Voor dat we het goed en wel beseften was de Internationale darmkankermaand maart al begonnen. De intense voetbalcampagne gedurende 2 speeldagen in alle Belgische voetbalstadions van 1A en 1B had behoorlijk wat energie gekost. Een huzarenstukje dat we toch netjes klaar gespeeld hebben met ons #kleinploegske. Ik bespaar je het aantal telefoons en mails dat onze projectmanager Bruno Mettepenningen met de diverse clubs gedaan heeft, het heeft alleszins een schitterend resultaat opgeleverd.

De spelers en scheidsrechters met onze truitjes, het spandoek dat ze samen vast hielden, de buttons bij de trainers en stafleden, de blauwe lintjes bij de hostessen en medewerkers, onze “plopkap” die bij alle interviews opdook. De boarding rondom het veld waar regelmatig volledig “Stop Darmkanker” met ons logo verscheen. De videoboodschappen in de stadions. Bijna alle clubs stuurden mooie twitterboodschappen uit. Onze Reuzendarm stond op de middenstip van STVV en Kortrijk. Marina gaf de aftrap op Lierse, Bruno in Beveren, ik mocht in Genk trachten te scoren. De blauwe #Stopdarmkanker Ghelamco Arena op het einde van het eerste campagneweekend was een eerste kers op de campagnetaart.

Ik denk dat als je een visbiliteitscampagne voor ogen hebt, dat deze wel zeer geslaagd was. Met dank aan al de 24 ploegen en de 24 communitymanagers die het nauwkeurig uitgekiende plan perfect uitgerold hebben. Zonder hen hadden we dit resultaat nooit kunnen bereiken. En de ultieme kers op de taart werd vakkundig gezet door onze mecenas en inspirator Marc Coucke. Toeval of niet, Extra Time haalde nog nooit zoveel kijkcijfers. Ook daar werd minstens één darmkanker gestopt door “Dokter” Marc!

We waren hiervan amper bekomen of het gemeentehuis van Schelle bleek prachtig in het blauw verlicht te zijn. Een initiatief van schepen Axel Boen dat de nodige persaandacht kreeg wat aanvankelijk door de Vlaamse overheid niet al te erg geapprecieerd werd.  De inwoners van Schelle vonden het alleszins een nieuwe attractie voor hun gemeente! Enfin, die plooien met de overheid lijken ondertussen glad te zijn gestreken. Axel Boen heeft het na één van onze lezingen toch maar klaargespeeld om de “Europese norm” naar Schelle te halen. Er zal immers een pilootproject opgestart worden waarbij ook mensen tussen de 50 en 54 jaar zullen worden uitgenodigd voor een onderzoek van de ontlasting. Dit natuurlijk in nauwe samenwerking met de desbetreffende diensten in Brussel. Tot wat een lezing leiden kan… Op 18 april gaan we het algemeen publiek hierover een mooie avond aanbieden in San Marco Village.

Je zou nog bijna vergeten dat bijna gelijktijdig de persconferentie in Brussel plaats vond van de nationale scholenwedstrijd van de tweede editie van het “NoXcuseproject”. Er waren zes sterke finalisten waarvan jammer genoeg slechts twee winnaars konden worden aangeduid. Het Sint-Janscollege van Meldert en het l’Institut Saint-Joseph van Libramont kregen de meeste punten van de nationale jury in combinatie met de Facebook scores. Het was voor beide scholen een millimeterspurt. Zij ontvingen van Sanofi elk een mooie cheque van 5000 €. Benieuwd of de plannen om het NoXcuseproject ook een internationaal karakter te geven dit najaar zullen worden uitgerold?!

Een dag later startte dan de nieuwe editie van de #Blauweapotheek campagne, voorlopig nog een overwegend Vlaams gebeuren. Méér dan 300 apotheken doen ook dit jaar mee en vanaf dag1 kregen we via diverse kanalen al talrijke foto’s toegestuurd van apotheken die hun creatieve geesten het werk hebben laten doen. Echt leuke dingen, echt tof gedaan. Je kan maar één zaak vaststellen: de #blauweapotheek leeft!

Zelf ben ik ondertussen aan mijn zoveelste Ronde van België in maart begonnen.  Er staan reeds 21 lezingen gepland en dan moet ik zorgen dat ik ook op ons eigen Gala op 22 maart aanwezig ben en de dag nadien op het Boksgala in de Ghelamco Arena in Gent. De boksers, die uit de zakenwereld komen, hebben al een serieus parcours afgelegd in de fitnesszaal onder leiding van Junior Bauwens. En of het nog niet genoeg is, zij hebben ook reeds een fantastisch bedrag van méér dan 16.000 € opgehaald bij hun achterban! Ik hoop dat je het mij niet kwalijk neemt dat ik op mijn verjaardag géén lezing geef. Even wat extra family-time :-)

Onze Reuzendarm(en) toeren met Marleen Wauters ook door het hele land en duiken regelmatig op in Wallonië. Daar is nog véél werk aan de winkel, het “darmkanker” terrein moet daar eigenlijk nog helemaal ontgonnen worden. Werk voor de volgende maanden en jaren. En met onze allernieuwste “Junior” darm gaat dat zeker nog beter gaan.

