De zaak-Buggenhout : Happy end ?

Artsenkrant
Er was eens een jong meisje in het hartje van Vlaanderen dat haar droom had waargemaakt. Zij had na jarenlange studies eindelijk het diploma van arts behaald. Nu wou zij zich graag ten dienste van de mensen stellen, de eed van Hippocrates indachtig. Zij had enkele vriendinnen die ook pas arts waren en besloot een voorstel te doen aan haar collega’s uit de streek. Waarom niet het immens groot probleem van darmkanker proberen aan te pakken ? Met een eenvoudig onderzoek van de stoelgang zou men al heel wat leed kunnen voorkomen. Zij wist immers goed wat de Europese Commissie in 2003 had geschreven. De koppen werden bij elkaar gestoken en in een mum van tijd werd een actie op touw gezet. Geen bekende Vlamingen, geen media-aandacht, gewoon beginnen met wat lokale steun. Op een avond liep heel het Cultureel Centrum vol voor een info-avond , iedereen was enthousiast ! En de actie begon en kende een groot succes. Er werden op korte tijd al enkele beginnende kankers gevonden en verwijderd. Maar niet iedereen was zo gelukkig met hun actie die nochtans “evidence-based-medicine” was, het modewoord bij uitstek.  De Vlaamse overheid wees hen er op dat ze de regels van de Vlaamse Gemeenschap niet hadden gevolgd omdat geen toestemming werd gevraagd voor het project darmkankerscreening. Die regels hebben betrekking op bevolkingsonderzoek…. En zij onderzoeken alleen hun eigen patiënten. Een voorstel om even tot Brussel te komen en de zaak rustig te bespreken werd bij herhaling afgewezen. Op een schrijven van Minister Van Deurzen voor verdere informatie werd vanuit Buggenhout geen antwoord gegeven. En toen kwam het goede nieuws. De Nationale overheid (RIZIV) bekroonde hun project met een Quality-award, niet de eerste, maar de derde prijs, dus een bronzen medaille en mee op het podium voor de foto ! Een mooie erkenning voor hun initiatief.

De prijs zou op 23 maart, dus overmorgen, worden uitgereikt…. “Zou” heb ik geschreven, want de Vlaamse Overheid is niet te spreken over de Quality Award (zie titel Artsenkrant). Zij lieten het RIZIV weten dat ze de Quality Award betreuren “We spreken ons dus niet uit over de kwaliteit van het winnende project omdat we dat niet hebben kunnen controleren. Maar de kans bestaat dat het project niet conform de Vlaamse regelgeving is. Voor ons is het bijgevolg een probleem dat ze er een prijs mee winnen” aldus Ria Vandenreyt, woordvoerster van het Agentschap Zorg en Gezondheid, in Artsenkrant. Dit was natuurlijk voorpaginanieuws voor Artsenkrant…..Wie zal zegevieren ? Het gezond verstand of …..  Van mij verdienen ze alvast een dikke proficiat ! En Dr. Nathalie Claes gaat naar Brussel. (LC)

P.S. Dr. Nathalie Claes heeft uiteindelijk de derde prijs en haar Quality Award in ontvangst mogen nemen. Enkele minuten later was het al “BREAKING NEWS” op onze Facebook- en Twitter site. 

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.