Dit stukje schreef ik tijdens onze eerste actie in Maart 2010… Het is nog altijd waar!

Er bestaan nogal wat misverstanden en mythe’s over dit onderzoek. Tijdens dit onderzoek zal een gespecialiseerde arts (maag-en darmspecialist of internist) met een flexiebele dunne buis de darm aan de binnenzijde onderzoeken. Hij bestuurt dit met een soort joystick en kan alles volgen op een groot scherm. Het lijkt wel een play-station onderzoek !

Ik heb enkele waarheden op een rijtje gezet :

1. Een darmonderzoek is niet-invasief. Men kan eigenlijk moeilijk spreken van een ingreep of een operatie. Er wordt nergens in de huid gesneden, men gebruikt immers de natuurlijke opening van de aars of endeldarm om het toestel in te voeren en verder op te schuiven. Er komt dus zeker geen wonde of verband aan te pas.

2. Een darmonderzoek is niet pijnlijk. We hebben de mogelijkheid om een korte narcose te geven en dan heb je het gevoel dat je even goed slaapt. Sommige patiënten zeggen zelfs dat ze goed dromen, hetgeen wellicht een (aangename) nevenwerking is van het product dat in de meeste ziekenhuizen gebruikt wordt. Het is een zeer kortdurende narcose -wij gebruiken soms het woord “waakanesthesie” en men is ook vrij snel wakker als het onderzoek dat ongeveer 15 à 20 minuten duurt beëindigd is. Het product is na enkele minuten al uit je lichaam. Om veiligheidsredenen mag je de eerste uren geen wagen besturen. Deze techniek wordt niet in alle ziekenhuizen toegepast.

3. Een darmonderzoek is niet moeilijk. De grote meerderheid van specialisten in Vlaanderen heeft ruime ervaring met dit onderzoek. De huidige apparatuur stelt hen ook in staat om bijna altijd de volledige dikkedarm te onderzoeken. In principe is er geen leeftijdsgrens om dit onderzoek op een veilige manier uit te voeren. De anesthesist volgt continu de bloeddruk, pols en de hoeveelheid zuurstof die in het bloed komt. Bij minder dan 1 op 1000 onderzoeken doen er zich verwikkelingen voor.

4. Een darmonderzoek vergt een speciale voorbereiding. Het is normaal dat je de dikkedarm van binnenin niet kan onderzoeken als er nog etensresten of stoelgang aanwezig zijn. Om de dikkedarm zo goed mogelijk proper te krijgen, vragen wij de patïenten drie dagen op voorhand een restenarme voeding te volgen. De namiddag of avond voor het onderzoek moet er 2 liter van een speciale oplossing gedronken worden. Die smaakt wat naar zout maar er bestaan voldoende hulpmiddelen om dit wat aangenamer te laten smaken. De dag van het onderzoek moet meestal nog 2 liter worden gedronken.

5. Het darmonderzoek laat toe om de volledige dikkedarm van binnen te onderzoeken, over gans zijn lengte, van ongeveer 1 tot 1,20 meter. Het is een WYSIWYG  (“what you see is what you get”) verhaal, geen virtuele beelden zoals bij een virtuele coloscopie (komen we later wel op terug), maar de weergave van de werkelijkheid.

6. Het darmonderzoek is ook het enigste onderzoek dat toelaat om stukjes weefsels (biopsie) te nemen voor onderzoek of om zo nodig poliepen tijdens hetzelfde onderzoek weg te nemen. De patiënt mag dan ook geen bloedverdunnende middelen genomen hebben de dagen voor het onderzoek.

7. Het darmonderzoek geeft je achteraf eigenlijk steeds een “I feel good” gevoel ! Als er niets gevonden wordt heb je de bijna zekerheid dat je de eerstvolgende 7 à 8 jaren (de Amerikanen zeggen zelfs 10 jaren) geen nieuw onderzoek nodig hebt. En als er toch een poliep gevonden wordt kan die bijna altijd onmiddellijk verwijderd worden. Dan kun je ook blij zijn dat dit gebeurd is en het risico op eventuele kwaadaardige poliepen weggenomen is.

“The proof is in the eating of the pudding”  Toen ik exact 3 jaren (n.v.d.r. 9 maart 2007) geleden 50 jaar werd heb ik de daad bij het woord gevoegd en heb ik een darmonderzoek laten uitvoeren door één van mijn collega’s. Ik heb goed gedronken, nog beter geslapen en ben fluitend naar huis gegaan toen men mij liet weten dat ik “poliep-negatief” was…. Ik had van het onderzoek niets gevoeld….   Twee uren later was ik opnieuw normaal aan het werk in het ziekenhuis. (Luc Colemont)

Afbeelding3Afbeelding4Afbeelding5Afbeelding6

 

 

 

 

Tags: , , , ,

Reacties (203)

 • Jim

  21/11/2011 - 16:04

  Moet ik al een darmonderzoek laten uitvoeren ? Ik heb al sinds begin oktober zeer dunne/waterige ontlasting. Ong. 5 a 7 keer per dag. Voornamelijk enkele keren in de vroege morgen en enkele keren in de avond. Verder voel ik me prima en ik eet ook gewoon goed. Veel vezels en veel drinken.Kan dit echt zolang duren, of heeft U daar geen ervaring mee. Een bacterie is het zeker nier!Graag Uw gewaardeerde reaktie,

  Reply
 • Colon Cancer Awareness Action

  22/11/2011 - 12:05

  Als dit iets is wat je vroeger nooit gehad hebt, en dit blijft meer dan enkele weken aanhouden zou ik toch voorstellen om je huisarts te contacteren. Een onderzoek van de ontlasting en een bloedonderzoek kunnen de eerst stap zijn. Blijft het duren dient toch een darmonderzoek te worden overwogen.<br />vr groeten.

  Reply
 • Nadine

  12/06/2012 - 19:57

  Hallo,Ik heb een vraag over de narcose. Ik moet een coloscopie laten uitvoeren en in NL kan ik nog steeds geen arts vinden die het onder narcose wilt doen. Ik mag alleen een roesje en daar zit ik erg tegen op. Ik heb namelijk eerder een roesje gehad voor een baarmoeder onderzoek en ik weet nog alles. Het werkte niet goed bij.Raad u mij aan om naar het ziekenhuis in Antwerpen te komen en is het narcose waar u het over heeft een gehele narcose? Of weet u misschien in NL een ziekenhuis waar ik het wel onder geheel narcose mag?Alvast bedanktmvg

  Reply
 • houben marcel

  15/11/2012 - 13:24

  ik vraag mij af als ze bij mij na zo n darmonderzoek kwaaraardige poliepen moesten vinden wat moet er dan gebeuren dank bij voorbaad houben marcel

  Reply
 • elisabeth

  02/04/2014 - 12:58

  een AANRADER! Ik zou wel de gastro’s aanraden om het gebruik van ‘inotyol zalf’ aan te raden,omdat de voorbereiding wel irritatie en pijn aan de anus geeft,zelfs al was je jezelf(bidet) na elke stoelgang.Ikzelf ben wat laat de zalf beginnen smeren , maar toch met véél minder last dan ervoor.gewoon doen dus die coloscopie.

  Reply
 • daemen hugo

  12/03/2015 - 05:37

  Een colonoscopie geeft inderdaad zekerheid, maar zoals de dokter fluitend terug aan het werk is niet helmaal correct. Men heeft , meestal, enkele uren vervelende maar draagzame buikpijn door de ingespoten lucht tijdens het onderzoek.
  In dit geval is laten van winden een geschenk , (van de natuur ?)

  Reply
 • daemen hugo

  12/03/2015 - 05:38

  Vraag : wat is de situatie van de darmflora na de colonoscopie ?

  Reply
 • M.J.

  26/07/2015 - 12:31

  Na een positief (=met goed resultaat) darmonderzoek heb ik na 14 dagen nog steeds veel last van pijnlijke buikkrampen en verstoorde stoelgang. Wat kan ik zelf doen om de verstoorde darmflora weer in orde te krijgen?

  Reply
 • l van leeuwen

  01/12/2015 - 16:30

  Ik verbaas me erover dat er hier geschreven word dat een darmonderzoek niet pijnlijk is. Ik heb net zo’n onderzoek voor gedeelte gehad. Arts is gestopt omdat ik in paniek echt schreeuwde om te stoppen. Wat een ongelooflijke pijn dat het deed. Het roesje werkte totaal niet. Ook meer gekregen tijdens het onderzoek maar het werkte 0,0. Ik was ook niet een beetje duf niks. Het was een traumatische ervaring.
  Ik heb weleens een klein onderzoek gehad zonder roesje en dat ging wel, dus ik had dit ook niet verwacht. Pijnlijk kan het dus wel zijn!!!!

  Reply
  • Anne van de Laar

   16/09/2016 - 01:26

   Vandaag heb ik ook een coloscopie onderzoek ondergaan en dat is ook bij mij uitgelopen in een drama.
   De pijn die ik ondervond was niet te beschrijven. Ik kronkelde van de pijn tijdens de behandeling, ondanks het roesje wat totaal niets deed voor mijn.
   Als u niet stilligt en niet ontspant ga ik stoppen met het onderzoek zo sprak de arts……
   Ik vloog tegen het plafond van de pijn. Ik heb het doorstaan, maar dit was eens en nooit meer.
   Er is een grote poliep weggehaald, maar een volgende keer komt er voor mij niet meer tenzij dat onder algehele narcose plaats vindt.
   Dat een coloscopie geheel pijnloos is, ook met een roesje, is zeker niet waar.
   Ik heb hieraan een nog grotere angst voor ziekenhuizen aan over gehouden.

   Reply
   • Anne van de Laar

    17/09/2016 - 20:41

    Even iets rechtzetten.
    De ondraaglijke pijn tijdens het onderzoek is bij mij te wijten aan twee ondeskundige vepleegkundigen in het Amphia ziekenhuis in Breda. Door twee bijna bejaarde verpleegkundigen werd ik aangeprikt voor het infuus waardoor ik het roesje zou krijgen. Er is totaal vijf keer misgeprikt. Bij de zesde poging rolde er een druppel bloed over mijn hand. Zo, die zit, zei de verpleegkundige, en ik vertrouwde er maar op.
    Na het onderzoek bleek dat ik misgeprikt ben, waardoor het roesje nergens terecht kwam. Onbegrijpelijk dat op die afdeling twee onbekwame verpleegkundigen neer gezet worden.
    Voor mij geen Amphia ziekenhuis meer, eens maar nooit meer.

    Reply
   • Jean vd bergjeanne

    09/01/2019 - 16:08

    Ik heb 35 jaar geleden een ilio stoma gekregen en toen hebben ze een klein stukje enddeldarm laten.zitten dat wil ik nu laten verwijderen en dicht laten naaien wat zijn daar de nadelige gevolgen van
    .

    Reply
  • ca merritt-toledo

   08/05/2017 - 16:29

   Ik heb ook zo een onderzoek gehad: geen problemen gevonden wel had ik een dag later gordelroos w.s. omdat mijn immune systeem zwaak was. Nu zit ik met een gestoorden darmflora. Waarom is er geen brochure hierover om de patiënten weer te helpen aan een goede darmflora wat heel belangrijk
   is voor de immune systeem.

   Reply
  • F.H.

   09/02/2019 - 16:30

   Er werd mij verteld door artsen en mensen die dit hebben ondergaan dat dit onderzoek niet pijnlijk is, omdat er geen zenuwen in de darmen aanwezig zijn. Ook lees ik op internet berichten van mensen die dit hebben ondergaan, dat het niet pijnlijk is. Het zou alleen een wat vervelend gevoel geven, alsof je drang hebt om naar de wc te gaan.
   Ik heb verleden week zo’n onderzoek laten doen. Ze mochten mij geen roesje geven (waar ik wel op had gerekend), omdat ik niemand bij me had die mij naar huis konden begeleiden. Wel zou ik via een infuus een pijnstillend middel toegediend krijgen.
   Voor mij is het ook een traumatische ervaring geweest. Wat een hel van een pijnen heb ik ervaren. Ik kreeg uitvalverschijningen door de pijn. Ook ik heb geschreeuwd om te stoppen. Ik kreeg een soort koortsaanval, werd duizelig van de ellende en heb moeten huilen, terwijl ik niet kleinzerig ben. Tot drie keer toe hebben ze een morfine achtige pijnstiller toegediend via het infuus. Gelukkig zijn er geen stukjes weefsel weggenomen. Mijn darmen zagen er goed uit. Daar ben ik ontzettend blij om. Maar op het moment van het onderzoek dacht ik echt dat ik het loodje zou leggen.

   Reply
   • Ingrid

    15/05/2020 - 20:07

    Hallo meneer of mevrouw,

    Wat erg dat u zoveel pijn hebt gehad.Ik schrik hiervan.Ik ga binnenkort ook een darm en maag onderzoek tegelijk doen.Ik wil eigenlijk onder narcose.Heb het gevraagd bij de haga ziekh,helaas kan dat niet.Krijg ook alleen een roesje en dan maar hopen dat er voldoende verdoving in zit.De arts zei tegen mij dat hij steeds beetje bij beetje wat bij gaat doen.Ik zie er zooo tegenop.Ik weet het niet.Miss ga ik afzeggen.Ik kan niet tegen pijn!.U bent vast door een hel gegaan dat moment Gelukkig voor u dat het achter de rug is en u gezond bent.Twijfel nu ook of ik de maag onderzoek wel samen met de darm moet.doen.Zolang werkt de verdoving denk ik niet Toch maar weer met de arts praten.Ik heb een angststoornis.Weet het echt even niet.Wel fijn dat ik u bericht heb gelezen.Dan weet ik dit tenminste.Groetjes

    Reply
    • Esmee

     10/07/2020 - 20:21

     Hoi Ingrid, ben je inmiddels geweest?
     Ik had vandaag een darm onderzoek en het onderzoek zelf viel
     me mee, in tegenstelling tot het voorbereiden. Ik kreeg een roesje en weet totaal niks meer van het onderzoek zelf. Totaal niks meegekregen..

     Reply
    • Mieke

     15/07/2020 - 22:44

     Één colonoscopie kan dus wel onder volledige verdoving, dit is 3 weken geleden bij mijn vader gebeurd in UZ Jette jammer genoeg was het resultaat van dit onderzoek, niet positief en hebben ze een kwaadaardige tumor ontdekt, 28-7 is de eerste chemo kuur, mijn vader wordt in augustus 82 jaar.. 😪😪

     Reply
 • Maria

  12/01/2016 - 17:01

  Vorm ontlasting: potloodje, geen diarree of krampen, chronische pijn in rechter bovenbuik en linker onderbuik.27-08-2014 in Nederland na een uitzonderlijk moeizame voorbereiding met roesje een colonoscopie gekregen, meteen gilde ik het uit van de pijn, arts stopte onmiddellijk. ik voelde een dikke sinaasappel met gladde rand in mijn onderbuik .16-12-2015 ct colon, zeer pijnlijke zwelling (sinaasappel) niet gevonden.17-01-2016 krijg ik een MRI rectum.Probleem zit niet in de darmen, maar er om heen.

  Reply
 • Jacqueline

  20/01/2016 - 11:44

  Een darmonderzoek niet pijnlijk?
  Ik krijg elk jaar een colonoscopieonderzoek vanwege erfelijke darmkanker en het lijkt wel als je ouder wordt dat het steeds pijnlijker wordt ik krijg ook de maximale verdoving maar de buikkrampen zijn vreselijk pijnlijk ik doorsta het elke keer wel dapper maar ik zal blij zijn als er iets anders op wordt gevonden

  Reply
 • Annemie Smit

  08/02/2016 - 18:13

  Ik zou een coloscopie moeten laten doen(onverklaarbare pijn in zij, die ook rug en soms been aandoet), maar vermits ik een schimmelinfectie heb in longen, ben ik bang voor de verdoving(buisje in keel). Kan dat ook zonder?

  Reply
 • Ramaekers Fr.

  07/03/2016 - 23:06

  Steeds lees ik sedert meer dan een jaar berichten over aanbevelingen voor JA
  dikkedarmonzerzoek voor volwassenen TOT 74 JAAR oud !!!! Dit van 80 jaar en meer mogen blijkbaar dood gaan !!!!!
  ik ben 82 jaar oud en wil ook wel een degelijk onderzoek ondergaan, temeer
  daar ik terzake bij regelmaat problemen ondervind.
  In 1998/1999 twee jaar radiotherapie en Lucrin Depot behandeling gehad tegen prostaat kanker; gelukkig met goed resultaat. Graag Uw antwoord

  Reply
 • luc

  11/05/2016 - 13:30

  ik moet een colonoscopie ondergaan ,mag ik gerookte vis eeten ?? garnaal en paling ?? is niet zo goed omschreven in de brochure
  er word gesproken over vis 3 dagen ervoor !

