Het “proefonderzoek” in Vlaanderen

In februari 2009 startte de Vlaamse overheid met een “proefonderzoek” waarbij onderzocht wordt of het al dan niet haalbaar is om alle personen in Vlaanderen tussen de 50 en 74 jaar te screenen voor darmkanker. Voor dit project stelde de Vlaamse regering een budget ter beschikking van 500.000 Euro. Het proefonderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen (o.l.v. Prof. Dr. Guido Van Hal) in samenwerking met de Antwerpse ZNA-ziekenhuizen en het AZ Turnhout. In dit onderzoek zijn ongeveer 20.000 personen tussen 50 en 74 jaar uit Borgerhout, Schilde en Vosselaar betrokken. Zij kregen via de huisarts of via een brief van de overheid een uitnodiging om hun stoelgang te laten onderzoeken op de aanwezigheid van “occult” bloed. Dit is bloed dat niet met het blote oog zichtbaar is en afkomstig zou kunnen zijn van poliepen of darmkanker. In dit proefonderzoek wordt gebruik gemaakt van de iFOB-test (zie bericht 6 maart).

Indien blijkt dat er spoortjes bloed in de ontlasting worden teruggevonden (= positieve iFOB-test) wordt de persoon gevraagd en aangeraden een volledig darmonderzoek (coloscopie) te laten uitvoeren in het ziekenhuis. Tijdens dit onderzoek wordt onderzocht of er al dan niet poliepen of darmkanker aanwezig zijn.

De resultaten van dit proefonderzoek zullen wellicht tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar bekend zijn. Vervolgens kan de Vlaamse overheid beslissen om dit onderzoek al dan niet uit te breiden over heel Vlaanderen.

Een tweede proefonderzoek wordt op korte termijn opgestart in de regio Hageland, onder leiding van de collega’s van de KUL in Leuven. Hierbij wordt een nieuwere techniek uitgetest om afwijkend DNA in de stoelgang op te sporen dat afkomstig is van poliepen en/of darmkanker.

Meer informatie vind je op http://www.dikkedarmkanker.be (LC)

Ddk

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.