We beginnen stilaan in de laatste fase van onze campagne te komen. De laatste loodjes wegen meestal het zwaarst. Ook nu zal dat wellicht het geval zijn. Na het schitterend openingsweekend met de voorstelling van de BV-saveyourselfie campagne is het even iets rustiger geworden. De saveyourselfies komen dagelijks met de regelmaat van een klok binnen, we zijn nu met zijn 150. De ene al mooier dan de andere, de ene al veel origineler dan de andere. Jong en oud, het is een bont spektakel. Maar het zijn en blijven echte saveyourselfie’s, zgn. toiletselfies. Ook meerdere BV’s hebben zich opnieuw in de strijd geworpen. Je moet maar eens goed kijken wie je er al dan niet tussen herkent. Vandaag houden we een originele (al zeggen we hetzelf) actie in de Antwerpse Shopping Stadsfeestzaal. Echte toiletten, voor echte saveyourselfie’s. Ook deze keer weer snel,snel in elkaar gestoken en enkel mogelijk dankzij de enthousiaste medewerking van het management. Steven, nogmaals dank ! Benieuwd hoe groot de “wall” vanavond zal zijn.

De jeugd van Herentals heeft zelfs een aparte Facebook-pagina aangemaakt “Herentals tegen darmkanker” waar gevraagd wordt om op die pagina ook #saveyourselfie’s op te laden. Leuk initiatief!

Onze “Reuzendarm” heeft na Luik en Brussel al zijn derde optreden gedaan. Gisteren was het de beurt aan Borsbeek om oud en jong te laten kennismaken met de geheimen van de dikkedarm. De “Poepjesdag” van Burgemeester Dis Van Berckelaer was een groot succes. Hij mag terecht trots zijn op zijn initiatief. Ongetwijfeld heeft hij minstens één darmkanker gestopt. Marleen kent intussen ook al de tips en trics van het grote pseudo-springkasteel.

Dr.Colemont mocht voor het derde jaar op rij een uurtje (zelfs wat langer dit jaar) gaan chatten bij de Gazet van Antwerpen. Boeiend, intens, een spervuur van vragen. Ditmaal waren het een 45-tal vragen die aan bod kwamen… Één kleine schaduwzijde, de sympathieke hoofdredacteur van de GVA, Pascal Kerkhove heeft zijn ontslag genomen. De samenwerking met de nieuwe eigenaars van het Mediahuis liep jammer genoeg volledig vast. Hopelijk zijn we ons steunpunt bij de GVA niet verloren..

Wat gaat de laatste week ons brengen? Dr. Colemont moet als een echte campagneleider vol aan de bak. Vier voordrachten in vijf dagen zal wel een persoonlijk record zijn. Publiek14 in Gent, de fameuze TedxFlanders in Antwerpen, de Kiwanis International en de Antwerpse Management School staan allemaal op het programma. “Kennis delen kan levens redden”, het is en blijft ons motto. Als we goed ingelicht zijn, driemaal in het Engels, en éénmaal in het Nederlands. De “opwarming” met de voordracht in Aalst, waar hij een bomvolle zaal met 600 vrouwen voorgeschoteld kreeg, was wellicht een aperitief in vergelijking met hetgeen nu op het programma staat. Hij zal wellicht blij zijn als hij vrijdagavond aan tafel aanschuift in de Amsterdam Arena voor het Gala van onze Nederlande Stop Darmkanker vrienden. Dan zullen de batterijen wel bijna leeg zijn.

We hadden deze week ook een fijne meeting met de Kiwanis van Herentals. Het is bijna zo goed als zeker dateerden héél mooi event georganiseerd wordt in de tweede helft van september. De kogel gaat wellicht maandagnacht door de kerk. Één van de mooiste kastelen uit de Kempen zal het decor zijn, meer kunnen en mogen we er voorlopig niet over schrijven. Maar volgende week verwachten we groot nieuws op dit vlak !

Het blijft toch weer opvallend dat de grote media ook deze maand opvallend stil zijn gebleven. Geen enkele krant wijdde een artikel aan de darmkankermaand, géén enkel TV-programma vondt het nuttig om dit thema aan bod te laten komen. Het had een unieke kans geweest om de deelname aan het recent gestarte bevolkingsonderzoek een flinke boost te geven. Buiten een kleine actie van Peter van de Veire bij MNM bleef het zo goed als windstil. Hebben we al onze pijlen verschoten met de Brad Pitt-campagne? Wat een contrast met de internationale darmkankermaand in de States. Wie het een beetje volgt kan zijn eigen ogen niet geloven. Acties, TV-programma’s , shows, debatten, radio-talkshows, webinars ..je hebt keuze te over. Een zekere Barack Obama schreef er bij het begin van de maand overigens een fantastische brief over, een officiële proclamatie van de Internationale maand tegen darmkanker. En wie even over de grens bij onze Noorderburen gaat kijken stelt ook vast dat het daar veel drukker is. En niet alleen met de uitspraken van Geert Wilders.

De internationale organisatie van Maagdarmspecialisten (UEG) gaf in een persbericht trouwens ruiterlijk toe dat Europa nog veel te leren heeft van Amerika, en dat de kloof nog vrij groot is. Wij proberen daar alleszins echt iets aan te doen.

Misschien komt er nog een slotoffensief van de Vlaamse media, ik zou er persoonlijk niet teveel geld op durven wedden. Jammer, want kennis delen had ongetwijfeld tot minder darmkanker. Méér aandacht en méér informatie zijn alleszins noodzakelijk. Die 5 families die iedere dag een dierbare aan darmkanker verliezen hebben daar recht op. Voor hen komt het wellicht te laat, maar anderen kan het hun leven redden!

Ik blijf met een tot op heden onbeantwoorde vraag zitten. Waar is de VLK (Vlaamse Liga tegen Kanker) in dit hele verhaal? Is informatie en voorlichting over darmkanker op een ogenblik dat honderdduizenden Vlamingen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek niet de moeite waard. Moeten al de miljoenen euro’s enkel en alleen naar research en onderzoek gaan? Een klein percentage voor informatie en voorlichting zou op korte termijn ongetwijfeld veel directere resultaten opleveren: minder sterfte, minder leed en minder kosten door darmkanker. Mijn eerste voordracht bij de VLK in Brussel in mei 2005 leek een goed begin, het fijn gesprek met hun Voorzitter Prof. Cassiman in november 2011 gaf hoop. De lunch met de nieuwe CEO Marc Michels in januari 2013 blijkt achteraf een maat voor niets te zijn geweest. Wie weet hebben ze hun actie voor de laatste week opgespaard?

Alleen gaan we misschien iets sneller, maar samen geraken we ongetwijfeld verder. Dat hebben ze bij de Stichting tegen Kanker wel begrepen. Onze eerste gezamenlijke actie in Brussel Centraal was daar een mooi voorbeeld van.

Benieuwd wat we in onze volgende blog kunnen schrijven.

tot blogs,

Luc Colemont

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

  • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login