  Reply
 • Paul DM

  16/06/2016 - 08:45

  Beste, mijn vriendin moet een colonoscopie ondergaan en zij moet dus enkele dagen op voorhand “restenarme” voeding nemen. Zijn er soms concrete tips over welke voeding al dan niet restenarm is (incl. welke dranken) ? Dank voor een reactie.

  Reply
 • S.Latu

  15/07/2016 - 14:57

  Ook ik snap niet dat hierboven beschreven staat dat een darmonderzoek niet pijnlijk is! Het eerste stukje (de endeldarm) valt nog te doen, maar als ze verder moeten gaan kijken dan piep je wel anders!! Aangezien bij ons endeldarm-kanker in de familie zit moet ik om de 2 jaar op controle en ik ga er steeds meer tegenop zien. Vandaag telefonisch contact gehad voor een nieuwe afspraak en ik heb nagevraagd of er eventueel andere opties zijn dan alleen het roesje. Het is mogelijk om narcose te krijgen, maar hiervoor moet de behandelende arts wel goedkeuring geven. Dus ik mag hopen dat hij dat doet.

  Reply
 • Cath

  24/07/2016 - 15:51

  Was het maar waar…niet pijnlijk! Misschien als je gezonde darmen blijkt te hebben? In Nederland moet je smeken om een “roesje” te krijgen…
  Na twee zeer pijnlijke onderzoeken, waarbij ik flauw viel, werd mij geadviseerd voortaan toch beter een scan te laten doen. Maar door verhuizing in andere ziekhuizen terecht gekomen en tóch weer coloscopies moeten ondergaan. Nadat poliep is weggehaald in 2010 extreme buikpijn gehouden en altijd gelijk daarmee samen soort heftige zenuwpijn links in de buik uitstralend naar rug, heup en knie. Kreeg diagnose slijmbeursontsteking en dat blijkt na behandeling niet te kloppen. …Wordt dikwijls gek van de pijn, krijg steeds andere diagnose: stress, pds, diverticulitis, voedselallergie….maar pijn blijft! Er wordt niks aan gedaan, soms morfine. Tja, daar krijg je natuurlijk stress van.

  Reply
  • Tjitra Dewla

   04/09/2017 - 00:09

   Ik hoor dat erbij uw niet verder gekeken wordt
   Of niets aan gedaan wordt. Bij mij was dat ook zo
   K was het zat want k loop al jaren met klachten
   Van de buik en had andere klachten alleen k wist
   Niet waar het vandaan kwam, de huisarts vond het
   Niet nodig om me door te sturen naar het ziekenhuis
   Ik ben naar prescan totale Bodyscan gegaan, k bleek een
   Tumor van 3 cm in mijn galblaas te hebben wat uitgezaaid
   Is naar de darmen. Mijn advies ga op je strepen staan en
   Zorg er alsjeblieft voor dat het uit gezocht wordt voor
   Dat het te laat is ik wil je absoluut niet bang maken
   Bij mij is het uitgezaaid k ben zo kwaad op de huisarts
   Dat hij me niet eerder heeft doorgestuurd terwijl ik al
   Jaren met klachten loop. Heel veel succes. Groetjes
   Tjitra dewla

   Reply
 • Edh

  28/07/2016 - 12:21

  Moet volgende week ook voor coloscopie vanwege erfelijke darmkanker bij moeder. Heb heel veel gêne hieromtrent. Ben preuts en wil dit helemaal niet ondergaan. Als er iets mis is denk ik zo maar,een mens moet van iets dood. Wat als het nu ok is,kan men er volgende keer ook juist te laat bij zijn. Laat me nu eenmalig onderzoeken en ben echt niet van plan hierna mee door te gaan. Leef en eet gezond. Denk dat een roker elke dag met zijn leven solt. Ik rook niet maar alles inademen is ook niet goed. Wat kan nog wel ? Wil gewoon mijn leven leven en dan zal ik wel zien wat er komt. Je kan je wel voor alles laten onderzoeken maar als je tijd op is dan is het toch gedaan. Wil niet oud worden en wachten tot het gedaan is. Hoop plots te mogen sterven zodat ik niemand tot laat moet zijn. Dit wou ik even kwijt. Trouwens ben bijna 55 en gelukkig getrouwd met een fantastische man waarmee ik geen sex meer heb.

  Reply
  • Vital

   08/03/2019 - 15:09

   Wat een ongelooflijk gelul lees ik hier !

   Reply
   • yoshji van den Bosch

    28/05/2019 - 10:39

    Goed onderbouwd ook!

    Reply
 • Teresa

  29/07/2016 - 03:56

  Raar dit bericht van de anonieme dokter om zijn verhaal te doen. Binnen het ziekenhuis waar hij het onderzoek liet doen, kreeg hij optimale zorg (met roesje enz.) Iedereen die een roesje krijgt het advies om geen belangrijke beslissingen te nemen en moet opgehaald worden. Hoe kan het zijn dat u 2 uur naar het onderzoek weer aan het werk bent? Fijn dat u gezonde darmen hebt! Heb 2 dagen geleden gastro en darmscopie gehad ook met roesje.. het werkte bij de gastro scopie maar al uitgewerkt bij de coloscopie? heb gegild van de pijn en alles bewust meegemaakt! 3 verpleegkundigen hebben met kracht op mijn buik moeten drukken het laatste deel lukte niet! kreeg mee dat er een ontstoken divertikel is, verschillende poliepen en een adenoom groter als 1,2 cm, littekenweefsel en versteende ontlasting. Heb meerdere keren moeten smeken om het onderzoek te staken! Kreeg ook mee dat er op mijn bloeddruk gelet moest worden! Er werd wat extra pijnstilling ingespoten, maar was echt niet genoeg! Was drijfnat van het zweten en er werd ook gezegd dat de inspanning te hoog was. Toen werd eindelijk het onderzoek gestaakt verder onderzoek gaat onder narcose, arts zei: u heeft moeilijke darmen pff. Over een maand een afspraak met de arts. Trouwens de arts zelf kwam pas later in beeld, de leerlingen of verpleegkundigen deden het onderzoek. Heb een traumatische ervaring door dit alles en heftige buikpijn. Wil niemand ontmoedigen maar succes verhalen? Ik ga een klacht indienen bij dit ziekenhuis en adviseer iedereen als je tijdens het onderzoek pijn hebt dit direct te laten stoppen! Het KAN onder narcose! Het zal wel duurder zijn, maar hebben wij hebben recht op goede behandeling, we betalen genoeg! Heb nog nooit van mijn leven zoveel pijn gehad! Heb een hele hoge pijngrens maar dit was echt martelen! Als je geen afwijkingen in je darmen hebt zal het onderzoek pijnloos zijn met het juiste roesje.

  Reply
 • Van den Bergh Johan

  08/08/2016 - 13:48

  Dag, ik heb zo een 10tal jaren geleden een coloscopie-onderzoek moeten laten doen. Nu zal ik hoogstwaarschijnlijk weer een coloscopie moeten laten doen. Ik kan me nog goed herrinneren dat ik toen serieus wat pijn heb gehad, ondanks mijn hoge pijngrens. Ik zal de dokter vragen of het over verdoving kan gedaan worden, zoniet is het terug wat afzien…Mijn dramkrampen komen teveel voor, onder invloed van stressgevoel/zenuwachtigheid …

  Reply
 • Martine

  24/08/2016 - 17:32

  10 jaar geleden een colonoscopie laten doen in een regionaal ziekenhuis. Geen pijnklachten gehad maar daar was een anesthesist bij. Nu vandaag een (ileo)colonoscopie laten uitvoeren in een universitair ziekenhuis. Hier gaven ze enkel een roes, maar wat een pijn dat ik gehad heb tijdens het onderzoek. Blijkbaar hebben ze toen meer verdoving ingespoten want toen het gedaan was en ze nog een gastroscopie moesten doen kreeg ik 1 mg. en ze herhaalde dikwijls dat ik al enorm veel verdoving gekregen had? Dit ging niet meer. Voor de gastro is er een nieuwe afspraak gemaakt en daar moet een anesthesist bij zijn. Deze zal mij dan verdoven. Mijn huidige partner zijn echtgenote is van darmkanker gestorven en toen ik hem vertelde van de pijn was zijn reactie: oei oei, dat is niet goed, geen goed teken.

  Reply
 • Anne van de Laar

  15/09/2016 - 15:06

  Vandaag een colonscopie ondergaan. Het was zeer pijnlijk, ondanks het roesje. Ik weet niet hoe sterk andere mensen zijn, maar ik heb het als zeer pijnlijk ervaren. Het roesje deed niets voor mij, ik ben nog geen minuut afwezig geweest. Voor mij op deze manier niet voor herhaling vatbaar.
  Een grote poliep weggehaald, maar zonder betere narcose zie ik in het vervolg van dit bevolkingsonderzoek af.

  Reply
 • Linda

  21/09/2016 - 14:31

  Reeds 2 maal dikke darmonderzoek ondergaan. Het eerste onderzoek ongeveer 25 jaar terug was niet onder verdoving (roesje), heb enkel pijn gehad als de camera voorbij de endeldarm was, ttz in die S-vormige linkerhelft. Zij hebben dan ter plaatse beetje verdoofd, voor de rest geen pijn en ik heb alles op beeldscherm kunnen volgen.
  2de keer nu 2 jaar geleden onderzoek gehad met een roesje, helemaal niets gevoeld, perfect uitgevoerd door dokter Sas, ziekenhuis jan Palfijn in Gent!

  Reply
 • Ray

  08/10/2016 - 10:49

  Een colonscopie houdt in feite niets in, het ergste is die 2 dagen het ontlastingsproduct drinken, dit heeft wel een vieze smaak, bij het onderzoek wordt je in een slaapje gezet en verder voel je niets ervan, je ontwaakt en alles is voorbij, meestal zonder een enkel probleem. Dit had ik vooraf wel niet gedacht.

  Reply
 • Marianne

  09/10/2016 - 00:11

  Meegedaan aan bevolkingsonderzoek darmkanker. Gaf aanleiding tot nader onderzoek. Daarom eerder deze week coloscopie ondergaan. Roesje en tegelijk pijnstilling gekregen. Van het onderzoek heb ik weinig bewust meegemaakt. Inbrengen van de scoop niet gevoeld. Ik weet dat ik beelden van mijn darm op het scherm heb gezien. In het verslag van het onderzoek staat dat ik sliep maar wel reageerde op aanspreken en dat ik drie keer heb gereageerd omdat ik iets “oncomfortabels” ervoer. Maar ik kan het mij niet herinneren. Grote poliep weggehaald. Ik zag erg tegen het onderzoek op, maar het is me 100% meegevallen. Nu wachten op uitslag pathologisch onderzoek…

  Reply
 • Ad

  13/10/2016 - 10:29

  Op 11-10-2016 een coloscopie gehad in Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
  Ging met een roesje had dit eerder in Tilburg niet meegemaakt , deden ze het zonder roesje , wel vervelend en vooral de bocht die ze moeten maken is pijnlijk.
  Met een roesje word je bij die bocht wel even wakker maar verder geen last gehad , prima opvang en voorbereiding , ze nemen echt de tijd voor je , ook in het kader van landelijk onderzoek.
  Heb wel het geluk dat ik rustig en ontspannen kan blijven , is volgens de arts een erg groot voordeel.

  Reply
 • dorine

  16/10/2016 - 19:43

  morgen moet ik binnen voor een coloscopie en gastroscopie onder voledige narcose heeft de dokter gezegd ben wel wat bang voor verdoving ( dokter al gehad over operatie heb divertikels die ontstoken zijn) bang voor de uitslag morgen .

  Reply
 • Leen

  31/10/2016 - 11:55

  Op 26/10/2016 een ileocoloscopie gehad in ZOL in Genk.
  Ging naar de afspraak in de namiddag om 15u.
  Bleek het een opname te zijn, omdat ik in slaap ging gedaan worden.
  Nochtans was voorzien dat ik anderhalf uur na het onderzoek naar huis mocht, met chauffeur uiteraard.
  Eerder onderzoek vele jaren geleden had al aan het licht gebracht, dat ik een vernauwing had in de darm, waardoor ze toen niet de volledige darm hadden kunnen bekijken.
  Dit hebben ze dan via een vloeistof op te spuiten via de anus, en foto’s te nemen verder onderzocht de dag erna.
  Van dit onderzoek heb ik totaal niets gevoeld of bewust meegemaakt.
  Deze keer hebben ze een dunnere darm gebruikt.
  Ik heb totaal niet geslapen, zelfs geen roes ervaren, heb af en toe gekermd van de pijn en gevraagd van even te stoppen.
  Het enige pluspunt was dat, na het onderzoek, eindelijk de barstende hoofdpijn, die ik al van de avond ervoor had, begon te minderen.
  Ben na een half uurtje in de recovery ruimte, naar huis kunnen gaan.
  Ben blij dat dit achter de rug is, en ik pas over 10j terug ‘mag’.

  Reply
 • Petra

  17/11/2016 - 19:48

  Vandaag geweest voor de coloscopie, omdat niet zeker was dat de darmen niet schoon waren werd er eerst gekeken zonder verdoving. Het naar binnen brengen deed totaal geen pijn terwijl ik daar erg tegenopzag. Dus ik melde als dit het was ze wel door kon gaan, nou meteen slijt van, ik kreeg zoveel pijn dat ik ging hyperventileren. Gelukkig heb ik alsnog pijnstilling gekregen wat goed werkte. Al met al viel het dus wel mee, maar zonder verdoving zou ik dit niet weer doen.

  Reply
 • Van Noten Magda

  28/11/2016 - 17:08

  Persoonlijke code:ENJ422-2
  Beste,
  In 2004 kreeg ik van u een uitnodiging om mijn stoelga

  Reply
 • nicole

  16/12/2016 - 16:37

  Woensdag weer een colonoscopie laten doen in ZA Nikolaas. Ik schrok toen men mij meedeelde dat ik onder volledige narcose moest. Ik heb dit onderzoek reeds verschillende keren laten uitvoeren maar altijd met een lichte sedatie zonder bewustzijnsverlies. Ik kon toen alles meevolgen op het scherm. Nu kon dit niet omdat ik volledig in slaap was. Ik heb gevraagd of het niet op de vroegere manier kon omdat ik dat prefereer boven algemene anesthesie. Ik kreeg het antwoord dat dit niet mogelijk was omdat de procedure in het ziekenhuis zo is dat iedereen in slaap moet
  Ik vond dit heel spijtig omdat ik niet graag onder volledige narcose ga als het niet strikt noodzakelijk is voor een operatie. Voor de volgende keer toch eens uitkijken naar een ziekenhuis waar ik wel de keuze heb.

  Reply
  • tallie

   30/09/2017 - 16:05

   Ga voor een “roesje” wat dit ook mag zijn ???

   Reply
 • P.W. Ridder

  11/01/2017 - 12:41

  Hallo ………,
  Ben van 27-08-42 en heb nog geen onderzoek en geen bericht gekregen.maar stel er wel veel belang in.
  Groet, Piet

  Reply
 • Lut

  15/01/2017 - 13:19

  2weken geleden coloscopie gehad. Uitgevoerd door dr Fierens in St Vincentius Antwerpen.
  Even geslapen. Niets gevoeld. Geen last nadien.
  Niets dan lof voor dr Fierens, anesthesist en verplegend personeel.

  Reply
 • Manou

  16/01/2017 - 12:54

  Heb twee maanden geleden (oktober 2016) een colonoscopie ondergaan.
  Sindsdien heel veel last, steeds buikpijn dat uitstraalt naar de lage rug en tot 7 keer dagelijkse ontlasting, telkens zeer dun en waterig.
  Wat is de oorzaak?
  Grts, Manou

  Reply
  • leo

   06/09/2019 - 19:58

   heb je moeten terug gaan of naar spoed moeten gaan

   Reply
 • Hans

  16/01/2017 - 15:31

  Heb een darmcoloscopie gehad 24-07-2016. 2 uur mee bezig geweest omdat het op een moeilijke plek zat t.h.v maag/mild. Hebben de platte grote poliep toen met de nodige pijn en steeds meer verdoving maar voor de helft weg kunnen krijgen. Behoorlijk in zitten wroeten. Sindsdien heb ik pijn links onderaan bij de liesstreek als of er een verstopping zit. Vooral wind hoopt zich op daar. Borrelt steeds. Moest dus alsnog op 31-08-2016 geopereerd worden. M.S.T te Enschede. Heb eerste keer bij onderzoek toen reeds aangegeven of het niet beter zou zijn om meteen te opereren. Waar of ik me mee bemoeide,was min of meer het antwoord. Nu nog steeds na 4,5 maand dezelfde pijn. Ben half November bij de huisarts geweest en heb de behandelende MDL arts aan detelefoon gehad. Zeggen dat alles oké is. Wat moet ik hiermee doen? (Volgens de huisarts is het geen liesbreuk.)

