Het Binnenlands overzicht

Na het buitenlands overzicht mocht een binnenlands overzicht natuurlijk ook niet ontbreken. We hebben het in de eerste week al dadelijk gehad over het proefonderzoek van de Vlaamse overheid. Dit onderzoek zit nu stilaan in zijn eindfaze en wellicht in de tweede helft van het jaar mogen we de eerste gedetailleerde resultaten verwachten. Iedereen kijkt met spanning naar wat de 50-plussers van de gemeenten Borgerhout, Schilde en Vosselaar bereikt hebben. Het worden beslist interessante resultaten van het grote project geleid door Prof. Dr. Paul Pelckmans en Prof. Dr. Guido Van Hal van de Universiteit Antwerpen. Worden de resultaten van de studie van onze Noorderburen overtroffen ?

De huisartsen uit Buggenhout en omstreken zullen wel een extra steun hebben gehad aan de Quality Award die jonge collega Nathalie Claes bij het RIZIV in ontvangst mocht nemen. Ook zij zullen ongetwijfeld al enkele kankers “gestopt” hebben.

In de regio Hageland zal men stilaan in de opstartfaze zitten van een project dat geleid wordt door Prof. Eric Van Cutsem van de K.U.Leuven. Benieuwd hoe de “genetische” test op de stoelgang de resultaten eventueel nog kan verbeteren. Hoe gevoeliger, hoe beter….

In meerdere wachtzalen is de lange affiche van Europacolon en Roche niet onopgemerkt blijven hangen. Er was ook een leuk klein boekje met alles over darmkanker dat kon worden uitgedeeld. Bij ons zijn ze allemaal weg…

En onze zuiderburen “les Wallons” moeten ook stilaan klaar zijn met hun veralgemeend bevolkingsonderzoek. Benieuwd naar hun resultaten met de “kaartjes”-test.

Enkele dagen geleden probeerden we nog eens uit te leggen waarom we tijdens de maand maart, de Internationale maand van (tegen) dikkedarmkanker, deze cyberwar ontketend hebben… Hoewel ik pas op 22 februari in contact kwam met de Lonely Alien’s, en ze zijn veel sympathieker dan hun naam doet vermoeden, was er mij in een bijzondere uitgave van de Standaard in oktober vorig jaar toch iets opgevallen. Een heel mooie bijlage waaraan ruim aandacht werd besteed aan een hele reeks gekende en iets minder bekende kankers. Wie de inhoudstafel aandachtig bekijkt valt misschien wel iets op… Ik heb nooit goed begrepen waarom…. Zelfs vandaag niet…

Dat is dan tegelijk het antwoord op de vraag van iemand die we recent contacteerden i.v.m. één van onze actie’s (die we uiteindelijk zelf hebben afgeblazen).Zelfs ik zie niet goed in waarom er naast “kom op tegen kanker” nog een actie rond een specifieke kanker moet zijn.” Er is dus nog een hele weg af te leggen…  Let vooral op de “Zelfs ik zie niet in”….het kwam van een geslaagd zakenman…

Darmkanker is het “onbekend is onbemind” broertje van de kankers, maar verdiende naar mijn mening wel meer in het daglicht te worden gesteld. Daar is niets fout mee. De talrijke reactie’s die we de afgelopen weken kregen hebben trouwens bewezen dat deze cyberwar geen overbodige reactie was.

Als “feelings facts zijn” (hij zit ook in ons BV-clipje) dan heb je natuurlijk toch ook graag wat ondersteuning van cijfers. En die hopen we te leveren door onze enquete die we nog deze week op onze website zullen zetten. Dan kan jij, aandachtige lezer, ons vertellen wat er wel en niet goed aan was. We willen immers altijd bijleren. Het is niet omdat er nu enkele sterren behaald zijn dat het probleem van darmkanker plots opgelost is. Integendeel, het is slechts het prille begin van een nog heel lange strijd…op alle fronten.

De Lonely Aliens zijn ondertussen 7 weken ouder geworden. Voor hun betekende deze campagne een enorme ervaring, ik heb ook veel bijgeleerd, heel veel nieuwe mensen leren kennen, ook op het web. Ik weet nu nog beter dan enkele weken terug wie er eigenlijk echte vrienden zijn.  Het lijstje is gelukkig langer geworden….en die darmkanker…die krijgen we wel langzaam gestopt…is het nu niet, dan over tien jaar, maar zeker tegen dat Robin, Michael, Haryo en Mario 50-plussers zijn. Opgeven staat niet in ons woordenboek !

Krant1Krant

oordenboek. 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.