Tsu
Iedereen herinnert zich nog levendig de indrukwekkende beelden van de Tsunami die eind 2004 meerdere landen rondom de Indische Oceaan overspoelde. Het officiële dodental liep op tot 290.000 ! De recente dramatische gebeurtenissen in Haïti en Chili zijn nog dagelijks aanwezig in het nieuws en worden door de media op de voet gevolgd.

 

Veel minder aandacht krijgt de jaarlijkse Tsunami van darmkanker die de hele wereld treft. Afgelopen jaar stierven wereldwijd meer dan 500.000 mensen aan darmkanker….. En hetzelfde aantal het jaar voordien, en het jaar voordien en het jaar voordien enz…  Ook volgend jaar, en binnen twee jaar mogen we ons aan dergelijke cijfers verwachten.

 

In Europa werden afgelopen jaar bijna 388.400 nieuwe gevallen van darmkanker vastgesteld. Dat wil zeggen dat er ieder uur aan 61 mensen in Europa verteld wordt dat ze darmkanker hebben…. We nemen aan dat dit op zaterdag en zondag niet gebeurd.

 

In Vlaanderen zijn er jaarlijks 4250 nieuwe gevallen van darmkanker…. geen zeldzame ziekte dus.

 

Cijfers om bang van te zijn ? Neen ….wel cijfers om even bij stil te staan.

 

Gelukkig zendt de Tsunami van darmkanker ook waarschuwingssignalen uit, maar niet iedereen besteed hier voldoende aandacht aan.

 

Een eenvoudig onderzoek van de stoelgang (zie bericht 6 Maart) bij 50-plussers zou deze aantallen al flink naar beneden kunnen halen. Vergeet dit niet als je volgende keer naar de huisarts gaat.

 

De Tsunami van darmkanker moet een klein golfje worden waar niemand nog bang van hoeft te zijn. (LC)

 

Tags: , , ,

  • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login