  Reply
 • Nora Goffart

  26/01/2017 - 23:10

  Vandaag coloscopie achter de rug. Het ergste is de voorbereiding met die vieze drank. Dan anesthesist prikje weg van de wereld en weer terug. In België is die korte verdoving heel normaal. Maar wij hebben dan ook het beste vverzorgingssysteem van de wereld. Dat moet je België toch nageven.

  Reply
 • Johan

  07/02/2017 - 22:44

  In feb 2016 onderging ik een coloscopie onder verdoving, op aanraden van de arts, ondanks een negatieve stoelgangtest. Na afloop had ik een lichte maar storende pijn in de buik. Ik hoopte dat dit van tijdelijke aard zou zijn, maar drie weken later voelde ik het nog steeds. Toen ik dit meldde bij het secretariaat van de betrokken dienst, vroeg de medisch secretaresse spontaan of het langs de linkerkant was, wat ik bevestigde. Ik was dus niet het eerste geval. Ik heb al diverse kuren probiotica ingenomen, maar toch komt die pijn op onregelmatige tijdstippen terug en is mijn stoelgang bijna nooit meer ‘normaal’. Je zou op de duur elk ziekenhuis mijden als de pest. Onderzoeken die onnodig zijn, om de ziekteverzekering op te lichten, en patiënten wegsturen die er slechter af zijn dan voor het onderzoek….

  Reply
 • Vee

  08/02/2017 - 20:43

  Je voelt er niks van, eens wakker enkel wat krampen maar na het laten van ettelijke winden zijn de krampen weg. Een lekkere tas thee en een sandwich met kaas. Vanaf 45 zou dit verplicht moeten zijn…heel wat leed zou verholpen zijn.

  Reply
 • frans

  08/02/2017 - 21:38

  Gisteren ook een coloscopie laten uitvoeren,geen last gehad,ook niet in een roes geweest,wel een inspuiting gehad,maar geen poliepen gevonden,nadien geen problemen gehad,was peace of cake,bedankt Imelda hospitaal,Bonheiden,Belgie

  Reply
 • Pascale

  21/02/2017 - 23:33

  Al 10 keer coloscopie laten doen in imelda bonheiden. Nooit iets gevoeld ervan wel onder lichte verdoving.

  Reply
 • noens anita

  17/03/2017 - 16:28

  ook coloscopie laten doen na uutslag ontlasting afwijking was bang maar allemaal meegevallen laten doen in lucas gent door dokterrogge sofie super vriendelijk onderlichte nacose uutslag grote gesteelde poiep van3cm nu afwachten uutslag dank u wel aan dokter en verpleegkunde

  Reply
 • Rita Jenken

  27/03/2017 - 18:07

  Ik woon in Italie en heb meerdere keren een colonscopia moeten laten maken omdat ik retto colitus ulcerose heb. Moet zeggen dat ik er helemaal niets van weet. Wordt ongeveer een kwartier ingeslapen met een lichte narcose (heet denk ik roesje in Nederland?). Zelfs een keer een gastroscopie en een colonscopia tegelijk gedaan. De dokter zei je slaapt toch en weet er niets vanaf. Dat was inderdaad zo. Heb er niets van gemerkt.

  Reply
 • Michael Vanwolleghem

  20/04/2017 - 09:14

  De eerste coloscopie kreeg ik in 2010. Diagnose:endeldarmkanker. Hierop volgend kreeg ik een inwendige echografie en coloscopie voor het nemen van een biopsie. Telkens zonder verdoving. Vervelend, maar niet echt pijnlijk. Ook al zat er toen een grote tumor in de weg. Nadien heb ik nog een zestal coloscopies gehad, maar dan telkens met een lichte verdoving. Bij één coloscopie moest er terug een poliep weggenomen worden.
  Ik kan de arts van hierboven bijtreden: je hebt nadien een goed gevoel en blij dat je weer veilig en gezond bent.
  Goed om weten: aan de eerste coloscopie heb ik te danken dat ik nog leef. Het was nog net op tijd en de behandeling was perfect. Ik ben nu genezen.
  Er schreef iemand dat de Belgische gezondheidszorg de beste ter wereld is: groot gelijk.

  Reply
 • Betty

  21/04/2017 - 17:24

  Januar 2016 coloscopie en alles was goed. Nu bloed in de stoelgang en moet terug voor onderzoek. Bang afwachten

  Reply
  • Michael Vanwolleghem

   27/04/2017 - 20:12

   Niet teveel zorgen in maken denk ik. Het duurt jaren eer een poliep kwaadaardig wordt. Als er verleden jaar zelfs nog geen poliep was, is er geen probleem denk ik.

   Reply
 • Frederica

  14/06/2017 - 12:03

  Heb een paar jaar geleden in het MCH kliniek te Wezembeek-Oppem een coloscopie laten uitvoeren door een echte beul! Die dokter had allang op pensioen moeten gegaan zijn! Ik schreeuwde mijn longen uit van de pijn en toch maar blijven doorgaan met het onderzoek. Traumatische ervaring. Sommige mensen horen gewoon geen dokter te zijn.

  Reply
 • Jos

  22/06/2017 - 15:04

  Heb een paar maanden geleden de derde coloscopie achter de rug. De eerste was bijzonder pijnlijk. Had alleen van te voren een pijnstiller gehad. De tweede was met een roesje. Gelukkig heb ik niet bewust iets gevoeld, maar aangezien ik schreeuwde van de pijn stopte de arts na ong 1 meter de behandeling. Nu bij de derde keer weer een roesje, blijkbaar nog harder geschreeuw, want de arts kwam niet verder dan 55 cm. Wet een grote poliep weggehaald. Sinds die laatste behandeling heb ik altijd op wissellende plaatsen pijn in mijn buik, een onregelmatige stoelgang en maken mijn darmen veel lawaai. Een echte aanrader dus zo´n coloscopie.

  Reply
 • johan

  01/07/2017 - 11:19

  Ik heb sinds paar jaar enorme krampen in buik (pds)zeggen ze,ook na inname van voltaren enorme kolieken en eten van frietjes ook,en enorm opgezette buik soms,met hartritmestoornissen ! het stoelgangsstaal was positief,nu zou ik colonscopie moeten laten doen maar als ik dit hier lees eerlijk gezegd dan laat ik dit niet doen ! ik denk eraan een 2de stoelgangtest te laten doen omdat het kan als je vlees gegeten hebt het ook positief test !

  Reply
  • Michael Vanwolleghem

   11/07/2017 - 11:48

   Beste Johan,
   Ik zou geen seconde twijfelen als ik jou was. Doe die coloscopie! Enkel dan heb je zekerheid! Had ik de eerste coloscopie enkele maanden uitgesteld, dan was ik hier nu niet meer.
   Ondanks wat je hier allemaal leest, is het helemaal niet erg. Ik heb er nu al een tiental achter de rug, en nog niet één keer ergens last van gehad. Zowel in UZ Gent als in AZ Alma.
   Doen dus.
   Michael.

   Reply
   • Elly

    02/08/2020 - 14:41

    Hallo Micheal,

    Fijn te lezen dat je nergens last van heb gehad.
    Ik je zeggen ik heb dit onderzoek 2x moeten onder gaan.

    De eerste keer ging prima maar de 2de keer was een grote ellende veel pijn en de arts is ook gestopt.
    Dus wat ik hiermee wil zeggen iedereen ervaart het op zijn of haar manier.

    Reply
  • tallie

   30/09/2017 - 16:10

   diepvries frietjes ???? Pas daar mee op, niet goed voor de darmen

   Reply
 • Philip

  12/07/2017 - 01:13

  Dinsdag 11/07/2017, ik ben 46jaar en heb steeds last van krampen ter hoogte van m’n dikke darm. De huisarts gaf me om alles uit te sluiten een test mee… Ik kreeg vorige week te horen dat deze positief was, er waren bloedsporen gevonden. Gevolg, een darmonderzoek/coloscopie. Na wat ik hier gelezen had was ik er niet echt gerust in, pijn, onderzoeken afbreken etc… Ik kan alleen voor mijn ervaring spreken, het enigste wat ik slecht vond was de smaak Dat zoute drankje dat je moet nemen voor het onderzoek. Het onderzoek zelf, ongelofelijk vlot verlopen. Ik ben onderzocht in het AZ ST-Blasius te Dendermonde. Zeer vriendelijke verpleging, binnen om 09:45u, buiten om 12:00u! Niets pijn gehad, rustig in slaap gedaan (dank U anesthesist!) en dank U dokter P. voor de menselijke behandeling. Gelukkig voor mij was het een goede afloop, maar dan nog, laat niemand zich ervan weerhouden om dergelijk onderzoek te laten uitvoeren, er staat te veel op het spel! Voor mijn beide ouders was het allemaal te laat, mijn moeder was op drie weken overleden, simpel omdat zij angst had van dokters en onderzoeken, zij werd net geen 72jaar oud….. Gewoon doen!

  Reply
 • Dirk SCHEPENS

  24/07/2017 - 15:02

  Mijn coloscopie en gastroscopie zijn perfect verlopen in Monica Deurne op 8 mei 2017. Het onderzoek en de biopsieresultaten waren ok. Niets gevoeld door de narcose, oef. En geen kanker of zoiets, ook oef. Men verwijderde een poliepen van middelbare grootte. Spastisch colon of prikkelbare (dikke)darm was het verdict. Nu slik ik dagelijks Colofiber zakjes (2) en Duspatalin 200 Retard, samen met vezelrijk voedsel. Maar dat helpt geen moer en blijf met de knorrige darmen zitten en veel onregelmatige stoelgang. Het is zelden echt pijnlijk. Sommige dagen heb ik voortdurend ‘ontlastingsdrang’ en niet altijd met vals alarm :-0, hoogst vervelend, ook des nachts als mijn geklop in de onderbuik mij uit de slaap houdt. Ik heb het meeste last als ik zit of auto rijd. Ongemakkelijk want het leidt voortdurend je aandacht af, zeker als je regelmatig op de baan moet voor je werk. Moet ik nu verder nog onderzoeken laten doen? Urologisch onderzoek en prostaat waren ook normaal. Als ik (alcohol) drink heb ik er minder last van, maar dat kan toch niet de juiste remedie zijn, helaas :-) Wie weet raad? Tx voor replies.

  Reply
 • Matty

  15/08/2017 - 15:26

  Gisteren in Overpelt België een colononderzoek laten toepassen .. ben er zeer nerveus toegekomen met men zus erbij. Ik had herhaaldeijk gevraagd voor een diepere in slaap brengen en dat hebben zij mij zo goed als beloofde bijna ligt er op de kamer een vrouw die net ook dat onderzoek had en heb haar vragen gesteld .. of het meevalt of je er iets van voelt etc.. deze dame was heel positief over haar onderzoek van de colon!
  Ik heb helaas ondanks dat ik bij de internist was gevraagd om me zeker te laten slapen want wil het niet meemaken horen of zien . De verpleegkundig die bij staat bij de internist drukte me op het hart dat ik niets ga ervaren …
  Wel ik heb alles meegemaakt alles gezien alles gehoord doen de pijnen opkwamen helaas voor je gezichtsveld staat een beeldscherm waar je alles op kan zien en achter je rug ook ik vond het eng eng en ondragelijke steken heb ik gevoeld ondanks de zware ingespoten kalmeer product wat zij ook noemen lichte slaap .. telkens bots ik op onderzoeken die niet gaan zoals artsen het meestal zeggen .. en dan ven ik niet te spreken over het maag onderzoek .. waarschijnlijk is dit voor hun dagelijkse routine en een lopende band onderzoek maar ik ben een mens die misschien en helaas meer stress heeft dan een ander en of gevoeliger ben aan pijnen .. hopelijk kijken ze naar zulke patiënten ook . Misschien lezen zij dit eens !

  Reply
 • Maria

  15/08/2017 - 20:46

  Zeer deskundige begeleiding in 2002 gehad met 3 liter colo peg, hierna een klysma met 2 liter, dan nog eens 4 liter colo peg, met roesje niets gevoeld van onderzoek. Helaas eerst nu door de beste Duitse lieschirurg een grote tumor gevoeld na 37 jaar pijnen. Bekend bij internist ( 2002)en chirurg(2013)in Genk. De chirurg was helderziend, dus geen lichamelijk onderzoek bij zeer ernstige passage klachten. Enkel passagetijd onderzoek met helaas maar 1 maal markers en geen foto’s toen de markers op de bekkenbodem te zien waren. Nu zie ik op Google hospitalen welke 10 dagen 1 capsule geven en op dag 11 slechts 1 foto nemen, dan was ik in 2013 al door de mand gevallen met mijn grote tumor. Deze week nog operatie in een groot academisch ziekenhuis in Duitsland.

  Reply
 • Gill

  25/08/2017 - 06:10

  Na de verhalen hier gelezen te hebben, ben ik énorm angstig voor dit onderzoek. Iets wat ik normaal nooit ervaar. In mijn omgeving lopen een aantal mensen die eveneens één voor één heel negatieve ervaringen hebben. Tijdens en na.

  De ene heeft liggen kermen van de pijn, tot huilen toe. Op voorhand werd nochtans beloofd dat ze hiervan niets zou voelen omwille van de lichte verdoving. Ze heeft alles heel levendig meegemaakt. De dokter weigerde te stoppen, ondanks haar eis onmiddellijk op te houden. Het resultaat? Ze durft geen enkel onderzoek meer laten doen. Ze was de kalmheid zelve, ook toen. Maar begint nu reeds te panikeren als je nog maar richting ‘onderzoek’ wijst.

  De andere, een man, zit met de gekende miserie achteraf. Hij kreeg volledige verdoving. Na zijn onderzoek kreeg hij pijnlijke steken, winderigheid en verstoorde ontlasting. We zijn meer dan 3 jaar later en het is nog steeds niet verdwenen. Het maakt dat hij zijn job heeft moeten opgeven en dagelijks pijnstillers moet slikken. De arts die hem behandelde, verzocht hem een andere dokter te zoeken als hij er zou blijven op terugkeren. Bij een specialist terzake kreeg hij te horen dat deze blijvende klachten bijzonder vaak voor komen. Meer zelfs onder volledige narcose omdat ze dan doorgaans lomper te werk gaan. Beschadigde binnenwanden, lekkende darmen, onherstelbaar verstoorde darmflora, … Dit onderzoek is niet onschuldig. Dat is een fabeltje.

  Wat mensen met een positieve ervaring betreft, fijn. Bijzonder goed te horen dat alles probleemloos verlopen is. Maar de ervaringen (overal overigens) zijn heel 50/50. En een positieve ervaring maakt niet dat het bij iedereen zo loopt. In geen geval. Omgekeerd eveneens. Dat dit een hel is, is absoluut niet de regel. Maar de manier waarop dit onderzoek hier verkocht werd door de arts, dat is vrij schaamteloos. Ik krijg liever de eerlijke versie. En die is : We weten niet op voorhand hoe dit verloopt en er is geen garantie voor de afwezigheid van blijvende last achteraf.

  Ook mijn eigen huisdokter heeft een pak patiënten waarbij dit niet goed gegaan is. Met blijvende last. Soms is zo’n onderzoek nu eenmaal nodig en sterk aan te raden bij vermoeden van bepaalde gezondheidsproblemen of -ja- kanker. Dit moet je zelf afwegen in samenspraak met een geschikte arts. Maar zomaar een onderzoek, zonder enig vermoeden of aanleiding? Denk twee keer na. Zo lang alles goed gaat achteraf, zijn deze artsen je beste vriend. Maar in het andere geval willen ze van je af. Begeleiding, nazorg, hulp, … Niets. Hun neus bloedt.

