Maart is daar… #DeKlokTikt

Maart, de internationale darmkankermaand is er steeds sneller dan verwacht. Wellicht heeft het te maken met de vorige maand die korter is dan alle andere. Op een ogenblik dat de wereldgeschiedenis aan een dramatisch nieuw hoofdstuk begint, moeten wij als vzw Stop Darmkanker proberen om ‘ons verhaal’ extra onder de aandacht te brengen.

Een noodzakelijke opdracht, want onze tegenstander is niet van de minste. Jaarlijks maakt hij in Europa 500.000 slachtoffers. Jaarlijks heeft men in Europa 250.000 body bags nodig. Recent sprak ik een Europees publiek toe. Ik zocht een beeld om die 500.000 mensen voor te stellen. Na snel rekenwerk was het duidelijk: iedere minuut (ja, iedere minuut) krijgt in Europa iemand te horen dat hij darmkanker heeft! Je hebt geen barometer nodig om te beseffen dat dergelijke situatie zeer ernstig, zeg maar verschrikkelijk is. Sluipmoordenaar darmkanker houdt zich niet bezig met genderneutraliteit, trekt zich meer en meer niks van leeftijd aan. Erg hard om te zeggen, maar in vele landen lijkt het alsof de rode loper voor hem wordt uitgelegd. Je moet zelfs niet ver rijden om zo’n rode loper tegen te komen. In Wallonië zullen ze mij dit niet in dank afnemen. Dat is dan maar zo. “Non, je ne regrette rien” om het met de woorden van Edith Piaf te zeggen.

We moeten niet alleen zuidwaarts kijken. Laat ons ook maar even in eigen Vlaamse boezem kijken. De laatste resultaten van het bevolkingsonderzoek zijn niet goed. Dat moet absoluut beter (zie mijn vorige blog). We mogen ons niet blind staren op het bevolkingsonderzoek. Darmkanker wordt steeds jonger. Amerika ondernam reeds actie. De screeningsleeftijd wordt naar 45 jaar gebracht. Maar laat ons a.u.b. de ouderen niet uit het oog verliezen. Wist je dat 30% van de personen met darmkanker ouder is dan 74 jaar?! Die krijgen geen gratis cadeautje van de overheid, die worden niet meer uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Moeten we die in de kou laten staan? Bij de senioren is er nog veel ‘levenswinst’ te rapen. Het leed dat kan bespaard worden is met geen enkele formule te berekenen. Het is alleszins veel meer dan het geld dat door de overheid kan bespaard worden (ook dat is veel) als meer mensen deelnemen aan het bevolkingsonderzoek. (nu maar 48,5% in 2020)

#DeKlokTikt… de naam van onze nieuwe campagne. We gaan letterlijk en figuurlijk de straat op. Met dank aan de vzw Meir! Ons actieterrein ligt dit jaar in hartje Antwerpen. Daar komt veel volk voorbij. Onze grote boodschap “Doe.De.Test” moet hen kunnen bereiken. Onze sociale media steken deze maand een tandje bij. Kwestie van weerwerk te bieden.

We vinden het bijzonder fijn dat er diverse acties op touw gezet zijn door personen die onze zaak gunstig gezind zijn. Ons leger breidt stilaan uit. Het is onmogelijk om ze allemaal in deze blog te vermelden. Ik zou het me nooit vergeven om iemand te vergeten! Maar op onze socials zie je ze de volgende weken zeker passeren!

Nog een persoonlijke noot. Ook voor mij tikt de klok. Toeval of niet, deze maand ben ik jarig. Die verjaardag kan ik niet tegenhouden. Die komt er sowieso. Ik draag hem op aan onze vzw. Wie me wil steunen, kan dat. Dat heet dan in het Facebook’s een ‘verjaardagsinzamelingsactie’. Het bedrag dat ik wil ophalen voor onze vzw is niet enorm, het is geen toeval. Het heeft met mijn nieuwe leeftijd te maken. Het betekent wel niet dat ik op pensioen ga. Daarvoor is er nog veel te veel werk. Dat heeft allemaal met darmkanker te maken. 23 nieuwe gevallen per dag, 10 begrafenissen per dag…da’s gewoon véél te veel!

Vanaf 1 maart kan je mij ook op TikTok volgen. Geen dansjes, wel informatie. Ik geloof nog steeds dat informatie en voorlichting de belangrijkste stappen zijn in de strijd tegen darmkanker. Dat bewees het verleden al.

Ik moet jullie eerlijk bekennen dat ik het soms niet meer weet. Niet meer weet hoe we dat monster aan banden kunnen leggen, terug in zijn kooi krijgen. Maar met ‘Stop Darmkanker’ blijven we proberen. We blijven ons uiterste best doen. Al was het maar uit respect voor al die mensen die vroegtijdig het zwijgen werden opgelegd.  

Al was met maar #VoorStijn… (die op 1 maart naar zijn laatste rustplaats wordt gebracht)

Tot blogs,

Luc Colemont

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.