Je zou nog bijna het “Runners Team van Evergem” vergeten dat met 4 lopers op 11 maart de marathon van Barcelona gaat lopen. De voorbereiding is ondanks het niet al te fraaie weer goed verlopen. Ze zijn er klaar voor. En ze hebben op voorhand ook al méér dan 5000 € voor ons opgehaald. Voor sommigen is het de allereerste marathon, voor iemand anders de 5de of de 7de, voor één persoon zelfs al de 30ste! Chapeau!

Tussen al dat bokser- en lopersgeweld moeten we ons ook focussen op 12 maart in Brussel. In de namiddag zal er een heuse persconferentie worden gehouden. Niet om een stand van zaken op te maken, maar wel om officieel bekend te maken dat we een nieuw en belangrijk partnership hebben gesloten met een groot, Belgisch leidinggevend bedrijf. Het gaat ons een hele serieuze duw in de goede richting geven: nog méér acties, nog méér campagnes. Telkens met slechts één doel voor ogen: zoveel mogelijk darmkankers stoppen. Benieuwd welke media het belangrijk genoeg vinden om hier aandacht aan te besteden. Een samenwerking waar we best fier op zijn! Maar nu moeten we nog enkele dagen zwijgen, geen perslekje veroorzaken.

De wielertoeristen kunnen hun gading vinden bij de Etixx Classic Tour, waar ze de volgende maanden aan 10 wedstrijden kunnen deelnemen, allen met ronkende namen, allen over Vlaamse wegen en kasseien die de pro’s ook moeten verteren. Dat we dit jaar als goed doel zijn uitgekozen doet ons natuurlijk erg veel plezier. De eerste wedstrijd (in vrieskou) is al achter de rug. Méér dan 3000 wielerliefhebbers kwamen op 25 februari aan de start in Gent voor de “Omloop Het Nieuwsblad Cyclo”.

En dan gaan we natuurlijk rechtdoor naar ons tweede Gala op 22 maart. Een nieuwe locatie, een nieuw concept. Het zal een fantastische avond worden, vol van verrassingen en belevenissen. Wie weet kunnen we daar wel samen klinken op een geslaagde campagne. Dan kunnen we moe maar met een gerust gemoed naar het boksgala in Gent gaan de avond nadien.

Op 22 april staat de “AG 10 Miles” op het programma. Voor vele lopers en runners de hoogmis van het jaar. Dit jaar hebben we al méér dan 100 inschrijvingen voor ons eigen “Stop Darmkanker”-team. Filip Luypaert, stadium 4 survivor is ook nu onze trouwe kapitein!

En voor wie van de golfsport houdt is er ook goed nieuws. Dit jaar niet één tornooi, maar 11 wedstrijden van de Golf Beats Cancer Tour over heel Vlaanderen ten voordele van onze vzw!

En ondertussen werkt onze fondsenwerver (we hebben hem “Fons” gedoopt) rustig verder. Sedert eind vorig jaar hebben we een gloednieuw actie- en donatieplatform. En onze Fons doet dat echt niet slecht, hij werkt 24u op 24, 7 dagen op 7 en is altijd bereikbaar. Hij is erin geslaagd om op 2 maanden tijd 25K op te halen! De boksers, lopers, fietsers e.d. zijn zijn grootste leveranciers. Méér dan 400 donaties werden reeds geregistreerd!

Stop Darmkanker zou Stop Darmkanker niet zijn, als er achter de schermen al hard gewerkt wordt aan een nieuw project dat ons ook internationaal op de kaart moet zetten. Maar daarover gaan we voorlopig nog niet teveel verklappen. De Gladiolen zijn voor later…

In Latina in Italië, een stadje ten zuiden van Rome (mijn tweede thuis) kleurt de horloge van de toren van het stadhuis deze maand blauw! Dit is géén toeval….daar hebben mijn lieve echtgenote Antonella en ik voor gezorgd :-) Op 12 april ga ik er overigens in het Italiaans een lezing geven voor het brede publiek.

En als U dit leest zijn we héél dicht bij de 100.000 “likes” op Facebook, als dat geen mijlpaal is :-) #samensterk

Wat uiteindelijk de beste campagne zal zijn, is moeilijk te zeggen. Ik hou het voorlopig met mijn eigen lievelingsquote: “The best campaign is the one that is done, not the one that is discussed for many years”

Tot blogs,

Luc Colemont 

P.S. Met dank aan apotheek Eelen te ‘s-Gravenwezel!

 

Reacties (5)

 • Béa De Voght

  03/03/2018 - 14:30

  Proficiat dokter en dankuwel voor uw geweldige inzet samen met uw team !
  xxx

  Reply
 • Erwin Beyen

  03/03/2018 - 18:29

  Dokter met deze campagne en enorme inzet worden ongelooflijk veel levens gered en ik heb het ervaren.
  Blijven doorgaan en hopen dat er meer mensen de test doen. Ik moedig ze alvast aan en wil je daar gerust in helpen

  Reply
 • Appeltans Maria

  03/03/2018 - 18:50

  Dikke proficiat Docter je verdient meer dan een bloemetje !!!

  Reply
 • arlette derycke

  06/03/2018 - 22:28

  mijn man heeft een aantal jaren geleden darm kanker gehad mee gedaan aan het bevolkings onderzoek nog altijd verdere onderzoeken gedaan nu genezen maar toch een andere ziekte gekregen altijd laten onderzoeken

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login