  Reply
  • tallie

   30/09/2017 - 16:16

   Ga naar Deinze St. Vincentius, Schutterijstraat

   Reply
  • Mark

   15/04/2018 - 11:25

   Ik heb op 4 april een endoscopie gehad, omdat ik weleens bloed bij mijn ontlasting had. Mijn problemen zijn daarna begonnen. De laatste weken voor mijn endoscopie was mijn ontlasting goed. Na de endoscopie kreeg ik obstipatie en heb ik de hele dag door last van een rommelende buik. Als ik ontlasting heb, is het vooral slijm. Ik maak me ernstige zorgen dat er inderdaad een darmbeschadiging is opgetreden. Verstoorde darmflora, lekkende darm, noem maar op. Ik ben behoorlijk wanhopig en weet niet wat er nu precies aan de hand Is en wat ik er aan kan doen.

   Reply
 • monique

  03/09/2017 - 18:08

  Nooit meer, colonoscopie, in Leuven laten doen, tot in het sigmoid, geroepen van de pijn . Die wilde het onderzoek zelfs niet direkt stoppen,
  Krom van de krampen naar huis . Voor mij enkel nog een ct scan.

  Reply
 • Carine

  04/09/2017 - 11:31

  Ik zou een colonscopie moeten ondergaan maar na het lezen van dit forum durf ik dit niet aan. Niet zozeer omwille van de pijn tijdens het onderzoek maar het relaas van mensen die jaren nadien nog met buikkrampen, verstoorde darmflora e.d. zitten is best angstwekkend. Goed dat het uitkomt op een forum. Artsen plegen het dus anders voor te stellen. Ik neem gerust aan dat er mensen zijn voor wie het een ‘akkefietje’ geworden is en ik ben blij voor hen. Maar aangezien geen enkele dokter op voorhand kan/wil voorspellen hoe het kan aflopen…mij niet gezien, ik heb zo al last genoeg!

  Reply
  • tallie

   30/09/2017 - 16:18

   Ga naar Deinze, St Vincentius, Schutterijstraat… de beste dokters ooit

   Reply
   • Irene

    16/05/2020 - 13:51

    Ik Heb bijna alle dagen pijn in mijn buik ik voel .soms snachts ook pijn ik heb al twee keer een onderzoek laten doen toen alles ik ben 82 j

    Reply
 • Daniel

  08/09/2017 - 12:08

  Hallo ik heb 11dagen geleden een darmonderzoek ik kreeg gelijk de uitslagen al het zag er allemaal goed ik hoefde geen vervolg afspraak temaken . Maar tot mijn verbazing zat ik net dat er wat slijm mee kwam toen mijn komt afvegen. In ik hier voor weer terug naar de huisarts grdaniel

  Reply
  • tallie

   30/09/2017 - 16:25

   Een beetje slijm kan geen kwaad ….bij mij is het bloed en bloed en bloed met vele klonters en er is niks verkeerd met mij … een beetje slijm ???

   Reply
 • pauwels yvette

  11/09/2017 - 16:16

  Na het lezen van de meeste voorgaande opmerkingen merk ik dat er blijkbaar een groot verschil is tussen Nederland en België. In België krijg je normaal een kleine volledige narcose. Ikzelf neem ook van die gelegenheid gebruik om een gastroscopie te laten uitvoeren. Twee vliegen in één klap dus. Ik begrijp dus niet waarom langs deze kant van de grens het wel pijnloos kan en aan de andere kant niet.

  Reply
  • tallie

   30/09/2017 - 16:21

   Awel Yvette, Ik begrijp er ook niets van… In Nederland hebben de patienten enorme pijn terwijl wij hier in Belgie niks ondervinden van de verdoving en de ingreep.Ik spreek van ondervinding. Allen naar Belgie.

   Reply
 • Jean Marie

  04/10/2017 - 02:16

  Voor het eerst in mijn leven een onderzoek voor darmonderzoek . Ik had geen verplichting, maar ik heb de kans gekregen van overheid om te onderzoeken.
  Ik had wel veel schrik voor de spuit en de lange darm met camera . Inlichting bij mijn dokter Veerle en gesproken . Ook dokter van ziekenhuis alles uitlegt
  Spuit gekregen inslaap gegaan en de darm voor onderzoek en toen het voorbij was , geen droom een zwart gat en alles in orde . Terug naar de kamer en er lig een meneer en die zeg tegen mij elke maand laat ik onderzoek doen . Er zijn mensen die maar de helft verdoven ? Elke ingreep vraag ik altijd om helemaal in slaap te doen . Anders durf ik niet .
  Bedankt aan ziekenhuis en mijn dokter Veerle en verpleegsters ook de overheid die het monster had verstuurd .

  Reply
  • Christiane Pollet

   14/11/2017 - 13:52

   Hallo,

   Waar hebt u dit onderzoek dan laten doen als ik mag vragen?

   Alvast bedankt
   Christiane

   Reply
  • Christiane Pollet

   14/11/2017 - 13:53

   Hallo jean marie,

   Waar hebt u dit onderzoek dan laten doen als ik mag vragen?

   Alvast bedankt
   Christiane

   Reply
 • De Leener

  06/10/2017 - 16:16

  Ik ben bang van volledige verdoving
  Kan het ook zonder? Of plaatselijke?

  Reply
 • Jolanda

  12/10/2017 - 02:35

  Paar keer in Nederland. Roesje kreeg ik niet, werd geweigerd. 2 pilletjes. Gillende van pijn, afgrijselijke.janken.2 keer toch weer laten overhalen. Zelfde verhaal, nachtmerries.NOOIT WEER! Nu woon ik in Tsjechië. Geholpen met lachgas, ideaal. Geen centje pijn, meekijken

  Reply
 • jose

  28/10/2017 - 11:52

  Op 25 /10 een darm en maag onderzoek laten doen in tielt (west vlaanderen)
  onder verdoving twee poliepen weggenomen
  Zonder pijn en daarna niets alles in orde Dank aan dr Jan Beyls en de verplegers Volgend jaar terug zonder vrees

  Reply
 • Britt Janssens

  01/11/2017 - 12:20

  Mijn vader is 2 jaar geleden overleden ten gevolge van darmkanker, op 58 jarige leeftijd.Dat dit een verschrikkelijke strijd is geweest, kan je je wel voorstellen. Gisteren ben ik naar AZ klina te Brasschaat geweest voor een darmonderzoek.Ik raad het iedereen aan! Niets van gevoeld, de narcose werkte prima. Na het onderzoek wat buikkrampen, dan wat windjes en dan alles ok! Nu ik weet wat dit is, ga ik volgende keer niet meer zenuwachtig zijn!

  Reply
 • Ritte

  19/11/2017 - 20:33

  Vrydag onderzoek laten doen met normaal woord roesje niks slaperig geweest veel pijn gevoeld en alles gevolgd op scherm twee poliepen weg gehaald moet terug na de feesten v onderzoek terug onder narcose daar ik naar schent te veel kronkelingen in darmen heb en dokter niet verder kon tot uiterste hoop dat het nu mee valt want pijn had ik en slaperig was ik zeker niet denk eigenlijk niet goed geprikt arm ziet wat blauw denk niet te goed want roesje ging in beging niet goed door dus denk niks verdoofd en daarom de pijn

  Reply
 • Anita

  27/11/2017 - 13:29

  Ik heb verleden jaar onderzoek laten doen van darm ik had een poliep, was dicht tegen anus gevolg een stuk van mijn darm gelukkig geen stralen dus 2 maanden met stoma gelopen voor Asus op effen te komen, alles weg genomen geen stoma meer gevolg ,te vroeg begonnen met het huishouden te doen gevolg een fistel ,terug binnnen voor stoma onderzoek gehad in leuven en aalst nu 1/11/17 terug stoma weg en veel rusten, ik hoop de laatste keer want die verdoving is voor mij 2 dagen overgeven, laat je niet afschrikken van stoma aan iedereen het beste

  Reply
 • Boumans Marc

  14/12/2017 - 19:59

  Vandaag een coloscopie laten uitvoeren door dokter Van Aevermaet in het AZ Henri Serruys Oostende. Prima arts en heel vriendelijk en behulpzaam personeel. Resultaat was gunstig! Joepi! Maar voordien was ik ongerust. Ik werd wel heel wat kalmer door het lezen van ‘de 7 waarheden’. Eigenlijk heb ik ‘de 7 waarheden van een darmonderzoek’ minstens 15 keer gelezen! Merci!!!

  Reply
 • Marga

  17/12/2017 - 22:06

  Nou ik moet nu. Bij het bevolkingsonderzoek is er bloed bij mijn ontlasting gevonden. Een collega vertelde mij dat hij een roesje heeft gehad en niks voelde. Ik hoop maar op het beste. Ik wil liever helemaal onder narcose. Ben bang voor het onderzoek en voor de uitslag 😑

  Reply
 • katia

  20/12/2017 - 19:13

  ik ben 42jaar oud en heb ik al 3 keer dit onderzoek gedaag.nooit iets negatief gehad na dit onderzoek en je voel veilig voor een paar jaren.

  Reply
 • Michael Vanwolleghem

  05/01/2018 - 21:13

  Ik ben nu 62 en op 55 jaar werd endeldarmkanker vastgesteld bij mij. Ik heb al minstens 10x een coloscopie gehad waarvan de meeste onder lichte narcose, 2 zonder narcose. Van de eerste voel je niks, de 2 zonder narcose vond ik ‘vervelend’ maar niet om te liggen brullen. Zeker niet. Belangrijk: zorg dat je ontspannen bent EN heb vertrouwen in de arts. Zit niet op voorhand het hele internet uit te pluizen. DAAR word je pas ziek van. Volgende donderdag mag ik terug een coloscopie hebben. Hopelijk met goede uitslag. Dat geeft toch telkens weer zekerheid.
  Laat jullie zeker niet tegen houden door sommige negatieve dingen die je leest. Had ik in 2010 mijn eerste coloscopie niet gehad, dan was ik er nu niet meer geweest. Dat weet ik zeker. DOEN DUS !

  Reply
 • trees dalving

  15/01/2018 - 22:30

  Ik heb al 2 maal een colonoscopie laten uitvoeren.
  Het onderzoek op zich valt echt wel mee.
  Wat mij vooral stoort is de voorbereiding voor het onderzoek nl het ‘leeg’ maken van de darmen.
  De eerste maal met het produkt ‘fleet’ – vreselijk vies maar kleinere hoeveelheid drinken.
  De tweede maal met het produkt – ook vies en onmenselijk veel drinken: in 1 uur 1 liter naar binnen krijgen, de avond ervoor en de dag zelf.
  Is er echt geen ander middel dat men kan gebruiken om de darmen volledig ‘proper’ te krijgen?
  Eind dit jaar moet ik weer een colonoscopie laten uitvoeren en ik zie er vreselijk tegen op, enkel en alleen omwille van de voorbereiding.

  Reply
 • C.Christians

  09/03/2018 - 14:41

  Binnenkort krijg ik een 2de colonscopie,omdat 3 maanden geleden de tijd niet toereikend ?was om alle poliepen in 1 x te verwijderen. Na het onderzoek bleek na een paar dagen dat ik een lactose intolerantie opgelopen had. Heb dit zelf ontdekt door het elimineren van voedsel. Weer wat later waren de gluten de boosdoener. Ben hier nu nog mee bezig om hier duidelijkheid in te krijgen.
  Wat mijn grote vraag is,waarom word je bij de intake niet verteld dat dit risico bestaat?? Heb gisteren de bevestiging gekregen dat dit risico inderdaad bestaat en mensen dit na het onderzoek kunnen hebben. De darmwand is tenslotte beschadigd. Mensen met een verpleegkundige achtergrond,ik,kunnen dan het ontbrekende puzzelstukje plaatsen.

  Reply
 • Natuurliefhebber

  17/03/2018 - 20:43

  Ik ben 35 jaar, gisteren eerste coloscopie gehad zonder anesthesie, NOOIT MEER!!!! Ik heb gebruld van de pijn ! Dat terwijl ik al bouten in mijn lijf heb zitten en veel ergere ingrepen dingen heb meegemaakt!
  Het was nog pijnlijker dan een bevalling en ik heb gebruld om te stoppen maar dat ging niet.
  Door familie historie binnen 5 jaar opnieuw. Heel simpel dan: volledig verdoofd of NIET!!!

  Reply
 • Bex marina

  27/03/2018 - 20:57

  Ik hoor overal dat van 55 jaar je stoelgang gratis wordt nagekeken ben 61 heb nog nooit zo iets aan gekregen mijn man wel vrienden ook hoe komt di
  t ?

  Reply
 • brenda

  01/04/2018 - 10:23

  COLPN ONDERZOEK GEHAD ZEKER 10JAAR GELEDEN ,IN HAVENZIEKEN ROTTERDAM, 8XGEPRIKT VOOR ROESJE ,LUKTE NIET ,DOKTER KWAM VRAGEN WAAR IK BLEEF, PRIKTE EEN KEER LUKTE. EERSTE STUK WEINIG PIJN, DOKTER WERD WEGGEROEPEN, VOOR SPOEDGEVAL, TOEN DE ASSISTENTES HET OVERNAME SCHREEUWDE IK HET UIT VAN DE PIJN, WAAROP ZE STOPTE. EEN VAN DE ASSISTENTE HOORDE IK ZEGGEN, ZE STINKT NOG UIT DE MUIL OOK.(LETTERLIJK) WAT EEN SCHOFFTILIGGENDE BEHANDELING. NU MOET IK WEER ,NOOIT MEER IN HAVENZIEKENHUIS ROTTERDAM, NU IN SINTFRANCISCUS Z,HUIS, MAAR ECHT NIET ZONDER VERDOVING.

  Reply
  • Gertie

   28/03/2019 - 21:05

   Havenziekenhuis met normale voorbereiding toch nog hoog klysma nodig, de vloeistof werd geweigerd door mijn darmen en kwam geheel schoon in mijn bed terecht, dan maar nog 1 liter clean prep, arts gaf maximaal roesje, helaas was de pijn ondraaglijk en moest de arts stoppen met het onderzoek, ik voelde iets in mijn buik met een gladde rand, doorsnee plusminus 20x 13 cm. Met extra paracetamol naar huis gestuurd. Nooit meer naar dit ziekenhuis voor dit onderzoek. 2015

   Reply
 • Marleen

  13/04/2018 - 15:43

  Gisteren een oesophagogastroduodenoscopie en een colonscopie gehad onder verdoving, heerlijk geslapen en na een uurtje rust voelde ik me prima. Geen enkele klacht, nergens geen pijn.
  Echt een aanrader wanneer er ook maar een vermoeden is van een poliep of een gezwel. Na het onderzoek, duidelijke communicatie van de arts,
  az groeninge Kortrijk bij dokter Philippe Vergauwe, ook bereikbaar via Endolys Harelbeke.

  Reply
 • ria

  14/04/2018 - 17:03

  ik had al een paar maande krampen en slecht kunnen eten en ik deze week mijn stoelgand laten testen dat ik microp in de maag en darmen ik moet nu dagen pillen en zien ik ben toch niet gerust

  Reply
 • Lofty

  30/04/2018 - 11:32

  Van die colonoscopie heb ik geen angst, maar ik kan ONMOGELIJK, zo veel drinken in een zo korte tijd! Ik krijg overdag al met moeite 1 liter water binnen.
  probeer ik meer te drinken dan krijg ik maagpijn en begin te walgen. Tot nu toe al 2 maal het stoelgang onderzoek meegedaan en gelukkig met goed resultaat.
  Maar…. wat als ik zo veel niet kan drinken?

  Reply
 • delodder ingeborg

  29/05/2018 - 21:52

  heb vandaag iin onderzoek laten doen in tielt van maag en darmen door dokter jan beyls ,geen pijn ,supervriendelijk personeel op deze afdeling ook in het ok alles super verlopen en supergoeie dokter ,mag es vermeld worden die de patient goed uitlegt en je op je gemak stelt ,geen zenuwen meer voor de volgende keer

  Reply
 • brenda

  30/05/2018 - 07:04

  ik sta al op deze site, eerste colononderzoek dramatisch, ben nu geholpen in sintfranciscus gasthuis, heb uitgelegd dat de eerste keer vreselijk was. werd geholpen door een nurs, die alleen de onderzoeken doen, sedatie gehad met pijnstiller, werd wakker op zaal ,en dacht dat het nog gedaan moest worden, mijn zoon kwam al binnen om me op te halen ,uitslag was goed toch 4 goedaardige poliepen weg gehaald,verder eerste dagen matig eten, en de stoelgang is weer prima.sst franciscus rotterdam.

