Laatste Eerbetoon

Sommigen vrezen nu misschien één of andere afscheidsbrief aan iemand die niet meer bij ons is. Integendeel, het is een dankwoord. Dankwoord aan een 80-plusser, met de vitaliteit van een jonge twintiger. Ik heb het genoegen gehad, en dat in de letterlijke zin van het woord, met hem meerdere malen aan tafel te hebben gezeten. Zonder hem was er géén stopdarmkanker-actie geweest, zonder hem was er géén samenwerking met de Lonely Aliens geweest, zonder hem hadden jullie je tijd besteed aan heel wat andere dingen dan onze website. Zonder hem had ik ook nooit kennis gemaakt met gouwgenoot Theo Vaes “den baas” van het Antwerps Business Center. De 16de en 20ste verdieping met het unieke uitzicht over de stad Antwerpen hebben me meermaals inspiratie gegeven.

Ik kan en mag deze reeks niet afsluiten zonder hulde te brengen aan de sympathieke Nederlander Ton Kannekens. Hij voert reeds een tijdje actie ”onder de radar” zoals hij dat graag noemt. Niet met al dat machtsvertoon van de Lonely Aliens. Toen ik in de zomer van 2008 op het einde van de raadpleging een telefoontje kreeg van een collega die wat info vroeg over darmkanker ben ik veel later dan gepland naar huis gegaan. Afspraak was dat ik na de vakantie kennis zou maken met iemand die een nieuw initiatief wou nemen in verband met het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Daar kan je natuurlijk altijd wat van opsteken. Ik mocht lid worden van wat de Amerikanen zouden noemen de “Advisory Board”. Klinkt gewichtig, maar het kan er best gezellig aan toe gaan.

Ton Kannekens vertelde me dat hij al jarenlang een bridge-clubje had dat wekelijks samenkwam maar dat nu met zijn drie verder moest. Eén van zijn vrienden was gestorven aan darmkanker. Hij had zich wat meer in de zaak verdiept en leerde snel bij over die traag groeiende kanker. Het verhaal van de kleine poliepen, de verschillende jaren, de kleine spoortjes bloed, het was hem allemaal bekend. Hij vond dat hij iets moest terug doen voor zijn overleden vriend. Als gewezen succesvol ondernemer had hij eigenlijk rustig kunnen thuis blijven en genieten van “zijn oude dag” zoals men dan dat noemt. Maar hij had een plan.

Waarom de huisartsen niet helpen bij het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Waarom hen niet helpen bij al dat vervelend administratieve en logistieke werk. Waarom hen niet helpen bij het uitvoeren van de iFOB-testen ? Wat is daar nu eigenlijk verkeerd mee ? Ik weet het nog altijd niet. En akkoord, aan iedere service (want dat is het toch) hangt een prijskaartje. Ton had berekend dat hij voor 30 Euro alles kon geregeld krijgen, inclusief het loon van een artsenbezoeker. In Nederland werd het op korte tijd bij heel wat huisartsen een groot succes. Zij waren blij dat in hun patiëntenbestanden meerdere mensen werden gevonden met poliepen en kankers in een vroeg stadium. In meerdere plaatsen in Nederland is bij de chirurgen een Ponca-patiënt een begrip geworden. Opgespoord door het systeem uitgevonden door Ton Kannekens. Niet om er nog veel geld mee te verdienen, wel om er mensen langer mee te doen leven.

Maar de overheid in Nederland vond dat dit bevolkingsonderzoek was en het systeem-Kannekens stierf een vroegtijdige dood. Ondertussen heeft de Nederlandse overheid het bevolkingsonderzoek voor onbepaalde tijd uitgesteld. De duizenden poliepen trekken er zich ondertussen niets van aan, die groeien rustig verder.

Ook in België heeft Ton Kannekens huisartsen die zijn systeem succesvol toepassen, ook hier heeft hij hevige tegenstanders… je zou er moedeloos van worden… voor de centen is het hem er al lang niet meer om te doen….wat sommigen er ook van mogen denken. Je beseft het pas als je hem echt hebt leren kennen. Boeiende man… méér levenservaring dan de 4 Aliens samen…

Ton, het ga je goed, de Lonely Aliens vonden je absoluut geen oude man, zij zijn fier op hun peetvader ! Wij blijven vechten… De drie generatie’s tesamen voor één doel : STOP DARMKANKER.

 

Laatste gedachte : Kan iemand mij het verschil uit leggen tussen een vrouw die een zwangerschapstest koopt bij de apotheker om te weten of er “nieuw leven” in haar buik is en een 50-plusser die een test wil kopen (even eenvoudig als de Predictor) om te weten of er een “nieuwe poliep” in de darm aan het groeien is…  ?

Einde van deze 44 blogs…maar de Lonely Aliens zouden de Lonely Aliens niet zijn, als ze nog iets in petto houden. Je bent nog niet van hen af….  

En nu naar de ATV-studio’s en dan naar het Europees Parlement. Ook daar heeft men de Lonely Aliens opgemerkt. Het kan snel gaan… (LC)

Capturewiz083

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.