Ik zat er met spanning op te wachten. Ditmaal geen embargo-toestanden. Geen voorkennis. Als lid van de werkgroep darmkanker van de Vlaamse overheid hield ik begin vorige week de media en mijn mailbox in het oog. Enkel de audio-visuele pers was uitgenodigd op de jaarlijkse persconferentie. Het was ooit anders. Laat het ons maar op corona steken. Safety first, zo weinig mogelijk volk in de zaal.

De resultaten dan. In 2020 deed 48,5% van de Vlamingen mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Voor het eerst in de geschiedenis -die geschiedenis begint in oktober 2013- duiken we onder de 50%! Akkoord, 2020 was een heel bijzonder jaar. Het bevolkingsonderzoek werd tijdelijk gestaakt, de reguliere zorg kreeg haar eerste klappen. Angst maakte zich meester van de bevolking. Je zou kunnen zeggen: schade beperkt (in 2019 bedroeg het deelnamepercentage 51,1%). Die lichte daling steken we op corona. Toch opletten met dit excuus.

Onze Noorderburen, even goed getroffen door Corona, hebben daar geen last van. Jaar na jaar presenteren zij resultaten waar ik jaloers op ben. Ook nu scoort Nederland meer dan 70% deelname! De sleutel of het geheim van hun succes vond ik nog niet. Blijven zoeken maar.

Toen Jo Vandeurzen in 2015 de lat voor 2020 op 60% legde, dacht ik dat het haalbaar was. Neen dus. We hangen al jaren rond de 50%. In 2016 zag het er met 54% even uit dat het kon lukken. Niet dus. Ik kan met de huidige 48% echt niet tevreden zijn. Als je tegenstander darmkanker moet je meer ambitie tonen. We moeten méér dan een tand bijsteken. Het Noord-Limburgse Bocholt -met 65% de beste gemeente in Vlaanderen- moet het voorbeeld zijn. Zij bewijzen net als vorig jaar dat het mogelijk is.

Het goede nieuws is dat men beduidend meer darmkankers vindt in een vroegtijdig stadium. Dat juichen we toe. Minder dure behandelingen, meer kans op overleving, minder leed. De incidentie van darmkanker in Vlaanderen ligt nu lager dan voor de start van het bevolkingsonderzoek. De screening doet wat het moet doen: darmkanker een halt toeroepen. Die boodschap gaat onze vzw Stop Darmkanker nog luider verkondigen. Doe.De.Test is geen holle slogan, het werkt! Wie weet veranderen we het geweer van schouder. Ik sluit niets uit.

Wist je dat slechts 1 op de 3 van de jonge mannelijke 50-plussers (50-54) zich laat testen? Het gratis cadeautje van de overheid wordt door de grote meerderheid simpel opzij gelegd. Gemiste kans denk ik dan. Beseffen die 50-plussers dat het ook voor hen een wereld van verschil kan maken. Wel operatie of geen operatie. Wel chemo of geen chemo. Weken thuis of gewoon doorwerken.

De verantwoordelijken van het bevolkingsonderzoek geven openlijk toe dat het beter moet. Dit hoor ik graag. Er is nog heel veel gezondheidswinst te rapen. Niet alleen gezondheidswinst, maar ook enorme besparingen. Miljoenen euro’s die beter kunnen worden benut, als minder dure behandelingen moeten worden terugbetaald. Benieuwd welke concrete stappen men zet. Hopelijk blijft het niet bij werkgroepen. Zij dragen samen met de media een verpletterende verantwoordelijkheid in het ‘Stop Darmkanker’-verhaal. Beseffen ze dat? Laat ons hopen.

Reacties (4)

 • Demanet

  29/11/2021 - 16:31

  Ik was 54 jaar in 2018, de klachten waren NIETS en na de Doe De Test was het darmkanker.
  Voor mij zijn de cijfers te laag, ze moeten naar omhoog en dat dankzij de missie en de inzet van Dr. Colemont.
  In mijn stad Halle, mail ik naar organisaties, firma’s, enz…. Na 2 weken vraag ik een reactie op mijn vorige mail en als ik geen reactie krijg bel ik even met hun.
  Ze steken het op de corona, geen interesse of gaat dat volk lokken?
  Na mijn ervaring met darmkanker. Voor sommige is het de ver van mijn bed show. Maar ik ben een doorzetter om de boodschap van Doe De Test verder te doen.

  Reply
  • Stopdarmkanker

   29/11/2021 - 17:07

   Dank voor je steun Walter! Waarderen we enorm. De volhouder wint!

   #samensterk

   Reply
 • Andre De Groote

  29/11/2021 - 19:37

  Beste dokter Luc,
  Ik begrijp je teleurstelling bij het zien van deze resultaten. Onbegrijpelijk. Jij die zoveel doet voor het bevolkingsonderzoek. Je talrijke spreekbeurten, je woensdagnamiddag facebook live interventies en nog zoveel meer; verdienen dergelijk resultaat niet.
  Ik kan alléén maar zeggen: Geef NIET op. We blijven je steunen. Toch vind ik dat er een reflectie nodig is omtrent de resultaten.
  Beste groeten vanuit Destelbergen.

  Reply
  • Stopdarmkanker

   01/12/2021 - 14:25

   Dank voor je reactie André. Ophouden staat niet in ons woordenboek… En ja, misschien gaan we onze “strategie” aanpassen :-)

   van harte,

   Luc

   Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login