Nu het stof van de Internationale darmkankermaand maart is gaan liggen en de eerste bloesems eindelijk voor echte lentekriebels zorgen, misschien toch even de tijd nemen om een tussenbalans op te maken. De afgelopen weken waren behoorlijk druk voor ons. We hadden erg veel op onze agenda staan. Misschien hebben we iets te veel hooi op onze vork genomen. Maar als ik mijn blog lees van begin maart denk ik dat we mogen zeggen dat alles netjes uitgevoerd is. We mogen alles afvinken wat we gepland hadden. Het was niet altijd even gemakkelijk, maar uiteindelijk mogen we terugblikken op een geslaagde campagne. Een campagne die natuurlijk hier niet eindigt… #Gewoondoen is bij ons geen politieke leuze, het behoort tot het DNA van onze vzw Stop Darmkanker. De volgende maanden zijn ook al goed gevuld… Je hoort nog van ons!

Wat me wel weer opgevallen is, dat de grote kanonnen – op enkele gewaardeerde uitzonderingen na- weer massaal gezwegen hebben. Het was langs hun kant oorverdovend stil, tot het gênante toe. Velen onder jullie hebben het wellicht zelfs niet gemerkt, laat staan gevoeld. In het buitenland ging het er heel anders aan toe…

De afgelopen weken hebben we op talrijke plaatsen talrijke getuigenissen en ‘stories’ moeten aanhoren. Te veel om met de mantel der liefde te bedekken en enkel een troostend woordje toe te spreken. Die slachtoffers en hun familieleden verdienen een beter lot.

Moeten we het dan over een andere boeg gooien? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik vanaf vandaag niet meer over sluipmoordenaar of “silent killer” darmkanker spreek, maar over de bloeddorstige seriemoordenaar D.K. Iemand die elke dag 9 Belgen, 14 Nederlanders, 53 Italianen en 580 Europeanen doodt, is die naam waardig. Wat nog erger is, hij loopt met een “license to kill” op zak. Nog steeds te weinig instanties ondernemen gerichte acties om hem die af te nemen. Hij zou die al lang niet meer mogen hebben.

Als je met journalisten of redacties informele contacten heb, vragen ze je steeds of je geen “nieuws” hebt. Die keiharde cijfers zijn hen ondertussen ook wel bekend, maar daar liggen ze echt niet meer van wakker. Wel, ik heb nieuws… Het nieuws is dat het tijd wordt om een klacht in te dienen wegens “schuldig verzuim”. Tegen wie? Dat kan tegen héél véél mensen. Autoriteiten moeten echt niet schrikken als ze vroeg of laat zo’n een brief in de bus krijgen. Het zijn immers zij die seriemoordenaar D.K. nog veel te veel rustig hun gang laten gaan en onvoldoende actie ondernemen. Maar ook de traditionele media komen voor zo’n brief in aanmerking. Ze zijn bewust of onbewust medeverantwoordelijk dat seriemoordenaar D.K. zoveel slachtoffers maakt. Het lijstje van “schuldige verzuimers” is nog véél langer…te lang voor deze blog.

Leven we niet in een informatiemaatschappij? De ganse maand maart er niets over berichten, niet over informeren… il faut le faire! Of is het omdat een zekere Donald Trump het ook van zijn presidentiële ‘to do’-lijstje geschrapt heeft, dat dit als voorbeeld geldt. Zijn voorganger was op dat vlak toch anders. Barack Obama kondigde iedere keer officieel vanuit het Witte Huis de Internationale darmkankermaand aan!

Ik kan je met de hand op het hart vertellen dat er nog héél veel werk aan de winkel is. Niet alleen bij het brede publiek, maar ook nog bij huisartsen en specialisten… Dat is de trieste waarheid anno 2018!  Méér dan 300 lezingen sedert mijn carrièreswitch nu iets méér dan 2 jaren geleden hebben me nog veel wijzer gemaakt op dat vlak!

