Campagneblog (dag 9)

9 Maart, voor ondergetekende toch een bijzondere dag. Vanaf nu kan ik een jaar lang zeggen : “Ben van ’57 en ben 57”. Komt wellicht niet vaak meer voor. Onze 2014 Stopdarmkanker campagne is stilaan op kruissnelheid gekomen. De #saveyourselfies “wall” begint vorm te krijgen. Naast ons “special forces” BV-team zijn er nu al 100 Vlamingen die het aangedurfd hebben… een #saveyourselfie voor het goede doel. Twitter leverde ook hier weer enkele opvallende resultaten op. Jurgen Verstrepen zijn bijdrage ter nagedachtenis van zijn vader, Steven De Smet die bewees dat de politie een snelle bondgenoot kan zijn en Joke van de Velde toonde dat een #saveyourselfie erg mooi kan zijn! Onze “Red jezelf, doe ook de test” campagne verscheen na de Tom Waes getuigenis vorige week in Dag Allemaal, deze week ook in Story! Minister-President Kris Peeters geeft er paginagroot het goede voorbeeld. Alvast dank aan de Sanoma-groep om onze actie op die manier te steunen.

Het is een overigens een historische week voor onze vzw Stop Darmkanker. Op 7 maart staken we immers voor het eerst de taalgrens over. De uitnodiging van het universitair ziekenhuis in Luik om onze “reuzedarm” voor het eerst aan het grote publiek te tonen hebben we in dank aangenomen. Het werd een groot succes in de prachtige inkomhal van het ziekenhuis op de hoogvlakte van Sart Tilman.

De dag nadien verhuisde “onzen darm” naar het Centraal Station in Brussel. Een gezamenlijke actie met de “Stichting tegen Kanker”, symbolischer kon bijna niet, centraal in hartje Brussel. “Samen sterk”, geen woorden maar daden… De ganse dag liepen honderden mensen door het “reuzecolon”. Enkel de allerkleinsten waren wat ontgoocheld. Ze dachten immers dat het een springkasteel was. En dat is het nu net niet. Je leert er wat poliepen zijn, je ziet wat een divertikel is, en je maakt kennis met de binnenkant van een orgaan dat we best zo goed mogelijk verzorgen. Je hoeft er echt niet bang van te zijn.

Donderdagavond werd ik in Kortrijk hartelijk ontvangen door een groep huisartsen. Ik kreeg er ruim de tijd om een lezing te geven. Aandachtig en fijn publiek. Nadien werd er nog even nagekaart aan tafel. Ook dat hoort er bij. Ze zijn erg enthousiast over het bevolkingsonderzoek en hadden allemaal al verschillende “positieve” verhalen over het vroegtijdig opsporen van darmkanker.

Vrijdagmiddag was er opnieuw een chatsessie met de lezers van de Gazet van Antwerpen. Het werd weer een erg pittig uurtje op de redactie op Linkeroever. De éne vraag na de andere. Het voorziene uurtje liep zelfs even uit. De vragen over darmkanker bleven maar toestromen. Ik heb er uiteindelijk 45 kunnen beantwoorden. Je kan ze hier nog steeds rustig nalezen.

Morgen staat een voordracht op het programma in Aalst. Men heeft me “gewaarschuwd”. Het auditorium van het Cultureel Centrum van Aalst is meestal goed gevuld, het publiek van “Actueel Denken en Leven” is meestal vrij talrijk. Vijfhonderd dames die naar een voordracht over darmkanker komen luisteren. Het is eens iets anders. Ons motto blijft “Kennis delen kan levens redden”, dus dat mag geen probleem zijn.

Ik wil natuurlijk langs deze weg ook iedereen nog eens extra bedanken die vandaag even de tijd nam om te SMS-en, te “vind-ik-leuk”-en of te tweeten. 57 x 57 dank !

Tot blogs.

 

Luc Colemont

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.