  Reply
 • patient

  31/05/2018 - 20:55

  Ik ben IBS patient maar heb sinds kort veel ergere klachten en ben boven de 50 , dus werd ik aangeraden om een colonscopie te ondergaan. Dat is vandaag gebeurd in GZA Antwerpen en reuze meegevallen. De voorbereiding valt best mee, veel drinken, maar de smaak van het product is echt niet zo afschuwelijk.
  Het onderzoek zelf: ik had een lichte verdoving en voelde niets van het onderzoek maar was toch volledig bij bewustzijn. Gelukkig was het resultaat ook goed. Een half uur na het onderzoek kon ik naar huis.
  Mijn advies: als je darmproblemen hebt, laat je onderzoeken. Als het goed is, ben je opgelucht, en als het niet goed is, kan er tenminste iets aan gedaan worden.

  Reply
 • sophie

  21/06/2018 - 10:45

  Betreft ervaring coloscopy wordt in diaconessenhuis in utrecht, dr. Lam ook goed toegepast met een roesje en uitstekende begeleiding voor en na.
  Verder merk ik dat alles in de darm nog veel te individueel wordt gezien ; je hebt Cron, colitis, IBD, IBS, diverticulose in zeer ernstige gradaties op steeds jongere leeftijd. M.i. zijn ze allemaal verbonden met een auto-imuumziektes en lekkende darm. Het zou een geheel moeten worden zodat naar dit darm probleem circulair wordt gekeken waardoor je beter oorzakelijke verbanden kunt leggen en darm kanker niet hoeft te genezen omdat je het kan voorkomen door te focussen op het ontstaan en voorkomen van al bovenstaande darm ziekten. Mensen hebben nu geen idee maar ons lichaam en darmen werken op unieke wijze samen. De stress, voeding en afval (in lucht, bodem en omgeving) hebben een effect op onze darmen en mensen leiden vreselijk aan al deze ziektes aan de darm. Extreme vermoeidheid, pijn, en algehele malaise. Ze zijn een voorbode voor kanker dus mijn advies zoekt naar de beste arts, lees onderzoeken en blijk kijken naar de samenhang. Begin op tijd.

  Reply
 • Josee

  29/07/2018 - 16:25

  Over twee jaar onderzoek laten doen,twee poliepen laten wegnemen maar alles ok.Nu krijg ik terug uitnodiging van stad om ontlasting te laten onderzoeken.Dacht dat je dan 10jaar gerust mocht zijn???

  Reply
 • Eric

  23/08/2018 - 02:44

  Mensen ga voor een mri onderzoek, daar kunnen ze het ook op constateren als je het dan graag zou willen weten. ipv kiezen van een mensonwaardig onderzoek met kans op napijnen of last van andere negative. dingen op het moment dat ze dingen constateren is het vroeg genoeg om onder algehele verdoving de behandeling te doen… Verder zijn er veel dingen waar je dood aan kan gaan.zoals hersentumoren e.d. laten jullie overal een onderzoek voor doen, om persee te willen weten of je wat mankeerd. als je wat mankeert snap ik dat je wilt laten onderzoeken maar doe het op een waardige manier.Helaas is het zo dat je schoon kan zijn na de vervelende onderzoeken, maar dat je een maand later erachter komt dat je toch niet schoon bent of via een andere manier er achter komt dat je een ander soort kanker hebt. Ben ik de enige die er zo over denkt, ik wordt helemaal opgefokt bij het idee dat het bij mij of m`n partner zou moeten gebeuren. Maar zeker niet op die manier,

  Reply
  • Henk

   30/01/2020 - 11:34

   Je vraagt of je de enige bent die er zo over denkt, ik hoop van wel.
   Het onderzoek is absoluut niet mensonterend, er wordt zeer respectvol met de patiënten om gegaan. Het grote voordeel van een coloscopie is dat eventuele onregelmatigheden na ontdekking direct kunnen worden behandeld. (verwijderen poliepen, nemen biopten etc). Eerst een MRI scan en dan in veel gevallen alsnog een noodzakelijke coloscopie legt onnodige druk op het systeem en maakt de zorg onnodig veel duurder.

   Reply
 • Viv

  15/10/2018 - 17:03

  Deze week 2de keer darmonderzoek.
  Het darmonderzoek verliep volledig pijnloos.
  Maar de voorbereiding was de hel! Je moet enorm veel van dat spul drinken en de ochtend van het onderzoek was ik al aan het kotsen.
  In het ziekenhuis kreeg ik opnieuw 2 liter te drinken omdat de darmen nog niet schoon genoeg waren. Dat heb ik dan heel rustig op 5 uren uitgedronken.
  Na het onderzoek hing ik onmiddellijk weer boven de pot om te kotsen en dat heeft zich nog ettelijke malen herhaald die avond.
  Dus ja, ik zie er tegenop omwille van die voorbereiding…

  Reply
 • Edith

  19/10/2018 - 19:10

  Wat een raar verhaal.Voor mij voelde het als het meest mensonterende onderzoek wat er bestaat.Allereerst moet je met al die poeders en pillen een kunstmatige buikgriep opwekken.Bij mij liepen de rillingen over mijn lijf.Het voelde echt als buikgriep.
  Je stikt bijna in al die liters in een beperkte tijd.Dat was veel te veel.En ondanks een roesje heb ik de laatste paar minuten bewust meegemaakt.En dat was een paar keer een scherpe pijn.Tussendoor werd de slang eruit gehaald en weer erin gedaan.Dat was ook geen pretje.En als ik niemand had die mij kwam halen, dan had ik niet naar huis gemogen.Er werd ook aangeraden om de rest van de dag vrij te nemen en geen belangrijke beslissingen te nemen.Dus wat een raar geklets van die dokter.Na een paar uur alweer werken.En dan nog wel in een ziekenhuis.Ben ik even blij dat hij niet mijn dokter is.Hij speelt met levens van patienten.Ik weet echt wel dat het voor ziekenhuispersoneel lopende band werk is.Dat heb ik zelf gezien.Maar ze moeten er rekening mee houden dat het een aanslag is op je emoties.Bij mij tenminste wel.Ik ben blij dat ik een paar dagen vrij ben om weer in mijn gewone doen te komen.En ik heb nog meer dan een week spanning voordat ik de uitslag heb.Ik vraag om er niet zo makkelijk over te doen.

  Reply
  • Henk

   30/01/2020 - 11:28

   Bijzonder dat je pijn gevoeld hebt bij het laatste deel van het onderzoek. Hierbij wordt de slang namelijk teruggetrokken en kan dan eenvoudig de natuurlijke ligging van de darm volgen.

   Reply
 • Siev

  29/10/2018 - 21:49

  Wegens genetische voorbestemming , heb ik ieder jaar een coloscopie die doorgaat in het universitaire ziekenhuis van Leuven . Ik kan enkel zeggen dat ik zeer goed wordt opgevolgd en nog nooit pijn gehad heb tijdens het onderzoek.
  Dit om iedereen gerust te stellen , Succes

  Reply
 • Elly

  31/10/2018 - 09:18

  Heb gisteren een darm onderzoek gehad, het was de tweefe keer. Het drankje wat je moet drinken voo het onderzoek, wat is dat onzettend smerig,. De eerste keer reageerde ik niet op het roesje, heb alles gevoeld en meegekeken. Heb gisteren gezegd hoe de eerste keer was verlopen,. Kreeg nu weer een roesje, waar ik weer niet echt op reageerde, de eerste helft van het onderzoek, daar heb ik niets van meegekregen, maar het laatste gedeelte dubbe en dwars, wat een onwijze pijn. En dan naar zeggen ffies volhouden zijn zo klaar. Heb de dag erna nog veel buikpijn, en mijn darmen maken veel geluid.

  Reply
 • baz

  20/12/2018 - 19:03

  Vanochtend een colonoscopy (darmonderzoek) gehad. Las de afgelopen dagen alle horror verhalen op deze pagina en begon me toch wat zorgen te maken. Gisterochtend voor het laatst licht ontbeten en verder de hele dag water en een beetje thee. s’avonds om 7 uur begonnen met een liter vloeistof met een sinaasappel smaakje. Daarna nog een liter water volgens de instructies van het ziekenhuis. Vervolgens vele maken naar de WC. S’nachts slecht geslapen en duizelig maar niet ondraaglijk. Om 6 uur opgestaan om nogmaals dat drankje te drinken. Eerste uur bijna sinaasappelsap en daarna nog een uur water. Om half 9 m’n darmen helemaal leeg. Om 11 uur in het ziekenhuis waar ik om half 12 werd behandeld. Ik had ervoor gekozen me NIET te laten verdoven en ook geen roesje. Omdat ik liever een korte tijd veel pijn heb dan de hele dag duf en duizelig. Ik kan zeggen dat het uiteindelijk best mee viel. 1 keer moest ik vragen even te stoppen omdat de pijn te erg werd en was ik soms wel de pijn aan het verbijten maar de heftige pijn duurt elke keer maar kort, dat is wel belangrijk te weten. Soms ook heftige krampen. Kan je goed tegen pijn dan zou ik het zeker zonder verdoving / roesje proberen. 40 minuten later was ik klaar. Daarna naar restaurant en heerlijk gegeten én gedronken.

  Reply
 • hans van loo

  07/02/2019 - 14:44

  “Waarheid”2.Het is een onzinnige bewering dat een coloscopie pijnloos is.
  In België wel?
  Er zijn wel degelijk momenten die je uitermate pijnlijk zou kunnen noemen.
  Het vermeende “roesje” stelde niets of weinig voor,ai spreek ik daarbij voor mezelf.

  Reply
 • dassonville paul

  07/02/2019 - 23:07

  ben 80 jaar en heb schrik
  voor het ogenblik is niets abnormaals gevonden
  een beetje problemen met de stoelgang anders niets
  is dit de moeite van deze ingreep te doen om nadien
  problemen te hebben

  Reply
 • dassonville paul

  07/02/2019 - 23:08

  ben 80 jaafr is dir de moeite

  Reply
 • dassonville paul

  07/02/2019 - 23:10

  ben 80 jaar

  Reply
 • Wolters Francine

  16/03/2019 - 20:19

  Volgende woensdag sta ik op voor een darmonderzoek.Ben 5 jaar geleden geopereerd van differticulitis. Ben eigenlijk wel erg ongerust.Mijn broer is 10 jaar geleden op 64 jaar gestorven van kanker.De primaire kanker is nooit gevonden.Nu is vorige week zijn zoon op 46 jarige leeftijd op enkele weken overleden aan darmkanker met uitzaaiingen.
  Als men bij mij poliepen aantreft en ze verwijdert, is het niet mogelijk dat dit het aanwakkeren van kanker tot gevolg heeft via de wonde die er achterblijft.
  Wil alle mogelijke onderzoeken aanvragen om eventueel de kanker in een vroeg stadium te ontdekken als hij zou aanwezig zijn.

  Reply
 • Lianne

  19/03/2019 - 10:34

  Ik moet ook waarschijnlijk een darmonderzoek omdat ik bloedarmoede heb 5.6.Maar heb mijn hele leven daar al last van net als mijn moeder tante en 2 nichtjes Heb ook een b12 tekort .Ik moet een heupoperatie en nu willen ze uitsluiten dat het wat anders is dan ijzergebrek.Dit omdat ik in de leeftijd categorie zit ,ben 64 nog geen 2 jaar geleden mee gedaan darmbevolking onderzoek en alles was goed .
  Vertoon geen klachten van de bloedarmoede en heb ook geen last van mijn darmen o.i.d vind het allemaal maar flauwekul want als ik mijn b12 injectie weer gehad heb stijgt het hb .Denk er hard over om geen darmonderzoek te doen.Huisart wil wel ijzer geven maar dit is ziekenhuis protocol .Moet het toch dan accepteer ik alleen het radiologisch onderzoek met de scan.Nu is er voor de 2 de keer bloed geprikt want zegt de anesthesist het kan ook zo zijn dar er ergens iets mis is gegaan met het onderzoek.Daar hoop ik nu dan maar op .

  Reply
 • Mekeirle Muriël

  22/03/2019 - 14:20

  Heeft iemand dit reeds laten doen in Gent ? Aanbevelingen van goeie dokters in het Jan Palfijn ziekenhuis of AZ Sint-Lucas?

  Reply
  • Michael

   10/04/2019 - 08:10

   Ik heb reeds 6x een colloscopie gehad. 2x in UZ Gent. 1x met en 1x zonder verdoving. Alles ging prima. De rest was in AZ Alma te Eeklo Geen enkel probleem. Ik ben er zeker van dat alle artsen die dit doen, zeker geschikt zijn. Dokter Claerbout in AZ Alma Eeklo is fantastisch !

   Reply
 • Rene

  01/04/2019 - 18:25

  Juist colonscopie gehad in Deinze , dokter Deceuninck alles ok geen pijn en ook nadien niet. ,t zal veel afhangen van de geneesheren en de entourage waar hij werkt. De voorbereiding was het slechtste. Die drank smaak heelslecht. Maar ja zo moet het maar

  Reply
 • Marian

  08/05/2019 - 09:41

  Deze week heb ik een endoscopie gehad in het
  Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Ik ben zéér
  tevreden over zowel de uitleg, voorafgaand aan
  het onderzoek, de vriendelijkheid van het
  verplegend personeel en dokter De Haan die
  het onderzoek samen met 2 assistentes verrichtte .
  Van het onderzoek herinner ik me alleen het duwen
  op mijn buik wat niet prettig was, verder was het
  totaal pijnloos.
  Ik wilde dit onderzoek graag hebben, omdat ik al een
  aantal maanden diarree had en bloedonderzoek,
  de ontlasting en urine allemaal in orde waren.
  Er is een poliep(je) weggehaald en er zijn wat
  “hapjes” weggenomen voor nader onderzoek.
  Over 2 weken belt de dokter zelf op om mij de
  uitslag te geven.
  Ik ben zeer tevreden over het Reinier de Graaf
  Ziekenhuis!

  Reply
 • Mart

  16/05/2019 - 11:52

  Die vieze ‘’X-preap drank’’ is allang verleden tijd.
  Er is nu pico preap wat smaakt naar citrus/sinasappel smaak.
  Een zakje los je op in 1,5 deciliter water en drinkt dit op. Daarna
  nog 2 liter water binnen 2 uur innemen.
  Dit wordt een dag later nogmaals herhaald.
  Dit is goed te doen.

  Reply
 • Paula

  17/06/2019 - 17:13

  Wat een verkeerde info wordt hier beschreven.
  Waarheden??

  Schaamteloos

  Reply
 • SONIA

  18/06/2019 - 16:06

  Heb over 2jaar darmonderzoek gehad alles ok nu terug pijn dikke darm maar dokter zegt dat dat onderzoek goed is voor 10 jaar is dat waar

  Reply
 • andre

  20/06/2019 - 01:11

  vandaag colonoscopie laten uitvoeren in AZ Familia in Reet, vriendelijk, super professioneel, nu enkele uren na de controle al helemaal terug de ‘oude’ … als ik de andere reacties hier lees .. ben ik dan abnormaal misschien?

  Reply
 • Wijnen

  10/07/2019 - 16:45

  Is een coloscopie nodig als je een gunstige uitslag hebt van een “poeponderzoek”? Zo,n vijf jaar geleden hebben ze bij mij een paar poliepen weggehaald.

  Reply
 • Sally

  11/07/2019 - 08:22

  Liever niet meer! Wat ‘n trauma, hehe.
  Bij het laxeermiddel vooraf, lag ik al flauw naast de wc pot.
  Gevolgd door een coloscopie tot net onder de maag…daar zat de grootste onsteking. Ze hebben me daarvoor 2x moeten inspuiten; ik was totaal niet in een roes. Integendeel, ik zou gaan lopen zijn als ik kon en had ze met die ellenlange darm de nek kunnen omwringen.
  En ècht lang is die darm, en dik ook! Een tuinslang is er volgens mij niets tegen… Elke cm heb ik wel degelijk gevoeld, en elke cm was teveel.
  Achteraf mooie aambeien, iets wat ik nog nooit had ervaren. Kon ik daarmee nog langs de huisarts. Er bestaan leukere dingen dan zo op een tafel te gaan zitten, dat zeker wel. 0_o
  Misschien komt dat omdat ik met “momenten” niet stil lag. Maar, dat was onmogelijk in héél dat sessiemoment, want ik zat bijna tegen het plafond gekronkeld. :)
  Maar ja, wat moet, dat moet he.
  Na jaren medicatie en gedeeltelijk aanvaarden is alles, toch voor mijn norm, vrij stabiel en normaal geworden tov van waar ik toen stond.
  Maar ik had net een crisismoment, grijns, dus kwam eens nalezen wat ik dus liever niet meer wil…

  Reply
 • Thera Lammers

  11/07/2019 - 11:04

  Ik heb geen reactie maar een vraag .
  Is een roesje gevaarlijk bij een onregelmatige hartslag ?
  Bij een colonscopie.

