Internationale Vrouwendag en …. darmkanker

Vandaag viert men wereldwijd de 102de Internationale Vrouwendag, de dag van de vrouwenbeweging. Een moment om even bij stil te staan in het kader van de problematiek van darmkanker. Vaak wordt gedacht dat darmkanker een probleem is dat enkel voorkomt bij mannen, maar niets is minder waar. Wereldwijd is het aantal gevallen van darmkanker bij vrouwen bijna even groot dan bij mannen. Zowel bij mannen als bij vrouwen is het de derde meest frekwent voorkomende kanker (na prostaatkanker en longkanker bij mannen, en na borstkanker en longkanker bij vrouwen).

 

Vrouwen en darmkanker… een combinatie van goed en kwaad, van mooi en lelijk… en toch zijn er vrouwen die zich letterlijk en figuurlijk bijna bloot willen geven om aandacht te vragen voor het probleem van darmkanker. Bewonderenswaardig….

 

Een mooi voorbeeld is het jaarlijks terugkerend initiatief van de Amerikaanse Colon Club (www.colonclub.com).  Die maakt sedert 2005 een mooie kalender – “Colondar” genaamd – waarbij iedere maand een vrouw die geopereerd is van darmkanker poseert voor het goede doel. Het idee ontstond nadat Erika Kratzer, een mooie 23-jarige jonge vrouw met Stadium IV darmkanker zich als “survivor” had aangeboden bij de vereniging. Zij wilde andere vrouwen op een originele manier mede bewust maken van het probleem van darmkanker. Vrij snel kwam men op het idee om met lotgenoten een kalender te maken.

 

Nu kan je ieder jaar op hun site de nieuwe “Colondar” bestellen. (LC)

 

 

08dec08feb08june08oct08april

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.