Het was bijna breaking-news. De Europese topbenoemingen werden nog even extra uitgesteld. Wimbledon en de Tour verdwenen naar het achterplan. De verdwenen (gestolen?) paal met het lachend kakske op het strand van Oostende was nationaal nieuws. Wie haalt het nu in zijn hoofd om zo’n paal, een schitterend initiatief om minder verloren gelopen kindjes te hebben, door te zagen en mee te nemen. Gelukkig was het probleem snel opgelost. De boosdoeners, enkele studenten uit Leuven, vergaten even de kracht van de sociale media. Instagram deed de rest en “case closed”. Het voorstel van Burgemeester Bart Tommelein hen uit te nodigen om het strand op te kuisen kan ik alleen maar toejuichen. Het doorzagen van dergelijke palen zal snel afgeleerd zijn…

Tijdens diezelfde periode van het verdwenen lachend kakske kregen 23 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben. Tijdens diezelfde periode verloren 9 families in België een dierbare aan darmkanker. Die konden daar niet mee lachen. Die kwamen ook niet in het nieuws, want nieuws is wat vandaag gebeurt, niet wat elke dag gebeurt.

Journalisten moeten keuzes maken in komkommertijd. Een verdwenen lachend kakske is natuurlijk een dankbaar onderwerp. Die 9 begrafenissen, iedere dag opnieuw, zijn dat minder. Dat veel van dat leed had kunnen worden voorkomen door méér informatie en méér voorlichting is dan maar even bijzaak.

Ik kreeg deze week mijn uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Die uitnodiging neem ik met dankbaarheid aan. Ik zal trachten een lachend kakske te produceren. Dan behoor ik ook bij de 51% Vlamingen die de test wel doen! Af en toe moet je ook het goed voorbeeld geven. Dan is het 10 dagen wachten op het resultaat. Laat ons hopen dat ik dan echt kan lachen. Geen nieuws, maar goed nieuws.

Tot blogs,

Luc Colemont  

Reacties (8)

 • Dosquet Gerard

  03/07/2019 - 14:24

  Ben 66 jaar en heb nog altijd geen oproep gekregen om een darmonderzoek te doen
  Is dit normaal!!!

  Reply
  • Christophe

   03/07/2019 - 18:14

   Beste meneer Dosquet, misschien moet u dan maar zelf initiatief nemen. (van een 41-jarige darmkankerpatiënt)

   Reply
 • Verschueren

  03/07/2019 - 20:10

  Vandaag iemand gesproken in de wasserij die dankzij het bevolkings onderzoek op het spoor kwam dat ze 3 poliepen had waaronder 1 grotere. Alles gelukkig ok nu en binnen 3 -of 4jaar (ze wist het niet meer) Poliepen dus vorig jaar verwijderd dankzij bevolkings onderzoek.

  Reply
 • Verschueren

  03/07/2019 - 20:26

  Ik had zelf ook in februari 2018 -3 kleine poliepjes. ik contacteerde echter zelf de maag-darm specialist !!!!!Mijn ex-huisarts en zijn zoon (beide huisarts sportdokter) bleven mij maar van alles voorschrijven tegen mijn constipatie(ik heb alles nog bewaard) ondanks mijn buikpijn-misselijkheid-donker rood bloedverlies -slijmverlies en constipatie en winderigheid!!! En toen ik om de uitslag kwam van de biopten zei die huisarts doodleuk dat alles ok was dat het plastisch was???? Tot ik een tijdje later terug op consult kwam bij de maag-darm specialist en ik het in Keulen hoorde donderen toen die mij verbaasd aankeek wanner ik hem zij dat alles ok was en hij mij zei dat het moest opgevolgd worden!!!!!Mijn laatste darm onderzoek jl was alles geruststellend(wat ontsteking op de endeldarm en de 2 biopten waren geruststellend (was enkel onderzoek linker colon)(zie 18-06-2019) vermoedelijk zuurstof tekort in de darm(endeldarm)ik had nl terug wat donkerrood bloedverlies gehad en slijm en heel veel buikpijn vandaar het nieuwe onderzoek linker colon.Buikpijn is veel beter en geen andere klachten meer en eind juli terug contact opnemen met specialist hoe het met mij gaat

  Reply
 • Lutgarde

  04/07/2019 - 08:58

  Zeer duidelijke boodschap om (gratis) dit noodzakelijk onderzoek te doen.
  Heb deze week de uitslag gekregen v h bevolkingsonderzoek dat alles goed is.
  Wat het ‘ lachend kakske ‘ betreft: ik heb het allemaal uitgelegd aan onze kleinkinderen… Wát hadden ze lol! (Ondertussen weten ze welke betekenissen dat dat ‘scheetje’ heeft.)

  Reply
 • Geert

  17/11/2020 - 16:05

  Grappige kak

  Reply
 • Geert

  17/11/2020 - 16:06

  KEKW

  Reply
 • Jean-Pierre

  17/11/2020 - 16:06

  Dit is gewoon niet kunnen! Zie die jongemannen de forums eens in de maling nemen! Potjandorie nondeju.

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login