Even in de toekomst kijken….

Iemand enig idee hoe het vroegtijdig opsporen van darmkanker binnen 10 of 20 jaren zal gebeuren ? De geneeskunde gaat nog steeds met rasse schreden vooruit en wellicht zal het niet zo lang duren vooraleer er ook hier verandering in komt. Men gebruikte tot voor kort het systeem van de “kaartjes” (guaiac-FOB), dat meer dan twintig jaren goed zijn werk gedaan heeft. Nu we in het tijdperk van de iPhone en de iTunes leven hebben we er ook de iFOB-test bijgekregen, op dit ogenblik de “gouden standaard”. De videocapsule (mini-camera die je maar hoeft in te slikken) of Pillcam leek enkele jaren geleden nog science-fiction. Nu wordt hij in meerdere ziekenhuizen reeds gebruikt om de lange, moeilijk bereikbare dunne darm, binnenin te filmen. De eerste testen voor de dikke darm zijn veelbelovend, maar het is niet duidelijk wat de praktische haalbaarheid hiervan zal zijn. Dit klein wonder van spitstechnologie (oorspronkelijk afkomstig uit de Israëlische spionageluchtvaart !) heeft natuurlijk ook een prijskaartje dat stukken hoger licht dan een simpele iFOB-test of “mascara”-test (zie 6 Maart) .

Het zal waarschijnlijk géén 20 jaren duren, zoals bij de gFOB-test vooraleer er een waardige en nog betere opvolger is. De meeste onderzoekscentra concentreren zich nu vooral op het opsporen van afwijkend DNA (genetisch materiaal) in de stoelgang. Wist je dat het al mogelijk is om deze test via Internet te bestellen. Je moet er wel bijna 400 Dollar voor over hebben… Dus nog veel te duur…. Maar deze testen zullen binnen enkele jaren veel goedkoper en veel nauwkeuriger zijn dan de huidige iFOB-test. Niemand kan echter met zekerheid zeggen wanneer deze in de praktijk beschikbaar zullen zijn. Nog voor de Olympische Spelen van London in 2012 ? Ik denk dat het eerder voor die van Rio de Janeiro in 2016 zullen zijn… En het zou me niet verbazen als we dan ook opnieuw een “ouderwetse” simpele bloedname kunnen laten verrichten, waarbij men afwijkend DNA kan bepalen. Ook daar wordt hard aan gewerkt. Gaan we ons stukje van 24 Maart dan moeten herschrijven ? Als dat betaalbaar is zou het natuurlijk toch wel een elegante oplossing zijn. Een eenvoudig prikje zal tegen die tijd wellicht heelwat ziekten kunnen opsporen. 

Als de generatie Lonely Alien’s bij de senioren aansluit moet darmkanker een zeldzame ziekte geworden zijn. En wie weet zien we dan op één of andere portable flat-screen (een opvolger van de iPad) het volgend filmpje met Robin en zijn Kinga in de hoofdrol.

 

Als iedereen éénmaal per jaar even aandacht besteed aan zijn stoelgang dan kan deze droom ook realiteit worden ! Let’s try… spreek met je huisarts over de iFOB-test. … Just do it. Een kleine inspanning die grote gevolgen kan hebben….   

 

_____________________________________________________________________
Je kan dit stukje dagelijks in je mailbox krijgen door in te schrijven via het Posterous-icoontje rechts in de rand
_____________________________________________________________________

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=a105KH8d5iA&hl=nl_NL&fs=1&rel=0&color1=0x006699&color2=0x54abd6]

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.