  Reply
 • katrien

  13/07/2019 - 21:40

  Voor alle duidelijkheid.
  Het ziekenhuis waar deze arts een coloscopie heeft laten uitvoeren gebeurt niet onder een roesje zoals in Nederland enkel het geval is.
  Waakanesthesie is een korte verdoving waarbij je slaapt en dus geen pijn gewaar wordt.
  Ik heb in dit ziekenhuis, Sint vincentius in Antwerpen, al 3 x een coloscopie laten uitvoeren en telkens was ik in slaap.
  Absoluut geen pijn of last. Je kan achteraf nog wat krampen voelen door de lucht die ze inblazen in de buik.
  Maar dat betert snel als je een windje kan laten. Ik persoonlijk heb hier nog geen last van gehad.
  Dit gebeurde telkens op het dagziekenhuis.
  Dag ervoor restenloos dieet. Avond ervoor 1 liter drinken met sinaasappelsmaak met beetje zoute noot.
  Maar op 2 dagen gespreid drink je 2 liter maximim per dag.
  Valt voor mij, ik drink niet vlot, erg mee.
  Persoonlijk vind ik de voorbereiding het meest lastige omdat dit irritatie kan geven bij het naar het toilet gaan. Maar een zalf op basis van zinkoxide verzacht.
  Ik heb totaal geen angst voor dit onderzoek en raad iedereen het aa een zieke huis te zoeken waar je je goed bij voelt door bv niet voor een roes maar waakanesthesie te gaan (kort in t slaap dus)
  Ik ben zeer te spreken over mijn arts Dr. Maurissen. Tactvol, empathisch en legt alles zeer goed uit. Aanrader.

  Reply
 • Myri

  10/08/2019 - 16:57

  Ook bij mij waren er complicaties bij de coloscopie onder verdoving. Er was bij het wegnemen van een poliepje een adertje geraakt en dat was blijven bloeden zonder dat de dokters het gemerkt hadden.
  Een uur na het ontwaken lag ik terug op de tafel voor een tweede coloscopie, deze keer zonder narcose.
  Een bloedstollende inspuiting bleek uiteindelijk de oplossing.
  Door het veelvuldig krachtig inblazen van lucht is blijkbaar wel mijn maag – slokdarm afsluiting beschadigd en daardoor heb ik nu last van reflux.

  Wat me opviel was dat de camera aan de slangkop slechts een beperkt zicht vooruit heeft en geen 360° view rondom. Doordat de wond in het adertje achter een bultje in mijn darmen verscholen lag, konden de dokters het niet zien.
  Het darmonderzoek is net als wandelen door een gang met twee zijkleppen op. De dokter kan niet links of rechts of eventueel achteruit kijken.
  Nogal verouderde technologie vind ik als er tegenwoordig zelfs ingewikkelde operaties mbv robots worden uitgevoerd!
  Ik zou liever een mini-cameraatje inslikken dat opnames maakt…

  Reply
 • Christa

  21/08/2019 - 22:52

  De afgelopen jaren twee keer een coloscopie met roesje gehad.
  Roesje deed bij mij helemaal niets ondanks twee keer bijspuiten!
  Vreselijk veel pijn gehad en ik laat het de volgende keer niet meer zonder volledige narcose doen.
  De laatste keer zijn er twee poliepjes weggehaald en daarom moet dit onderzoek om de vijf jaar.
  De MDL-arts vertelde dat ik een dolicho-colon heb, das een langere dikke darm met meerdere bochten en daarom ook meerdere pijnmomenten.
  Volgend jaar ben ik weer aan de beurt.
  Vraagje: weet iemand een ziekenhuis of kliniek in Nederland waar ze dit onderzoek ook onder volledige narcose willen doen..?

  Reply
  • Fien

   07/10/2019 - 18:36

   Ik heb 2 keer een coloscopie ondergaan in het UMC in Utrecht. Omdat ik een behoorlijk neurotische angsthaas ben, heb ik bij de intake, dus ruim van te voren, geinformeerd of een narcose mogelijk was. Er werd wel even doorgevraagd maar narcose bleek geen probleem. Ook achteraf geen bijwerkingen van sufheid of iets dergelijks.

   Reply
 • Olivier A.

  31/08/2019 - 17:06

  Mij werd coloscopie aangeraden omdat men tegelijkertijd biopten kan nemen en poliepen kan verwijderen. Ik moest zelf aangeven of ik een roesje wilde of niet. Ik wilde een roesje.
  De voorbereiding, het drinken van liters van dat drankje was onaangenaam.
  In de behandelkamer zei de dokter: nu ga ik u het roesje toedienen. Ik dacht: ik merk er niets van. Daarna werd ik wakker van de stemmen van mijn vrouw en een verpleegster. Van de coloscopie niets gemerkt.
  Ik ben 83. Behandeld in het ZMC te Zaandam.

  Reply
 • Bluebelle

  21/09/2019 - 12:16

  In mei dit jaar een coloscopie gehad. Het roesje werkte voor geen meter, en het onderzoek gaf een helse pijn. Nu is het bijna oktober en loop nog steeds met constante fikse pijn in de hele onderbuik.

  Reply
 • Carlo

  23/09/2019 - 20:04

  Ik heb vandaag op 23-09-2019 een endoscopie via de anus gedaan met een roesje, in een nl ziekenhuis…. En eerlijk gezegd helemaal geen pijn gevoeld maar mijn darmen waren helemaal oke bleek na het onderzoek… Denk dat die hevige pijnen alleen gelden voor mensen die geen gezonde darmen hebben tijdens het onderzoek… Maakte me ook van te voren zorgen dus voor alle mensen die nog moeten…. Succes/sterkte!

  Reply
 • I.B.

  01/10/2019 - 16:53

  Op 25-9-2019 coloscopie in Diak Utrecht ondergaan. Na 10 minuten wakker van de helse pijn. Assistente was ook op de buik aan het drukken. Sedatie bij gekregen, maar gisteren wegens helse buikpijnen (links onder en uitstralend rug) en bloed in ontlasting naar EHBO gegaan. Ze zagen alleen verhoogde bloedwaarden wat op ontsteking kon duiden. Maar geen medicatie meegekregen. Volgende week uitslag; 3 poliepen verwijderd. Ik heb echt pijn gehad en ben er nog niet 100%.

  Reply
 • Soemintra raghoe

  04/11/2019 - 14:57

  Ik heb op 23 okt 2019 een coloscopie onderzoek gehad,voorbereiding was niet fijn zag er tegen op maar achteraf gezien viel wel mee.onderzoek gehad in schiedam afdeling van st fransiscus verpleegsters waren erg aardig voor de voorbereiding en de arts van heel meelevend.had een roesje niks gevoelt tijdens onderzoek wakker na 10min viel ook mee geen pijn.maar nu voel ik sinds een paar dgn wel beetje pijn, maar valt best wel mee.ik wil de artsen en verpleegsters hartelijk bedanken voor de goede zorgen.God zegen groetjes mevr raghoe

  Reply
 • Soemintra raghoe

  04/11/2019 - 15:01

  God zegen de artsen en verpleegsters die mij hebben geholpen groetjes mevr raghoe😚❤

  Reply
 • Winters

  15/11/2019 - 02:24

  Vandaag coloscopie ondergaan in ZNA (Merksem), onder volledige narcose. Noch voor, noch na enige klachten. 100% pijnloos wegens de anesthesie – je wordt wakker en alles is achter de rug. Ook heel minutieus de voorbereiding gevolgd, zoals voorgeschreven en ook dit vormt geen enkel probleem. Moet vanaf nu waarschijnlijk om de 3 jaar terug voor controle – maar ik zie hier niet meer tegenop. Ik raad iedereen aan met een afwijkend resultaat bij het bevolkingsonderzoek de coloscopie te ondergaan.

  Reply
 • Claeys Monique

  22/11/2019 - 16:49

  Hallo allemaal,gisteren in het Damiaan ziekenhuis in Oostende een Coloscopie gehad,onder lichte verdoving en alles heel goed gegaan,er zijn een 3 tal poliepen verwijderd,de rest was allemaal in orde
  Heb strikt alles vooraf opgevolgd,van restarme voeding,en de avond voor het onderzoek begonnen met het nemen van de voorgeschreven PLuvu,bij mij was het echter een probleem dat ik gedurende 8 uur bijna geen stoelgang maakte…
  Het gevolg was toen ik de morgen van het onderzoek zelf,al met de andere 2 zakjes aan de slag moest,en toen pas de stoelgang begon…dat was wel even balen…naar het ziekenhuis gebeld,die waren heel begrijpend en vriendelijk,en ik mocht wat later binnen komen….gelukkig want ik kon niet van het toilet.
  ik raad iedereen aan om je toch te voorzien,want alle mensen zijn verschillend.
  Toch kan ik het iedereen aanraden onder lichte narcose dit onderzoek te laten doen,als het nodig is,en wil langs deze weg de mensen van het Damiaan ziekenhuis nog eens bedanken,en mijn huisdokter die hun heeft aangeraden.
  De dokter die het onderzoek bij mij heeft gedaan was Dokter Coole,bedankt aan het ganse team.Mvg.

  Reply
  • Martine

   09/01/2020 - 22:10

   Bedoel je niet Plenvu ipv Pluvu?

   Reply
 • Eddy

  27/11/2019 - 17:22

  Ik ben uit het preventief bevolkingsonderzoek gekomen dat in Nederland wordt gehouden. Ben naar Zorgsaam in Terneuzen geweest bij DR VandenBosch, vrouwelijke specialist op het gebied van darmonderzoeken. Op de spiksplinternieuwe onderzoekkamer heb ik het onderzoek gehad zonder roesje en totaal geen probleem, kon zelfs meekijken waar ze in de darm waren voor onderzoek. Uiteindelijk wel een gezwel gevonden en verwijderd door 2 chirurgen een week later, alles prima verlopen door een topteam in Zorsaam ZeeuwsVlaanderen lokatie Terneuzen.

  Reply
 • trudie kramer

  09/12/2019 - 18:10

  2 December heb ik een coloscopie gehad met sedatie. Ik zag er niet tegenop en achteraf is het me reuze meegevallen. Alleen het drinken van die 4 liter was voor mij een opgave ne heb het ook niet allemaal opgedronken. Mijn tip, misschien niet de verstandigste, eet de dagen ervoor zo min mogelijk. natuurlijk wel voldoende heldere dranken drinken. Ik heb denk ik hooguit twee en een halve liter gedronken en mijn zogenaamde PBS was 8 op een schaal van 9. dus wel goed te beoordelen door de endoscopist. Het enige pijnlijke was dat ze een paar keer een bocht om moeten en dat was wel redelijk pijnlijk. De sedatie heeft bij mij ook weinig gedaan, wel meer ontspannen, maar heb alles meegekeken. Na afloop mocht ik ook vrij vlot weer naar huis onder begeleiding. Maak me totaal niet druk als het een volgende keer weer moet.

  Reply
 • Martine

  09/01/2020 - 22:06

  Ik heb in 2014 een coloscopie ondergaan omdat mijn moeder gestorven is aan darmkanker. Dat onderzoek is heel goed verlopen. Ik kreeg een roesje en heb niks geweten van het onderzoek. Nadien was ik bijna direct klaar om naar huis gereden te worden. Ik ben dus maar heel even in de uitslaapkamer geweest.
  Alleen die voorbereiding vond ik vreselijk. Ik ben toen ook de eerste avond flauw gevallen omdat ik iets te snel opstond uit de zetel bloeddruk die plots omlaag ging). Uit het onderzoek bleek dat ik divertikels in mijn karteldarm had. Dat kan geen kwaad, zolang ze niet ontsteken en diverticulitis worden. Dan moet ik antibiotica nemen (waar ik allergisch voor ben). :-(
  Nu moet ik weer een onderzoek ondergaan. Ik was bij de maag-darmspecialist die mij moest onderzoeken waarom ik al meer dan 10 jaar regelmatig buikkrampen krijg na mijn warme maaltijd. De laatste maanden is die pijn heel erg verergerd omdat ik Truly city moest spuiten voor mijn diabetes. Ik was er blijkbaar allergisch voor. Ben ook gestopt na advies van mijn Endocrinoloog, na 4 weken spuiten (1 spuit per week).
  De maag- darmspecialist schreef me ook een CT-scan voor. Die is al uitgevoerd. Blijkt dat ik een VERNAUWD BLOEDVAT heb dat de darmen van bloed voorziet en daardoor heb ik pijn omdat er niet genoeg bloed naar de darmen stroomt, na de hoofdmaaltijd. Misschien een tip voor sommigen hier. De coloscopie laat niet alles zien, alleen wat er in je darmen gebeurd, maar een CT-scan laat je bloedvaten zien en daar kan het dus ook aan liggen dat je op bepaalde momenten darmkrampen hebt. Alleen warmte op je buik helpt.
  Mijn huisarts heeft me jaren voorgehouden dat ik prikkelbare darm had en ik kreeg daar ook de nodige medicatie voor, die natuurlijk niks hielpen maar veel geld kostten. :-(
  Zijn nieuwe collega heeft me naar de maag- darmspecialist doorverwezen en nu komt dus uit dat ik aderverkalking heb in de belangrijkste ader naar de darmen. Ik heb de CT-scan zelf gezien en op een plaats is mijn ader bijna volledig dicht geslipt. Ik moet dus naar de vaatchirurg voor een stent of iets in die aard. Dit had fataal kunnen aflopen. :-(
  Deze maag- darmspecialist heeft me Plenvu geadviseerd. Vorige keer had ik dat drankje gekregen en ik zou die liever nemen omdat die inname me gemakkelijker lijkt. Ik heb namelijk het nachtraafsyndroom wat wil zeggen dat ik pas tegen de ochtend kan slapen. Ervoor lukt het niet, zelfs niet met slaapmedicatie. Dit stemt natuurlijk niet overeen met mijn voorbereidende medicatie. Wat me ook niet aanstaat is dat ik met mijn doorverwijsbrief een blad kreeg hoe ik Plenvu moet innemen. Daarop staat dat ik de bijsluiter van Plenvu volledig moet negeren en haar schema moet volgen. Waarvoor dient dan een bijsluiter?
  Ik zal wel blij zijn als alles achter de rug is en ik geen buikkrampen meer heb, want nu weet ik echt niet meer wat ik moet eten om geen buikkrampen te hebben. Het ligt echt aan de soort voeding die ik eet, maar ik weet nog niet wat wel en niet helpt. Met brood geen probleem, maar ik moet toch ook een warme maaltijd gebruiken.
  Op 24/1/20 is het zover.

  Reply
 • Tiryaki

  13/01/2020 - 18:49

  Ben vandaag geholpen in het ziekenhuis Diaconessenhuis in Zeist had gisteren al deze verhalen 1 voor 1 gelezen wilde bijna afzien van het onderzoek maar om mijn eigen gezondheid ben ik toch gegaan heb een roesje gehad maar was de hele onderzoek gewoon bij kon het volgen via de scherm pijn de verschrikkelijke onverdragelijke pijn die door sommigen hier is beschreven heb ik zeker niet gehad gevoeligheid tuurlijk maar niet de pijn die door de meeste mensen hier is beschreven ze hebben ook een hapje genomen voor verdere onderzoek maar de uitslag dat ik geen kanker heb hebben ze meteen al na het onderzoek verteld ben erg blij dat ik Toch de onderzoek heb laten doen mijn advies doen mensen !! Was wat suf na de behandeling maar voel me nu verder goed geen andere pijn klachten van overgehouden 😊🙏

  Reply
 • René

  16/01/2020 - 13:55

  Ben vandaag geweest voor een darmonderzoek in Rijnstate Ik scheet (figuurlijk) 7 kleuren stront, maar heb me druk gemaakt om niks het was in no time gepiept, van de roes heb ik weinig gemerkt alles bewust meekregen en gekeken heb vrijwel geen pijn gehad alleen de bocht omis enigzinds irritant.Resultaat een grote en kleine poliep verwijder.
  Ook het spoelen de dag ervoor viel me mee, het drankje is niet lekker maar had het veel viezer verwacht, alleen de hoeveelheid (3 liten plus een liter bouilon) in 3 uur was wel veel, een klots buik. Mensen maak je nie te druk het valt (bij mij Tenminste) alles mee.

