Drie namen van mooie steden, de éne al iets groter dan de andere. Drie steden waar we de afgelopen 2 weken actief waren. In de ene op een iets andere manier dan de andere.

In Durbuy waren we uitgenodigd door het lokale stadsbestuur. De minder goede resultaten van het Waals bevolkingsonderzoek waren het vertrekpunt van hun plan. Een plan om Durbuy ook naar ‘50% deelname’ te heisen, waarmee het Vlaams gemiddelde zou geëvenaard worden. Geen eenvoudige opdracht maar een mooie uitdaging, zeker als je weet dat de percentages in Wallonië ver beneden de verwachtingen liggen. Dat is nog behoorlijk zacht uitgedrukt. Met Marc Coucke als perfecte “mede-ambassadeur” van de actie mochten we de Franstalige pers en ‘Belga’ te woord staan. De pers was talrijk opgekomen naar het kleinste stadje van de wereld. Tijdens mijn uiteenzetting voor de pers sprak ik van een “échec total”  van het Waals bevolkingsonderzoek (dat mag je van 10% deelname toch wel zeggen), hetgeen in de Vlaamse pers als “totaal mislukt” vertaald werd. Durbuy gaat trachten om samen met onze vzw Stop Darmkanker (asbl Stop Cancer Colon) zo snel mogelijk een goed rapport voor te leggen. Het lokale bestuur, de middenstand, de huisartsen, de huisapothekers …iedereen wordt bondgenoot in onze strijd tegen “le cancer du colon”. Op 25 oktober gaan we terug naar Durbuy. Dan houden we een info-avond voor het brede publiek. Want “#tousensemble” mag geen holle slogan blijven. Wordt zeker vervolgd.

Afgelopen vrijdag was ik in hartje Rome uitgenodigd om mijn lezing in het Italiaans te geven. Nederlands, Frans en Engels stellen geen enkel probleem, nu mag ik Italiaans ook aan het lijstje toevoegen. Je moet de Italianen toch een prijs in creativiteit geven. Stel je voor dat er bij ons een avond zou worden georganiseerd waar “Moda & Danza, Bellezza & Benessere” het thema zijn. Ik denk niet dat het nodig is om dit te vertalen. Maar er stonden wel degelijk een modedéfilé, een (buik)danseres en lezingen over preventie op het programma. Ik mocht het wetenschappelijk gedeelte afsluiten. Het was alleszins een geslaagde avond in een uniek decor, zoals je dat alleen in Italië kan vinden. De aanwezigen waren enthousiast en waren blij dat ze zoveel hadden bijgeleerd. Ook in Italië zijn er erg grote regionale verschillen wat de deelname aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker betreft. Lazio, de regio waar Rome gelegen is, scoort echt niet goed op dat vlak. Daar is ook nog veel werk aan de winkel. Dat verhaal krijgt meer dan waarschijnlijk nog een vervolg. De aanwezigheid van meerdere prominenten (zowel uit de mediawereld als uit de politieke wereld) zal hier hopelijk toe bijdragen.

Zondag was Amsterdam het decor van een bijzondere marathon. Bijzonder omdat Sylvie Michiels er mee aan de start verscheen. Het verhaal is je misschien bekend, maar Sylvie nam de uitdaging aan om de 42,195 km als steun voor haar zus te lopen. Haar zus die getroffen werd door darmkanker.  En Sylvie zou Sylvie niet zijn als ze het op een bijzondere manier deed. De afgelopen weken ging ze op zoek naar vrienden, kennissen en sympathisanten die haar marathon wilden steunen (lees ‘sponsoren’). Sylvie slaagde erin om méér dan 3000 euro op te halen, een bedrag dat ze integraal schenkt aan onze vzw Stop Darmkanker. Een schitterend gebaar van een schitterende loopster. Wie haar marathon gevolgd heeft via de app heeft gezien dat ze erg knap onder de 4 uur bleef. Wij zeggen dan “il faut le faire!” Super gedaan Sylvie!

We gaan dat bedrag goed besteden! Je zus mag en zal terecht heel trots op je zijn!

De eerste helft van oktober zit er op, de teller van het aantal lezingen deze maand staat op 14. Nog 11 te gaan deze maand. De lijst vind je terug op onze website. Wie weet kom ik jullie wel ergens tegen… Gent (congres), Brussel, Antwerpen Lochristi, Oppuurs, Durbuy of Gits…. Het maakt niet uit, iedereen is van harte welkom!

(P.S. En over dat geheimzinnig contract ga ik het ook hier niet hebben. Dat is iets voor volgend jaar :-) )

Tot blogs,

Luc Colemont 

 

 

 

 

Reacties (2)

 • Sylvie

  16/10/2017 - 10:39

  Heel graag gedaan! #samensterk

  Reply
 • May Keysers

  19/10/2017 - 19:15

  Ook aan jou dokter… “Il faut le faire!”

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login