In februari 2009 startte de Vlaamse overheid met een “proefonderzoek” waarbij onderzocht wordt of het al dan niet haalbaar is om alle personen in Vlaanderen tussen de 50 en 74 jaar te screenen voor darmkanker. Voor dit project stelde de Vlaamse regering een budget ter beschikking van 500.000 Euro. Het proefonderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen (o.l.v. Prof. Dr. Guido Van Hal) in samenwerking met de Antwerpse ZNA-ziekenhuizen en het AZ Turnhout. In dit onderzoek zijn ongeveer 20.000 personen tussen 50 en 74 jaar uit Borgerhout, Schilde en Vosselaar betrokken. Zij kregen via de huisarts of via een brief van de overheid een uitnodiging om hun stoelgang te laten onderzoeken op de aanwezigheid van “occult” bloed. Dit is bloed dat niet met het blote oog zichtbaar is en afkomstig zou kunnen zijn van poliepen of darmkanker. In dit proefonderzoek wordt gebruik gemaakt van de iFOB-test (zie bericht 6 maart).

Indien blijkt dat er spoortjes bloed in de ontlasting worden teruggevonden (= positieve iFOB-test) wordt de persoon gevraagd en aangeraden een volledig darmonderzoek (coloscopie) te laten uitvoeren in het ziekenhuis. Tijdens dit onderzoek wordt onderzocht of er al dan niet poliepen of darmkanker aanwezig zijn.

De resultaten van dit proefonderzoek zullen wellicht tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar bekend zijn. Vervolgens kan de Vlaamse overheid beslissen om dit onderzoek al dan niet uit te breiden over heel Vlaanderen.

Een tweede proefonderzoek wordt op korte termijn opgestart in de regio Hageland, onder leiding van de collega’s van de KUL in Leuven. Hierbij wordt een nieuwere techniek uitgetest om afwijkend DNA in de stoelgang op te sporen dat afkomstig is van poliepen en/of darmkanker.

Meer informatie vind je op http://www.dikkedarmkanker.be (LC)

Ddk

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Reacties (5)

 • Beatrijs Baudouin

  14/10/2015 - 14:12

  Ik heb tot nu toe nog geen darmkankeronderzoekset ontvangen. Mijn echtgenoot wel.Laatste colonscopie is 3 jaar geleden.Geboortejaar 1947 .

  Reply
 • lutgart schollaert

  29/10/2015 - 13:26

  ik kreeg een telefoon van een man met een Hollands accent. Hij bedankte mij omdat ik had meegedaan aan een gezondheidsonderzoek en bood mij een pakket schoonheidsproducten aan, ik zou die volgende week vrijdag ontvangen! na 5 dagen zou ik een rekening van 8,95 euro ontvangen! hij vroeg mijn rekeningnummer! ik heb de verbinding onmiddellijk verbroken!
  is dit correct? ik dacht dat mijn gegevens niet werden doorgegeven?!!

  Reply
 • Mathieu Peeters

  30/12/2015 - 18:13

  Mijn eega heeft dit onderzoek reeds gedaan twee jaar geleden. Maar ik heb nog steeds niets gezien of gekregen. Centen op en een stille dood gestorven zeker???? Waarom er dan zo reclame voor maken. Geboortejaar 1947

  Reply
 • Mathieu Peeters

  30/12/2015 - 18:15

  Lugart ; zeker geen enkele informatie door geven zelfs niet als die persoon zegt dat hij van jou bank is. De banken vragen niet achter persoonlijke gegevens via

  Reply
 • Mathieu Peeters

  30/12/2015 - 18:16

  Lugart ; zeker geen enkele informatie door geven zelfs niet als die persoon zegt dat hij van jou bank is. De banken vragen niet achter persoonlijke gegevens via gelijk welke communicatiemiddel. Als de bank iets moet weten vragen ze je gewoon om een afspraak op de bank zelf, en zeker niet op de manier hoe die paljas dat wilde doen.

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login