aangezien uiteindelijk mijn klachten niet verminderden werd besloten op woensdag een colonoscopie uit te voeren. Het verdikt kwam als een donderslag bij heldere hemel. Een gezwel in de dikke darm en bovendien kwaadaardig dus darmkanker ! Een chirurgische ingreep was onvermijdelijk en dat met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht.

Mijn eerste reactie was de ingreep uitstellen tot een latere datum maar uiteindelijk is dat uitstel van executie en hoe vlugger de ingreep hoe beter. Dan maar onmiddellijk beslist door te gaan met de behandeling. Toen ging het snel, woensdag colonoscopie en resultaat, donderdag ziekenhuisopname en vrijdag de chirurgische ingreep. Met de kerst in het ziekenhuis en met nieuwjaar thuis. De ingreep zelf is prima verlopen, zonder complicaties. De eerste twee dagen in het hospitaal waren  redelijk lastig. Daarna is het een kwestie van tijd die de wonde nodig heeft om te herstellen. Met nieuwjaar terug thuis maar dit betekende niet het einde van de behandeling. Afspraken werden gemaakt voor de chemotherapie nabehandeling, 12 sessies, om de twee weken, te starten ongeveer een maand na de chirurgische ingreep.

Chemotherapie klinkt angstaanjagend maar valt best mee maar wordt wel zwaarder naarmate de eindsessie nadert. Het lopende project werd nog afgewerkt zij het met lichte vertraging aangezien het een regime werd van een week werk gevolgd door een week chemo wat eigenlijk geen problemen gaf. Naar het einde van de reeks toe werd de dosering wel aangepast aangezien de zenuwuiteinden van vingers en tenen me parten gegonnen te spelen. Met de handen is alles goed gekomen, de voeten voelen aan net of je kousen in je schoenen dubbel zitten. Lastig maar helemaal niet pijnlijk en blijvend.

Nu, 21/2 jaar na de ingreep is er van darmkanker geen spoor meer te vinden doch een periodieke controle is en blijft wel echt nodig.Ik kan het medische team, de huisarts, de specialisten, de chirurg en het ziekenhuis personeel niet genoeg bedanken voor de geleverde prestaties.

 

Reacties (2)

 • Vereecken Katty

  19/09/2011 - 06:52

  Ik wens u een volledige genezing toe voor mijn broer kwam de diagnose te laat werd van kastje naar muur gestuurt hij was dan ook amper 29 jaar eer de colonscopie werd uitgevoerd was het verdict een enorm gezwel in de endeldarm dan volgde dezelfde modus operandum zoals bij u operatie chemo en bestraling een eerste 6 maandelijkse controle alles was okee 6 maand later uitzaaiingen longen en lever ik als oudste van ons 3 ik was toen 35 wist hoe laat het was dan begon onze strijd die 4 jaar heeft geduurd tegen deze verschrikkelijke ziekte verder uitzaaingen in de rug en eind september is het naar zijn hoofd gegaan opname ziekenhuis en daar heeft hij de strijd verloren na amper 7 dagen is het snel gegaan nu 8 oktober is het 5 jaar dat ik mijn broertje verloren heb het is hard en moeilijk hij woonde bij me in dus heb alles van nabij beleefd ik mis hem elke dag nooit meer kerstmis,nieuwjaar,verjaardag een stoel blijft steeds leeg.Ik put kracht uit de verhalen van mensen die het wel halen had mijn broer ouder geweest had hij kans gemaakt want blijkbaar treft deze vorm van kanker meer mensen tussen 50 en 65 jaar hoe jonger hoe agressiever ik heb nu ook al 2 colonscopies achter de rug ben er nu 45 en bij de laatste had ik ook enkele poliepen nu is de controle op 2 jaarlijks plaats van 5 gebracht daar dit erfelijk is ik wens u veel suc6 en hopelijk mag je genieten van een lang en zalig welverdiend pensioen groetjes Katty

  Reply
 • Colon Cancer Awareness Action

  19/09/2011 - 06:58

  Katty, dank voor jouw getuigenis…wij wensen jou ook veel sterkte.vriendelijke groeten,LC

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login