  Reply
 • Woud

  20/01/2020 - 17:46

  In 2009 mn eerste coloscopie gehad, de diagnose luidde: Er zit een restontsteking in de bocht van de dikke darm dat duidt op diverticilitis waarbij deze moeilijk zichtbaar is, hierna nog 3 keer hetzelfde terwijl ik al die jaren van weinig tot veel bloedverlies had op de ontlasting. Wat een verademing dat ik las dat bij een coloscopie ontstoken aambeien veelal niet gezien worden, maar deze werden door de huisarts ook niet waargenomen, wat was ik blij dat ik 2 jaar geleden een doortastende huisarts mij voor een protecscopie doorverwees, en na drie maal een protecscopie gehad te hebben, was ik na al die jaren (9) bloedvrij, nu begint het weer en je raad het, ik mag weer een coloscopie laten doen….

  Reply
 • leentje

  29/01/2020 - 03:01

  Mijn familie en ik moesten eerst ieder 5, toen ieder 3 en nu ieder jaar coloscopie laten doen wegens familiale darmkanker. Wij gaan hiervoor in ZOL GENK en daar wordt je in slaap gedaan en je wordt pas wakker als alles achter de rug is en je onderkleding terug aan is. Daarna ben je een half uurtje winderig. Je krijgt ondertussen een tasje koffie met koekje en als de specialist de uitslag is komen meedelen en je goed wakker bent mag je met je chauffeur naar huis. Voor mij en familie altijd goed meegevallen en ook veel poliepen ondertussen moeten weghalen en punctie. Op naar ZOL GENK!

  Reply
 • Harm

  30/01/2020 - 11:16

  Nav de uitkomst van het bevolkingsonderzoek darmkanker een coloscopie ondergaan.
  De voorbereiding met dat drankje stelde ondanks alle horrorverhalen die er over rond gaan niets voor. Binnen 30 minuten de verplichte liter van dit spul en de aanvullende liter water naar binnen gewerkt en een klein uurtje later waren de darmen al leeg. Ook de tweede keer dat dat drankje moest worden ingenomen verliep op de zelfde wijze. Tip: zorg dat het goed koud is en drink het uit een groot glas in 1 keer op, geen teugjes nemen.
  De coloscopie zelf was ook niets om je zorgen over te maken. Na het toedienen van het roesje was ik even weg waardoor ik van het inbrengen niets heb mee gekregen. Daarna het hele onderzoek kunnen volgen en was (inclusief verwijderen van twee kleine poliepen) volstrekt pijnloos.
  Eigenlijk was het vervelendste van de hele procedure het niet kunnen eten vanaf de dag voor, tot na het onderzoek en de onzekerheid over de uitkomst.
  (die overigens opleverde dat ik geen darmkanker had)
  Dus mensen, absoluut niet druk maken over dit onderzoek!

  Reply
 • philippe van daele

  13/02/2020 - 18:29

  Ben gisteren zelf voor een coloscopie geweest n.a.v. obstipatie. Pijnloos gebeuren en met een goed “‘rapport”. Vraag me nu af hoe snel ik opnieuw normale stoelgang zal produceren…advies is om vezelrijker te eten en meer te bewegen, dit zou de dikke darm stimuleren…

  Reply
 • Veerle Deven

  25/05/2020 - 19:48

  Vandaag, 25 mei 2020 een maag en darmonderzoek laten doen. Met Corona moest ik alleen binnen. Ik ben wel bij een privé geweest in Kortrijk . Alles heel goed meegevallen, om 14 h binnen en 2 uurtjes later weer buiten. Heb een infuus gehad en van het moment dat de verdoving werd ingespoten werd ik draaierig en vanaf toen weet ik niets meer tot 15h30. Ik kwam wakker in een zetel, weet niet wie mijn kleren aangedaan heeft en hoe ik in de zetel ben terechtgekomen. Ik vond de voorbereiding lastiger. Gelukkig niets ernstigs, goe voor 5 jaar

  Reply
 • jo

  16/06/2020 - 22:45

  Ik moet 30/05 een totale colonscopie ondergaan omdat er ontsteking en bloed zit in stoelgang,dit onderzoek in Belgie word onder volledige verdoving gedaan zeggen ze,je word wakker en het is voorbij…

  Reply
 • Tuki de Winter

  30/06/2020 - 10:01

  Brrrrrrrrrrr, ik moet vanmiddag. Meegedaan aan het bevolkingsonderzoek in de volle overtuiging dat het oke was. Schrok me te pletter dat een vervolgonderzoek nodig was. 9 jaar geleden een colonscopie ondergaan in Zaandam o.l.v. dokter Engel zónder roesje want daar deed ie niet aan. Dat hebben ik en vermoedelijk het hele ziekenhuis geweten. Heb gekrijst een gekronkeld als een speenvarken, was totaal mezelf niet meer. Gesmeekt om te stoppen maar dat mocht niet baten. Afschuwelijk dus. Tsja… en nu vanmiddag, wél met roesje.

  Reply
 • Marina

  01/07/2020 - 17:03

  Vorige week colonscopie gehad, voor de tweede keer. Met een roesje. Wilde graag meekijken maar heb niks gezien. Was meteen van de wereld en werd wakker toen alles achter de rug was. En gewoon in Nederland in ons goeie betrouwbare Bravis..

  Reply
 • Annelies

  04/07/2020 - 15:28

  Vorige week voor de 3 e keer een colonscopie ondergaan in het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft. Bij de 1 e keer is er darmkanker geconstateerd, Ik was daar terechtgekomen via het Bevolkingsonderzoek waar Bloed in de ontlasting geconstateerd was. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om hier aan mee te doen. Ik had geen klachten en door dat bevolkingsonderZoek was ik er snel bij. De tumor is operatief verwijderd en ik hoefde ook geen nabehandeling middels chemo. De scopie gaat altijd met een roesje en ik heb er nog nooit iets van gemerkt. Persoonlijk vind ik het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft een top ziekenhuis, ze kunnen het niet leuker maken maar ze doen er alles aan om het zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

  Reply
 • Stan

  10/09/2020 - 10:05

  Natuurlijk zal het wel eens zeer doen, maar let op dat mensen eerder hun ervaring hierop zetten als het niet goed gaat. Bij de meeste zal het het prima en pijnloos gaat en die denken er ook minder snel aan om hun reactie hierop te melden.

  Reply
 • Corien

  11/09/2020 - 10:01

  Sorry maar je vertelt dat het geen pijn doet met zo’n roesje. Ze hebben bij mij afgelopen week twee keer dat roesje spul ingespoten via infuus, het werkte totaal niet. Had de tranen in mijn ogen en het deed echt zoveel pijn, ik ging door het plafond!

  Reply
 • Paulien

  23/09/2020 - 00:41

  Vorige week ( 17-9 ) heb ik voor het eerst een colonscopie moeten ondergaan. Ik kreeg een roesje maar dat werkte niet. Een paar momenten waren erg pijnlijk en beet ik in het kussensloop. In zijn geheel viel het wel mee. Twee kleine poliepen en een grotere weggehaald. Deze week word ik gebeld voor de uitslag. Ik ben blij dat ik kan reageren want ik wil iedereen iets aanraden. Ik kan niet zoveel drinken, en na wat onderzoek op internet vond ik bij andere ziekenhuizen het middel Eziclen om te laxeren. Daar hoef je maar half zoveel van te drinken en verder water of heldere sap. Dat lukte mij prima. Bovendien worden je darmen er nog schoner van. Je kunt het o.a. vinden bij Elisabeth Tweestedenziekenhuis Tilburg. Via mijn huisarts heb ik het gekregen wat een zegen was. Ik had er geen krampen van. Mijn ontlasting was kort voor het onderzoek water met een heel licht kleurtje. De drank is niet zo lekker maar er mag een scheut siroop in dus goed te doen. Misschien heeft een ander iets aan deze tip. Ik heb er in elk geval al een paar mensen blij mee gemaakt.

  Reply
 • marc

  24/09/2020 - 16:45

  Onderzoek ondergaan zonder roesje (men kon geen ader vinden) en dat vond ik wel prima. Ik vertelde dat ik ooit een week stage had gelopen op endoscopie en mocht meekijken. Ik zag dus duidelijk zelf dat ik niets had want ik wist waar ik op moest letten. 4 weken na het onderzoek had ik nog pijn als ik op mijn zijde lag. Bij het laatste stukje terug naar de anus zei de verpleegkundige echter “hey wat doet u nu!?” en dat verwonderd mij nog steeds. Maakte de arts een fout……? Voor hen ben je slechts een stuk vlees, in hun routine ligt het gevaar. Ieder onderzoek/operatie is een aanslag op je gezondheid, voorkom het!

  Reply
 • Dirk

  24/09/2020 - 18:36

  In 2010 een eerste keer een darmonderzoek gedaan in Tienen onder narcose en niets gevoeld. Nu 10 jaar later deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek en een afwijkende test gehad. Deze keer in Sint-Truiden een colonscopie laten doen met toch wat schrik maar het resultaat was terug ok. Geen enkele keer ook maar iets gevoeld. Denk dat er hierboven wat overdreven wordt oftewel er een paar kleinzerige mensen tussen zitten. Als er wat scheelt blijf aub niet in het ongewisse en laat u onderzoeken.

  Reply
 • gea blom

  05/10/2020 - 22:28

  Vandaag colonscopie gehad…ik hoop nooit meer wat een pijn!! Roesje hielp totaal niet kreeg zelfs erbij maar was er steeds bij. Alsof ze met messen aan het steken waren! NOOIT MEER. Of onder narcose.

  Reply
 • Fred

  16/11/2020 - 10:25

  Op vrijdag de 13de een colonscopie ondergaan bij polidirekt in Ravestein waar ik erg tegen op zag maar zoals de verpleegkundige al vertelde in het voorgesprek , als je hier kot voor het onderzoek is het ergste al voorbij , en ze had helemaal gelijk . Ik heb een roesje gehad en kon meekijken op het scherm en heb totaal geen pijn gehad en ben zeer respectvol behandeld gewoon topmensen daar . er zijn 13 poliepen verwijderd maar het zag er niet verontrustend uit dus wacht op de uitslag voor vrijdag de 20ste , nu na drie dagen rommelen de darmen nog na en beetje onregelmatige stoelgang maar volgens de behandelend arts kan dat toch wel tot twee weken duren voor het weer normaal is . Maar zoals ik al zei ik vond het meevallen behalve dat drankje wat een prutzooi is dat haha

  Reply
 • Gerda

  05/12/2020 - 13:17

  Bij bevolkings onderzoek poliepen onder roesje weggehaald stelde niks voor
  Er bleef er een zitten deze was te groot voor roesje.
  In ziekenhuis onder diepe sedatie poliep weggehaald, infuusje en lekker slapen. niks van gemerkt.
  Je kan ook een diepe sedatie vragen dan slaap je dus echt.
  Alleen dat drankje tegenwoordig een halve liter en 4 uur voor die tijd nog een halve liter met drink bouilon ernaast is het te doen maar blijft vies.

  Reply
 • Carin Schreurs

  14/12/2020 - 05:34

  Ik heb als drie keer n darm onderzoek gehad zonder verdoving om dat ik bang ben voor prikken.
  Elke keer wel poliepen weg gehaald.
  Bij het laatste onderzoek werd er weer n poliep weggehaald en een kram erin gezet.
  Maar nu blijf ik zeurende pijn in mijn buik houden.
  Waar kan dit door komen?

  Reply
 • Flora Rijpkema

  30/01/2021 - 14:16

  30 januari 2021.
  2019 voor het laatst onderzoek gehad.

  Even een beter berichtje, zo kan het dus ook!

  Ik schrik van de vele negatieve berichten over pijn bij dit onderzoek. Heel erg naar dat er zoveel pijn erbij hadden.

  Ieder mens is anders en iedereen kan andere klachten hebben. Dus dat zou kunnen dat de ene wel pijn heeft en de ander niet. Ik ben een leek en alleen de arts kan weten wat er te zien is in de darm.

  Mijn reacties:
  Verdeeld over de nodige jaren met tussenpauzes, heb ik ook een coloscopie onderzoeken gehad. Ik denk nu 4 keer. Ik ben blij dat ik nooit iets gevoeld heb. De eerste keer zelfs zonder verdoving. Daarna kreeg ik een roesje, oh dit roesje was zo fijn, ik vertrouwde helemaal op de arts en ik voelde mij zo wegglijden.

  Ik heb echt niets gevoeld! Misschien omdat ik geen ontstekingen had? Geen idee.

  Maar ik vond het wel belangrijk dit even te melden.
  Ik ben een gevoelig mens en vind alles best eng, maar als de arts aardig doet heb ik al veel gewonnen en heb er vertrouwen in!

  Reply
 • Betty

  03/02/2021 - 12:33

  Maandag 1 febr. coloscopie gehad in het Heilig Hart in Leuven. (voor de 2e keer). Voorbereiding 3 dagen met Plenvu, zonder misselijkheid o.i.d.
  Het onderzoek zelf was volledig pijnloos en ik was de hele tijd van de wereld !
  Ik was erg gespannen en angstig maar het is me 100% meegevallen.
  Tip: neem een boterham of iets lekkers mee. Als je uitgeslapen bent is het fijn om even iets te eten. (na bijna 24 uur zonder voeding :-) )

  Reply
 • VANCRAYBEX

  06/02/2021 - 18:33

  Hello, heb al vaker darmpoliepen moeten laten verwijderen. Familiaal belast helaas. Ik moet binnenkort terug op controle en vermoed dat er zeker nu ook iets moet verwijderd worden. Graag respons ASAP. Grtjs S. V C Genk

  Reply
 • Annemarie

  10/03/2021 - 15:48

  Ik heb net een darmonderzoek achter de rug enlees nu net alle berichten van de mensen die het als verschrikkelijk ervaren hebben.De voorbereiding is geen pretje maar het onderzoek zelf heb ik met een roesje niets van gemerkt.Ik werd wakker en toen was de dokter nog bezig.Heb nog meegekeken hoe hij nog 3 kleine poliepen heeft weggehaald waar ik niets van gevoeld heb.In totaal zijn er 28 kleine poliepen bij mij weggehaald.Naderhand een wat opgeblazen gevoel maar verder niets!

  Reply
 • Michel

  21/03/2021 - 09:46

  Voor wie zich vragen mocht stellen bij het inleidende artikel. Google gerust dr. Luc Colemont, de auteur ervan. Hij is een gerenommeerd darmkankerspecialist, die zich enorm inzet om de bevolking te sensibiliseren. Op die manier heeft hij ongetwijfeld al talloze levens gered.

  Reply
 • Boris

  08/04/2021 - 01:57

  Minder dan 1 op de duizend geeft complicaties lees ik. Dat is toch heel erg hoog risico dan? Astrazenica wordt nu al voor de 2e keer stil gelegd in diverse landen vanwege trombose risico van 1 op de 300.000

  Als je dat vergelijkt met risico factor bij coloscopie dan begrijp ik het niet meer. Ik weet wel dat ik er enorm tegenop zie en geschrokken ben van de risico factor.

  Reply
 • Anna

  22/04/2021 - 16:48

  Een colonscopie kan wel degelijk pijn doen. Ik heb hier persoonlijk ervaring mee. Bij mij was de darm wel elke keer heftig ontstoken, dus dat veroorzaakt pijn gedurende het onderzoek.

  Ik lees overal dat een colonscopie per definitie geen pijn doet. Dit is dus niet waar en hangt echt af van de omstandigheden.

  NB. Bij mij werkte het roesje ook niet optimaal waardoor deze steeds verhoogd moest worden.

  Reply
 • Aukje Teisman

  23/04/2021 - 20:04

  Vandaag endoscopie gehad in Laurentius Ziekenhuis in Roermond.kreeg een pijnstiller en roesje. Was af en toe een beetje vervelend maar niet echt pijnlijk. Ik kon mooi meekijken en had gewoon een super leuke arts en 2 verpleegsters die gewoon lekker met me zaten te kletsen. Later even bijkomen , als zag er prima uit nog eenheerlijke broodmaaltijd en weer naar huis. Dus positief ervaren. Gad 6 week daarvoor een maagonderzoek gehad.Daar heb ik niets van mee gekregen door het roesje. Dus voor mij geen nare ervaringen in dit ziekenhuis.

  Reply
 • Marijke

  29/04/2021 - 23:38

  Recent een coloscopie laten doen door dr. Fierens in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen. Voorbereiding is wat vervelend maar onderzoek zelf verliep prima. Werd voor een half uurtje in slaap gedaan en kreeg meteen de uitleg van dr. Fierens bij het wakker worden. Vriendelijk, professioneel, zonder pijn.

