Een kloof of een brug ?

Iedereen wordt er dagelijks mee geconfronteerd : richtlijnen of guidelines. Of het nu ‘s morgens in het verkeer, overdag op het werk of zelfs ‘s avonds thuis is…we leven in een wereld van richtlijnen. En in de geneeskunde is het ook een typisch fenomeen geworden. Google maar eens op “guidelines in medicine” en je weet niet welk getal je daar ziet staan… Of het nu over hypertensie (hoge bloeddruk), obesitas (overgewicht) of osteoporose (botontkalking) gaat, steeds is er wel een groep specialisten regionaal, nationaal of internationaal bijeen gekomen om dergelijke guidelines op te stellen. Dit moet een garantie zijn voor de kwaliteit van de geneeskunde die uitgeoefend wordt.Vaak eindigt zo’n meeting met een “consensus”, een geheel van richtlijnen waarover iedereen het eens is. Die moeten dan in de praktijk ook liefst toegepast worden…  En daar is waar vaak het schoentje nijpt… 

Om de één of andere reden lijkt het toch niet zo simpel om die duidelijke richtlijn “iedere man of vrouw boven de 50 jaar moet een kwalitatief goede methode voor het vroegtijdig opsporen van darmkanker aangeboden worden” in de praktijk toe te passen. De Europese commissie formuleerde dit reeds in 2003. 
Net zoals het in het verkeer, waar er dagelijks slachtoffers vallen, sterven nog steeds teveel Vlamingen aan darmkanker omdat ze onvoldoende geïnformeerd zijn. Er heerst een grote kloof tussen de vrij duidelijke internationale richtlijnen enerzijds en de dagdagelijkse toepassing ervan anderzijds. 
Ook de wetenschappelijke vereniging van huisartsen (Domus Medica) heeft eind 2008 een mooi rapport gepubliceerd dat specifiek de problematiek van vroegtijdige opsporing van darmkanker besprak. In hun inleiding wordt letterlijk geschreven : “op dit ogenblik zijn er nog maar weinig huisartsen die systematisch screenen op colorectale (=darm) kanker. Hopelijk is hier ondertussen toch wat verandering in gekomen. Dit specifiek thema “Hoe de kloof tussen richtlijnen en praktijk verkleinen” werd ook mooi toegelicht door collega Dr P. Wyffels op het symposium dat vorig jaar in Antwerpen door onze dienst georganiseerd werd. Een boeiende uiteenzetting waarbij zowel de oorzaken als mogelijke oplossingen van het probleem glashelder besproken werden.

 

Het initiatief dat wij samen met de Lonely Alien’s hebben genomen is uiterst en alleen gericht op informatie van de bevolking, niet om angstpsychosen te veroorzaken. De L.A.’s noemen het een “cyberwar tegen darmkanker”, ik zou het omschrijven als een poging om de kloof tussen richtlijnen en praktijk ietwat te verkleinen. Meer hoeft er achter deze actie niet gezocht te worden. Een brug of een tunnel, zelfs in Antwerpen kent men het antwoord nog niet, of wordt het dan toch een tunnel ?…. En met ons budget (nul euro) kunnen we géén van de twee maken. (LC)

 

KloofOosterweel-actiegroepen-willen

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.