De “x”-factor

Gisteren hadden we het er al even over, ik zou jullie een handig kaartje tonen waarbij je het risico kan berekenen om darmkanker te krijgen als er in je familie één of meedere personen poliepen en/of darmkanker hebben. We hebben het hier dus niet over de “X”-factor, wellicht bekend uit andere programma’s, maar wel over de “x”-factor. Dat is het getal waarmee je het gemiddelde risico van 5% moet vermenigvuldigen om te weten wat ongeveer het risico is in een welbepaalde situatie.

Met “eerste-graadsverwanten” bedoelt men personen in je familie die je vader of je moeder, je broer of je zus, of je zoon en dochter zouden kunnen zijn. Een tweede-graadsverwante wordt dan grootvader of grootmoeder, oom of tante  (broer of zus van vader en/of moeder). Je ziet dat het tekenen van een stamboompje door jezelf, door je huisarts of door je specialist erg nuttig en interessant kan zijn.

 

Een kans hebben op….wil natuurlijk nog niet zeggen dat je het hebt. Je hoeft niet onnodig ongerust te worden, maar je bespreekt het wel best met je huisarts. Die zal wellicht voorstellen om een volledig darmonderzoek te laten uitvoeren zeker wanneer je eerste-graadsverwante een darmkanker heeft. Hiermede volgt hij trouwens ook de internationale richtlijnen.

 

In het proefonderzoek van de Vlaamse gemeenschap is er nog een tweede luik aan het onderzoek waarbij de directe familieleden van personen bij wie er in het kader van het proefonderzoek een darmkanker wordt gevonden ook voorgesteld wordt om aanvullend onderzoek uit te voeren.

 

Als je bv. twee eerste-graads verwanten hebt met darmkanker (bv. je vader en je oudere broer) dan heb je ongeveer 18 % kans om dit later ook te krijgen. Ik vergelijk dat steeds met het werpen van een dobbelsteen… daar heb je ook 1/6 om een welbepaald nummer dat je vooraf gekozen hebt te werpen. En dat wil al eens gebeuren…
Schermafbeelding_2010-03-20_om

 

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.