Darmkanker : een ideale ziekte….om vroegtijdig op te sporen

Het klinkt wat raar als je zegt dat darmkanker een “ideale ziekte” is, je wenst het niemand toe. Maar wanneer het over vroegtijdig opsporen gaat heeft darmkanker toch wel enkele eigenschappen die “interessant” zijn. Als je vroegtijdig iets wil gaan opsporen in de bevolking, dan zoek je natuurlijk beter naar iets dat frekwent voorkomt. Het lijkt immers weinig zinvol om in de hele bevolking naar een erg zeldzame ziekte te gaan zoeken, het “naald-in-de-hooiberg” principe. En darmkanker komt frekwent voor…. (zie o.a. Tsunami van darmkanker 11 maart).

 

Op 50 jaar heeft de gemiddelde Vlaming één kans op 20 om darmkanker te krijgen en één kans op 40 om eraan te overlijden, en dit zowel voor mannen als vrouwen.

 

Gelukkig bestaat er een voorloper van darmkanker (de fameuze “poliep”) die héél traag groeit (zie Slakkengang  4 maart) en meerdere jaren nodig heeft om van kleine poliep te evolueren naar een groter gezwel of kanker. Men heeft dus m.a.w. meerdere jaren de tijd om dit te laten nakijken. Men hoeft niet ongerust te zijn dat een poliep heel snel gaat groeien.

 

Als die poliep wat groter wordt kan er bij de stoelgang soms een kleine hoeveelheid bloed terechtkomen die met het blote oog niet te zien is (occult bloed). Helderrood bloed bij de stoelgang of op het toiletpapier hoeft geen reden tot paniek te zijn…meestal is het maar afkomstig van onschuldige aambeien of hemorrhoiden. Je bespreekt het wel best met je huisarts.

 

Er bestaan eenvoudige onderzoeken om dit occult bloedverlies op te sporen (zie iPod of IFOB 6 maart). Als zo een test positief is wil dat nog niet zeggen dat er een poliep of darmkanker aanwezig is. In de meerderheid van de gevallen is dit zelfs niet afkomstig van een poliep of kanker. Er dient dan wel best een aanvullend onderzoek van de volledige dikkedarm (coloscopie) te worden verricht. Dat hoeft ook geen hinderpaal te zijn…. (zie 9 en 11 maart)

 

Meerdere studies in het buitenland hebben duidelijk aangetoond dat regelmatig (bv. om de twee jaren) onderzoek van de stoelgang het aantal darmkankers met ongeveer 30 % doet afnemen. Waarom zouden we het dan niet doen ?

 

Jammer genoeg gebeurt dit onderzoek nog te weinig. Misschien is deze maand toch een goede gelegenheid om het met de huisarts te bespreken. (LC)

 

 

Stopdarmkanker-site.ppt

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.