Tijdens mijn lezingen noem ik de ‘poepsimpele’ stoelgangtest regelmatig de Kalasjnikov tegen darmkanker. Dat is natuurlijk iets te karikaturaal. Maar de traditionele media kunnen dat wel zijn. Zij kunnen wel degelijk het verschil maken tussen leven en dood, tussen operatie of géén operatie, tussen wèl chemo of géén chemo. De handleiding is echt niet zo moeilijk. Die kan je op een A4-tje of zelfs een bierviltje neerschrijven. Het ligt hier naast mij…

Natuurlijk zijn die politiek intriges in aanloop naar de verkiezingen van levensbelang. Natuurlijk is die eenzame wolf die ergens in Limburg ronddwaalt #breakingnews. Alle begrip daarvoor, maar laat ons alles toch binnen het juiste kader plaatsen. Die wolf heeft nog geen enkele Vlaming gedood, seriemoordenaar D.K. doet dat wel, 5 per dag. Het tragische is dat dit niet had mogen gebeuren…

Seriemoordenaar D.K. verdient een veel hardere aanpak. Het kan en mag niet meer dat hij dagelijks zoveel slachtoffers maakt, zoveel immens verdriet veroorzaakt… èn op de koop toe elke dag onze staatskas plundert. Je kan dit toch niet altijd onderaan op de prioriteitenlijst blijven plaatsen. Wie draagt hiervoor de loodzware verantwoordelijkheid?!

We moeten echt niet wachten tot in een Amerikaans, Australisch of Belgisch labo het zoveelste wondermiddel ontdekt dat pas binnen enkele jaren op de markt komt. Een peperduur middel waarvan men zelfs niet kan garanderen dat het bij de helft van de mensen zal werken. Maar dat blijkt dan wel plots #breakingnews te zijn…

Vanaf morgen, neen vanaf vandaag kan je seriemoordenaar D.K. keihard aanpakken. Ik weet het ook, je kan hem niet opsluiten, je kan hem niet arresteren. Maar er zijn genoeg ‘kroongetuigen’, genoeg slachtoffers om er echt werk van te maken. Gaan we nu echt weer een zoveelste “white paper” schrijven en ondertekenen? Daar ligt mijn kast stilaan vol van.

Ik zal toch nog één cijfer meegeven. Wist je dat slechts 1 Europeaan op 7 (in de doelgroep) gescreend wordt voor darmkanker? Dat zijn cijfers waar je heel even mag bij stil staan, maar vooral cijfers die iedereen -eindelijk- zouden moeten wakker schudden.

De betreurde Nelson Mandela zij ooit: “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world”. Laat dit -al was het maar uit respect voor wat die man geleden heeft- geen holle boutade zijn, maar een stevige basis om seriemoordenaar D.K. definitief een halt toe te roepen.

#GewoonDoen! 

Doe.De.Test!

Tot blogs,

Luc Colemont 

 

Reacties (1)

  • Roels Wilfried

    07/04/2018 - 14:22

    Dr Colemont,

    Ik las alles.Zoals ik al meerdere keren zei is de hoofdschuldige voor deze ziekte de voeding.Kijk naar Afrika,Azië waar deze ziekte minder kans krijgt.De Belgen ,Nederlanders en andere Europeanen leven in het rijke West Europa nogal Bourgondisch.Alcohol,drank,drugs tieren weelderig.Dat zijn volgens mij de eerste killers in dezer.Hoe moet het tij gekeerd worden.Moeilijk zij die zich willen beschermen zullen deze ziekte voorkomen en of overwinnen,anderen denken er gewoon niet aan.Daardoor zal het ook niet eenvoudig zijn om die quota van darmkanker naar beneden te halen.Hetzeffde doet zich voor met huidkanker.Dat is zeer jammer want de kosten zoude Anders drastisch dalen alsook het menselijk leed.Dus ja de weg zal moeilijk blijven maarcopgeven is geen optie.Dus moet er doorgezet worden op preventie en voedingsleer misschien al vanaf de lagere school.Success.

    Reply
  • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login