Blijven uitbreiden a.u.b. !

Als een donderslag bij heldere hemel! Zo kwam het mailtje dinsdagavond in mijn mailbox terecht. De melding dat Minister Jo Vandeurzen in de loop van de avond een persbericht had verstuurd met het nieuws dat het bevolkingsonderzoek naar darmkanker zou uitgebreid worden. Dit bericht had ik echt niet zien aankomen, ook niet in de wandelgangen. De melding dat ook de 53 en 54-jarigen nog dit jaar een (gratis) uitnodiging in hun brievenbus krijgen was een complete verrassing. In dezelfde mail werd ook vriendelijk verzocht om hierover (nog) niet te communiceren. Aan dat embargo heb ik me braaf gehouden…

Het “breaking news” wekte toch gemengde gevoelens bij me op.

Blijdschap, want joepie, dat is toch een stap in de goede richting. We vragen met onze vzw Stop Darmkanker immers al jaren dat alle Vlamingen op dit vlak als Europeanen worden beschouwd. De Europese richtlijnen zijn al 15 jaar glashelder: “Screening voor darmkanker moet aangeboden worden aan iedere man of vrouw vanaf 50 jaar”. Het feit dat de American Cancer Society recent haar richtlijnen heeft aangepast (starten vanaf 45 jaar!) laten we voor deze blog even terzijde.

Ontgoocheling, omdat ik stiekem gehoopt had dat de uitbreiding nog groter was en dat de Europese richtlijn eindelijk zou opgevolgd worden. Ik hoor sommige lezers al hardop denken: “Maar ‘t is ook nooit goed voor diene Colemont.” Beste lezer, ik zal als activist pas enige gemoedsrust vinden als ook die mijlpaal is bereikt. Hoeveel opiniestukjes hiervoor nog nodig zullen zijn kan ik je niet vertellen. Vergeet niet dat we het hier over de “arrestatie” van een seriemoordenaar hebben. Iemand die in Vlaanderen iedere dag (!) verantwoordelijk is voor 5 (vermijdbare) begrafenissen moet liever vandaag dan morgen een halt worden toegeroepen.

Laten we hopen dat er een bewuste strategie achter de uitbreiding zit. Toen in oktober 2013 gestart werd met het bevolkingsonderzoek moest je minimum 56 jaar zijn om uitgenodigd te worden. Eind mei 2017 werd op een ‘blauwe’ zondagmorgen (bestaat dat eigenlijk?) in de pers bekendgemaakt dat 55-jarigen ook mee mogen doen. Ik vond dat eerder een “uitbreidingske”, dat één jaartje erbij. Gebrek aan financiële middelen was toen een -in mijn ogen- te gemakkelijk excuus. Nu zijn er een jaar later kennelijk toch middelen gevonden om het bevolkingsonderzoek met twee jaartallen uit te breiden. De Minister heeft 300.000€ vrijgemaakt om 160.000 mensen extra uit te nodigen. Je moet geen rekenwonder zijn om te becijferen dat dit nog géén 2€ per persoon is.

Dat moet één van de meest kosten-efficiënte maatregelen van de afgelopen maanden zijn. Dit kan ik alleen maar toejuichen. Iedereen weet wat er bespaard kan worden wanneer darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt en er geen erg dure (ik had bijna geschreven extreem dure) behandelingen nodig zijn. Ik bespaar jullie de berekeningen, maar door deze maatregel zullen dit jaar nog minstens 500 darmkankers vroegtijdig worden opgespoord!

Op die manier hebben we met Vlaanderen toch een wereldprimeur! We zijn het eerste ‘land’ (regio) ter wereld waar darmkankerscreening start bij 53 jaar! Die primeur kan niemand ons meer afnemen.

Laat ons hopen dat een derde uitbreiding, die er zeker ooit moet en zal komen, drie geboortejaren bevat! Op die manier zit er nog enige logica in het uitbreidingsverhaal en zijn we eindelijk in orde met de Europese richtlijn. Dat mag wat mij betreft gerust nog bekend gemaakt worden voor de volgende verkiezingen. Iedereen blij!

By the way, zo’n extra budget moet toch ergens te vinden zijn? Of moeten we met zijn allen hiervoor een crowdfunding opstarten?! Ik twijfel er niet aan dat veel Vlamingen (lees gemeenten) onze Minister een handje willen toesteken zoals de Antwerpse gemeente Schelle recent gedaan heeft. Dat zou pas een mooi #samensterk-verhaal zijn.

Je hebt volgens mij als burgemeester of schepen minder dan 5 minuten (politieke) moed nodig om dat extra bedrag op de begroting te vinden waardoor iedere 50, 51 en 52-jarige krijgt wat hij als Europeaan zou moeten krijgen. Het gaat hier overigens niet alleen over vermijdbare kosten, maar vooral over vermijdbaar leed en méér gezonde levensjaren.

Want dat is toch wat we allemaal willen, nog vele jaren genieten van de prestaties van onze Rode Duivels, wereldkampioen of niet! 

Ik hou mijn mailbox in de gaten! Wie weet…

Tot blogs,

Luc Colemont 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.