Iemand enig idee hoe het vroegtijdig opsporen van darmkanker binnen 10 of 20 jaren zal gebeuren ? De geneeskunde gaat nog steeds met rasse schreden vooruit en wellicht zal het niet zo lang duren vooraleer er ook hier verandering in komt. Men gebruikte tot voor kort het systeem van de “kaartjes” (guaiac-FOB), dat meer dan twintig jaren goed zijn werk gedaan heeft. Nu we in het tijdperk van de iPhone en de iTunes leven hebben we er ook de iFOB-test bijgekregen, op dit ogenblik de “gouden standaard”. De videocapsule (mini-camera die je maar hoeft in te slikken) of Pillcam leek enkele jaren geleden nog science-fiction. Nu wordt hij in meerdere ziekenhuizen reeds gebruikt om de lange, moeilijk bereikbare dunne darm, binnenin te filmen. De eerste testen voor de dikke darm zijn veelbelovend, maar het is niet duidelijk wat de praktische haalbaarheid hiervan zal zijn. Dit klein wonder van spitstechnologie (oorspronkelijk afkomstig uit de Israëlische spionageluchtvaart !) heeft natuurlijk ook een prijskaartje dat stukken hoger licht dan een simpele iFOB-test of “mascara”-test (zie 6 Maart) .

Het zal waarschijnlijk géén 20 jaren duren, zoals bij de gFOB-test vooraleer er een waardige en nog betere opvolger is. De meeste onderzoekscentra concentreren zich nu vooral op het opsporen van afwijkend DNA (genetisch materiaal) in de stoelgang. Wist je dat het al mogelijk is om deze test via Internet te bestellen. Je moet er wel bijna 400 Dollar voor over hebben… Dus nog veel te duur…. Maar deze testen zullen binnen enkele jaren veel goedkoper en veel nauwkeuriger zijn dan de huidige iFOB-test. Niemand kan echter met zekerheid zeggen wanneer deze in de praktijk beschikbaar zullen zijn. Nog voor de Olympische Spelen van London in 2012 ? Ik denk dat het eerder voor die van Rio de Janeiro in 2016 zullen zijn… En het zou me niet verbazen als we dan ook opnieuw een “ouderwetse” simpele bloedname kunnen laten verrichten, waarbij men afwijkend DNA kan bepalen. Ook daar wordt hard aan gewerkt. Gaan we ons stukje van 24 Maart dan moeten herschrijven ? Als dat betaalbaar is zou het natuurlijk toch wel een elegante oplossing zijn. Een eenvoudig prikje zal tegen die tijd wellicht heelwat ziekten kunnen opsporen. 

Als de generatie Lonely Alien’s bij de senioren aansluit moet darmkanker een zeldzame ziekte geworden zijn. En wie weet zien we dan op één of andere portable flat-screen (een opvolger van de iPad) het volgend filmpje met Robin en zijn Kinga in de hoofdrol.

 

Als iedereen éénmaal per jaar even aandacht besteed aan zijn stoelgang dan kan deze droom ook realiteit worden ! Let’s try… spreek met je huisarts over de iFOB-test. … Just do it. Een kleine inspanning die grote gevolgen kan hebben….   

 

_____________________________________________________________________
Je kan dit stukje dagelijks in je mailbox krijgen door in te schrijven via het Posterous-icoontje rechts in de rand
_____________________________________________________________________

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=a105KH8d5iA&hl=nl_NL&fs=1&rel=0&color1=0x006699&color2=0x54abd6]

Tags: , , , , , , , , ,

Reacties (1)

  • alain

    01/04/2010 - 09:07

    re: ‘Spreek met jouw huisarts af om de iFOBtest te doen’Ik zou voorzichtiger zijn. Gewoon om reacties te vermijden zoals " Allez manneke, weet ge ‘t weer beter ? Ik heb 7 jaren voor docteur geleerd aan de unief. Gij heb zeker weer op Wikipedia weer iets nief gevonden. En nu komt ge daar mee af. Weet ge hoeveel dat u dat gaat kosten ? En komt de ziekenkas tussen ? Hebt ge iet gelezen over de complicaties ? Wel ik ga u dat eens goed uitleggen. Met al die nieuwe testen dat is hetzelfde als met die nieuwe medicamenten. Daar zijn allemaal te weinig studies over gedaan maar ze zetten dat wel direct op internet en de mensen denken dan het is iet nief, het komt uit America en dus is het veel beter. En bovendien, als er complicaties zijn gaat dan de hulp van internet of van America komen ? "Ik wil maar zeggen: Ben je 50 en wil je ziektes zoals darmkanker vermijden. Ga dan eens een ‘klapken’ doen over onder meer darmkanker met jouw huisarts. Bereid dat gesprek zelf goed voor. Welke ziektes en kankers komen er voor in jouw familie ? Hebt ge al eens een coloscopie ondergaan, wanneer, waarom en wat hebben ze ontdekt en gedaan ? Bekijk eens uw toekomstplannen? (ge moet er niet aan denken dat je een deftige schuldsaldoverzekering gaat kunnen afsluiten als je als (ex)kankerpatiënt nog uw huis gaat moeten (ver)bouwen) Uw verzekeringsstatus (vb. dekking hospitalisatieverzekering) eens bekijken kan ook geen kwaad ? Wie gaat u helpen en begeleiden als je kanker hebt, want wie zoekt die vindt soms niets maar soms ook iets ? Screening, ook individuele, kan niet zonder kwaliteitswaarborging, kwaliteitscontrole en zonder patiëntenperspectief. Ik ga daarop blijven hameren met alles wat ik onder handen krijg, desnoods met een knijptang of een drilboor. :-)PS Vat dat niet op als kritiek op jullie initiatief. Ik ben ervan overtuigd dat jullie ook aandacht hebben voor kwaliteit en patiëntenperspectief. Ik ga nog altijd liever naar een GASTROENTEROLOOG dan naar een ASTROLOOG net zoals ik liever ga naar een UROloog dan naar een EUROloog.

    Reply
  • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login