‘t Zit in de familie…

Men denkt vaak dat darmkanker een ziekte is die alleen voorkomt wanneer er andere leden van de familie dit ook hebben gehad. “t Zit in de familie ….er was toch niets aan te doen.”  Dat is natuurlijk een spijtige vergissing. Wanneer er iemand in je nabije familie (broer of zuster, vader of moeder, tante of nonkel) darmkanker heeft of er werden bij iemand poliepen verwijderd dan heb je wel een verhoogd risico ten opzichte van iemand die dat niet heeft. Als dat niet het geval is betekent het eigenlijk weinig of niets. Hoeveel dat risico dan vergroot, dat voor iedere 50-plusser 5% bedraagt, zullen we morgen bespreken. Dan geven we je een handige tabel die gemakkelijk te gebruiken is en waarmee je met je huisarts kan overleggen om te zien welk onderzoek er best dient te gebeuren.

 

Vandaag willen we er vooral op wijzen dat de overgrote meerderheid (men schat 75 tot zelfs 80 %) van de patiënten met darmkanker geïsoleerd of “sporadisch” voorkomen en m.a.w. geen familieleden hebben die poliepen of darmkanker hebben. Dat is eigenlijk bij de meeste mensen van boven de 50 jaar het geval ! Mensen zoals jij en ik….
Dit wordt vaak uit het oog verloren. Ik hoor dikwijls zeggen : “Ik ben niet erfelijk belast, ik heb geen familie met darmkanker, ik eet en leef gezond, rook niet, heb geen overgewicht, fitness regematig, waarom zou ik dan darmkanker krijgen ?”  Wel, die persoon heeft toch één kans op 20…je kan dat nu veel of weinig vinden, cijfers blijven cijfers….
Het is nog steeds niet duidelijk waarom deze groep mensen wel of niet darmkanker krijgt….

 

De grote minderheid (tussen de 20 à 25 %) van de patiënten met darmkanker en/of poliepen behoren tot de groep die wel een “erfelijke” of “familiale” belasting hebben. Die personen kunnen bv. ziekten zoals de familiale adenomateuze polypose (FAP) of het erfelijk Lynch-syndroom (HNPCC) hebben. Hiervoor bestaat er een speciaal nationaal register. Die mensen worden meestal wel regelmatig opgevolgd en onderzocht.

 

Denk dus niet, het kan of zal mij toch niet overkomen….
Praat er in de volgende dagen of weken toch eens met je huisarts over !

 

 

 

FamilieFiguren

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.