iPod of iFOB ?

De iPod is op korte tijd gemeengoed geworden. Iedereen weet ondertussen hoe dat kleine multimedia-machientje de wereld veroverd heeft.

 

De iFOB-test (immunochemische fecaal occult bloed – test) is van een ander kaliber, heel wat kleiner en fijner, en iets minder aangenaam in gebruik, alhoewel. Collega Evelien Dekker van het AMC in Amsterdam noemde de iFOB-test niet ten onrechte de “mascara-test”, iets vriendelijker en duidelijk weergevend wat je er mee moet doen. Neen, niet om de wimpers wat mooier te maken, maar wel om er even een staaltje van de ontlasting mee te nemen.

 

Deze test is vrij simpel om uit te voeren en is twee keer zo gevoelig voor het opsporen van “occult bloed” in vergelijking met de al veel langer gebruikte guaiac-FOB-test, de chemische test met de “kaartjes”. Je hoeft ook slechts één staaltje in te leveren in vergelijking met de gFOB-test waarbij normaal drie staaltjes dienen te worden onderzocht. De iFOB-test reageert ook enkel op menselijk bloed terwijl de gFOB-test ook positief kan worden wanneer er bepaalde voedingsmiddelen of geneesmiddelen in de ontlasting aanwezig zijn. Daardoor heeft men veel minder vals-positieven met de iFOB-test.

 

In het proefonderzoek van de Vlaamse Gemeenschap (Borgerhout, Schilde en Vosselaar) wordt de iFOB-test gebruikt, terwijl men voor het veralgemeend bevolkingsonderzoek in Wallonië een beroep doet op de “kaartjes”….

Op het laatste Europese Congres van Gastroenterologie in London in november vorig jaar werd door de experten duidelijk aangegeven dat de iFOB-test de test van vandaag en morgen is, de gFOB-test behoort eigenlijk tot het verleden en is voorbijgestreefd.

 

Anno 2010 vraag je aan de huisarts dus de eenvoudige en meer gevoelige iFOB-test. (LC)

 

(Een positieve iFOB-test hoeft nog geen reden tot ongerustheid te zijn, zie bericht 4 Maart)

 

11-11-2008_2135381119_ifob_101_fecal_occult_bloAfbeelding1Cdr0000415502Hp_fobt_auto_sample_closedHp_fobt_auto_sample_openIpod-classicMascara_collage1Mascara_eye_lid_pictureMaskara_sminke_276239c

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.