  Reply
 • Boris

  18/05/2021 - 04:00

  Nu 2 weken geleden coloscopie gehad. Ik zag er erg tegenop maar het drinken van moviprep ging probleemloos en het onderzoek op zich daar heb ik niets van gevoeld. Was dit nu waar ik zo tegenop zag, dacht ik.
  In de avond begin ik wel wat te voelen maar dacht dat het natuurlijk was en na verloop van tijd wel over zou gaan. Was bang voor de eerste toilet maar die verliep goed, nooit iets van bloed gezien en ontlasting was na 2 dagen weer als vanouds. Het nare akelige gevoel in mijn linkerzij is niet meer weggegaan en ik begin me nu af te vragen of dit blijvend is en of ik voor nader onderzoek nogg weer contact moet gaan opnemen. In bed heb ik geen tot amper last. Ook veel last van steken onder midden linkerborst bij activiteit.
  Op internet kom ik weinig tegen over langdurige klachten na coloscopie, behalve hier op de site. Ik hoop nog steeds dat het over gaat maar ben hierdoor wel enorm gaan twijfelen of ik in de toekomst het opnieuw zou laten doen.

  Reply
 • Arie

  10/06/2021 - 14:19

  Op 27 mei 2021 Heb ik een darmonderzoek (coloscopie) gehad tijdens onderzoek ,en na onderzoek geen klachten., wel met een roesje er zijn 7 poliepen verwijderd vervolgonderzoek
  Over 5 jaar ziekenhuis Bravis.

  Reply
 • Boris

  30/06/2021 - 14:40

  Van huisarts doorverwijzing gekregen. Vervolgens een brief van ziekenhuis ontvangen en een telefonische afspraak voor over 2 maanden. Dus ik moet nog 2 maanden wachten en dan belt de mdl arts me. Telefonisch i.v.m.corona zi schrijft men. Alles is weer open tm de discotheken maar een ziekenhuis kan je niet ontvangen. Ik vind het allemaal maar raar.

  Reply
 • Pijnlijk ervaren

  01/07/2021 - 22:24

  Afgelopen mei zowel maag als darmonderzoek gehad
  Zogenaamd met een roesje. Van de maag heb ik niets gemerkt.
  Maar van het darmonderzoek kan ik wel zeggen dat dit zeer pijnlijk is geweest.
  Ik heb echt liggen schreeuwen van de pijn. Nu een maand later nog steeds klachten. Wel afspraak met huisarts.
  Onderzoek gehad ivm bloedarmoede en ijzertekort.
  Gelukkig is er niets ernstigs gevonden.
  Als het ooit weer eens herhaald moet worden. Brengen ze me maar onder narcose

  Reply
 • HT

  19/08/2021 - 15:09

  Goeie reclame voor darmonderzoek hoor. In verschillende reacties laten mensen weten dat ze het uitschreeuwden van de pijn. En sommigen hebben nog weken last. Dit is toch de website “stop darmkanker”, hé ? Ik zou eerder zeggen de website “stop coloscopie”. Suggestie om even een cursus marketing te volgen. Enkel dr. Colemont schijnt het plezant te vinden. En na 2 uur weer fluitend aan het werk ! Haha ! Zal toch maar proberen een virtuele coloscopie te krijgen.

  Reply
 • Susi

  24/08/2021 - 21:00

  Vandaag heb ik zelf een coloscopie gehad. Na een hoop horrorverhalen was ik toch behoorlijk nerveus geworden. Bij deze wil ik graag een positief verhaal delen, in de hoop dat het iemand helpt.
  Ik woon zelfs sinds kort in Duitsland en ben dus ook in Duitsland onder behandeling. Ervaringen in NL of BE heb ik dan ook niet als het gaat om een coloscopie.
  Ik moest vanaf 3 dagen voor het onderzoek een vezel-arm dieet aanhouden. Best lastig, aangezien ik normaal gesproken veel dingen eet die nu dus ‘verboden’ waren. Op het internet kwam ik veel tegenstrijdigheden tegen en heb dus vooral op safe gespeeld en me gehouden aan het drinken van bouillon en het eten van wit brood met een gekookt eitje of smeerkaas.
  De dag voor het onderzoek moest ik vanaf 18.00 uur mijn eerste glas Citrafleet drinken. Hierna moest ik binnen 4 uur nog 3 liter vloeistof drinken. Ik heb zelf gekozen voor 1,5 liter water en 1,5 liter (heldere) appelsap.
  Rond 20.00 uur had ik nog nergens ‘last’ van en ik appte nog een vriendin van me met de vraag of het spul wel zou werken bij mij… Nou, exact 17 minuten later begon het hoor en dit is tot ongeveer 01.00 uur door gegaan. Ik vond het wel te doen allemaal. Ik ben wel wat gewend als het gaat om diarree dus ik heb het niet als een ramp ervaren. Ik denk dat ik wel 10x of meer naar het toilet moest (rennen). Helaas had ik vooraf niet de vaseline-tip gelezen, dus het stond wel allemaal een beetje in brand daar beneden ;-)
  Omdat mijn onderzoek de volgende ochtend om 09.30 uur gepland stond, ben ik om 04.00 uur opgestaan om het 2e glas Citrafleet te drinken. Ik merkte dat er al veel uit was gekomen in de avond van tevoren (sorry…) maar dat het nog niet helemaal ‘schoon’ was van binnen. Ook merkte ik dat ik wat moeite had met het onder controle houden van mijn kringspier (misschien teveel info, maar mogelijk ook herkenbaar voor anderen…) dus ik had ‘s nachts niet heel veel geslapen, omdat ik bang was voor een ongelukje ;-)
  De 2e dosis werkte een stuk sneller en ook toen toch nog vaak naar het toilet geweest. Ik vond de 2e dosis wel zwaarder om te doorstaan. Vooral het drinken van nog 2 liter water op een lege maag na hooguit 2 uurtjes slaap vond ik pittig. Ik had inmiddels al 24 uur niets meer gegeten dus misschien dat het me daarom wat zwaarder viel. Ik moest een half uur in de auto zitten voordat ik bij de kliniek was, dus ik was wel een beetje gespannen of ik het zou redden tot daar. Was geen probleem, ik merkte ook dat ik het dus deze dag iets beter onder controle had. Bij de kliniek nog wel een keer of 3 naar het toilet geweest en alles was helder.

  Voor de ingreep zelf werd ik door een anesthesist in slaap gebracht. Was een hele leuke man met goeie humor, dus de zenuwen waren snel weg bij mij. Het ene moment lagen we nog over voetbal te kletsen en het andere moment lag ik te snurken als een baby. Voor ik het wist werd ik wakker in een andere ruimte en was het alweer klaar. Ik heb van het onderzoek dus HELEMAAL NIETS meegekregen!! Ik weet niet precies welk middel ik heb gekregen. Ik kreeg iets via een infuus ingespoten en had een of ander slangetje met een soort sponsje in mijn neus en kan me nog herinneren dat ik, net voor ik in slaap viel, een soort chemische geur rook. Maar dit werkte helemaal top. Ik kan dit dus ook alleen maar aanraden!!
  Ik heb eigenlijk ook nog geen last van buikkrampen ofzo (nu 10 uur na het onderzoek) maar ik merk alleen dat het laxeermiddel nog wel werkt, dus ik blijf redelijk dicht bij de wc.

  Al met al is het me echt reuze meegevallen! De voorbereiding vond ik echt lastiger dan de ingreep, omdat ik daar dus gewoon helemaal niks van weet.

  Ik wil deze positieve ervaring graag delen omdat er niet alleen de horrorverhalen zijn. Ik begrijp dat iedereen het anders ervaart en ik heb gelukkig een hele positieve ervaring. Mocht ik dit nog een keer moeten doen (ik hoop van niet natuurlijk) dan doe ik het. Wel weer onder de voorwaarde dat ik gewoon lekker kan slapen tijdens het hele gebeuren. Ik weet niet hoe dit in NL of BE zit, maar ik zou er zeker om vragen als je de mogelijkheid hebt om de rest van de dag lekker rustig aan te doen!
  Ik sluit me wel aan bij andere reageerders: ondanks dat ik het eigenlijk allemaal reuze mee vond vallen, kan ik me niet voorstellen dat ik 2 uur later alweer aan het werk zou moeten. Vooral niet binnen een functie waar je volgens mij 100% gefocust moet zijn.

  Reply
  • Susi

   24/08/2021 - 21:13

   Er zijn bij mij overigens ook verschillende biopten genomen tijdens het onderzoek. Ik ben 35 jaar oud en kreeg de coloscopie ivm een fistel en daarbij het vermoeden dat ik Crohn oid zou kunnen hebben. Gelukkig is er door de arts geen enkele aanwijzing hiervoor gevonden. Uiteraard nog even wachten op de uitslag van de biopten maar gelukkig verwacht de arts hier niets bijzonders van. Ik ben blij dat ik de coloscopie heb gehad, omdat het voor mij een hele grote zorg weg heeft genomen!

   Reply
 • Els

  29/10/2021 - 17:24

  Een paar weken geleden heb ik een coloscopie gehad. Toen ik ontwaakte, voelde mijn linkerzijde beurs. Dat trok weg. Wel heb ik last van blijvende pijn in de liesstreek aan de linkerkant. Zeer hinderlijk. Herkent iemand dit?

  Reply
 • Hugo

  20/11/2021 - 16:01

  Gisteren coloscopie gehad in ZOL Genk en zeer kleine poliep is verwijderd. Totaal niets – maar dan ook echt niets van gevoeld. Roesje vond ik zelfs heerlijk. Weet eigenlijk niets meer van het onderzoek zelf, hoewel ik blijkbaar de hele tijd aanspreekbaar ben geweest en alles netjes heb gedaan wat men mij heeft gevraagd.

  Reply
 • Ria

  05/12/2021 - 20:12

  Een coloscopie laten uitvoeren door dokter Bronswijk in Imelda Bonheiden. Enkele poliepen werden verwijderd en onderzocht. Goed dat ik het laten doen heb, want eentje was stevig op weg kwaadaardig te worden. Niets maar dan ook iets van de ingreep gevoeld door een heerlijk roesje. Echt niets om bang voor te zijn!

  Reply
 • Zonder verdoving

  15/01/2022 - 15:57

  Heb 3 jaar geleden coloscopie laten doen zonder enige verdoving. De specialist had voor een verpleegster erbij gezorgd die t zelf ook al eens zonder verdoving had laten doen. Ze gebruikte water in plaats van lucht. In Engeland waar ze naar t schijnt alle coloscopies zonder verdoving doen gebruiken ze ook water. 3 poliepen weggehaald. Moet nu bijna terug opnieuw een coloscopie laten doen en zie vooral weer op tegen de voorberijdingsdagen.

  Reply
 • Bob

  02/02/2022 - 18:39

  Na al de verschrikkelijke verhalen hier te lezen wil ik toch even mijn review geven van mijn coloscopie gisteren. Het was ondertussen vijf jaar geleden. Vijf jaar geleden deed ik het zonder verdoving. Achteraf gezien had ik wel een paar keer pijnlijke krampen gehad tijdens het onderzoek maar al bij al viel het toch mee. Nu moest ik gisteren terug gaan en terug koos ik om het zonder verdoving te doen. Ik had ondertussen hier de reacties gelezen en maakte me toch een beetje zorgen. Een beetje stress heb je toch sowieso, beetje voor de pijn maar vooral voor de uitslag van het onderzoek. Ik ga hiervoor naar UZ Gent. Nu, ik kan iedereen echt geruststellen. Ik weet niet of het materiaal veranderd is tegenover vijf jaar geleden of dat het ligt aan de arts die het bediende. Maar het onderzoek was volledig pijnloos. Heb heel goed kunnen meevolgen op het scherm. Er werd gelukkig maar één heel klein poliepje gevonden en verwijderd. Dus mijn raad, laat het gewoon doen, valt echt goed mee en laat je niet afschrikken door sommige reacties. Ik heb er mijn vader aan verloren en heb ondertussen collega waar de darmkanker volledig uitgezaaid is. Dus gewoon doen!

  Reply
 • diane roelant

  22/02/2022 - 14:01

  Het wordt hier bijna voorgesteld alsof je naar een feestje gaat dat is het zeker niet. De ingreep zelf viel redelijk goed mee, de voorbereiding met het drinken van plenvu bezorgde mij zware misselijkheid met braken als gevolg.

  Reply
 • Vdr l

  07/03/2022 - 23:19

  Darmkanker in de familie.
  2017 met roesje.
  Blijkbaar wakker geworden tijdens onderzoek. Ik schreeuwde van de pijn. De dokter had 1 poliep verwijderd. En zei dat ik volgende controle absoluut ´arcose nodig had.
  2020 narcose en geen poliepen
  2022 roesje. Ik ging het toch nog eens proberen. Dit was ook een andere dokter. Na het onderzoek kwam de dokter me vertellen dat ik ben gaan rechtzetten de verpleegster haar arm heb opengeklapt, dokter en verpleegster geslagen heb. Ik had een poliep, maar hij heeft er niets aan kunnen doen. Nu kan ik in enkele weken opnieuw het onderzoek ondergaan, met volledige narcose. Die poliep moet weg.
  En ik weet echt niet dat ik dit gedaan heb. 😔

  Reply
 • acastus

  10/06/2022 - 00:40

  Endoscoop kan niet gesteriliseerd worden ! Heb geen zin in besmetting met clostridium !
  Heb tot op vandaag last door leegmaken van darmen van 4 jaar geleden wegens gastroparesis : verwikkeling van diabetes type 1.
  Heb ook aambeien : dus bloed in stoelgang. Is genoeg geweest.

  Reply
 • Jan

  19/08/2022 - 15:47

  Heb in 2018 een coloscopie gehad. Alles was o.k.
  Echter, kreeg ik in 2021 last van mijn lies! In juni 2022 volgde de ontknoping daarvan. Tijdens mijn bezoek aan de wc ging dat niet goed met de ontlasting. Wat was het geval ? Er bleek een koordje aan mijn achterse te hangen. Uiteindelijk verdween dit met de nodige ontlasting. Mijn lieskachten waren meteen verdwenen. Huisarts geraadpleegd. Maar deze neemt geen actie, althans niet de juiste. Liet een echo maken. Nou dat helpt. Contact met bevolkingsonderzoek gehad, die een second opinion voorsteld. Te regelen door je huisarts. Nou daar wordt je beter van. Ben nu op zoek voor een second opinium om te horen wat dit koordje voor schade heeft aangericht.
  Iemand die een goed idee heeft ?

  Reply
 • Panicboy

  22/08/2022 - 20:02

  Vier dagen paniekaanvallen gehad omdat de berichten op deze site mij herinnerde aan de helse pijnen/krampen van een scopie 19jr geleden. Na 4 slapeloze nachten en 29 uur niks eten stond ik stijf van de adrenaline.

  Vandaag de scopie gehad bij Rijnstate Arnhem, ze werken hier met water ipv lucht/gas, heb geen krampje gehad. Kreeg ook een roesje met Midazolam, maar was niet echt nodig denk ik, al snap ik dat het een standaardprocedure is omdat mensen in paniek kunnen raken. Infuusnaaldje prikken voel je meer van.

  Voorbereiding met laxeermiddelen was heel goed te doen, daar zit tegenwoordig een zoetstof in. Met een glas koud water is dat zo weg. Mijn angst en paniek was 100x erger en zonde van de mooie zomerdagen.

  Vanwege het roesje stonden ze erop dat ik zou worden opgehaald (verantwoordelijkheid). Heb meteen mijn maat mee uit eten genomen. Een flinke scheet met veel slijm was alles wat restte.

  Mijn tip is dan ook twijfel niet. Je kan angst en pijn altijd nog aangeven. Coloscopie is nu een van de mooiste en veiligste onderzoeken die onze moderne techniek te bieden heeft.

  Reply
  • Panicboy

   22/08/2022 - 23:42

   Ik ben tot de realisatie gekomen dat ik het onderzoek zelf niet bewust heb meegemaakt/kan heugen. Anterograde amnesia (onvermogen tot inprenting) is een eigenschap van Midazolam. Ik had dat al gelezen voor het onderzoek en dacht dat overkomt mij niet als controllfreak, ik dacht een beetje stoned of dronken. Ik heb maar 2 flarden van herinneringen en zelfs daar twijfel ik nog over. Na tijdsreconstructie blijk ik 20-25 minuten kwijt te zijn. Gebrek aan herinneringen over wat men zegt tijdens een onderzoek of machinegeluiden ontbreken totaal. Ik herinner mij nu pas dat het felle licht uitging en dat voelde heel prettig. Het is echt zo raar om geen herinneringen te hebben, en dat noemen ze een ROESJE!! haha

   Reply
   • Ishia Opgenhaffen

    23/08/2022 - 15:06

    Bedankt voor je reactie! Mogen we dit eventueel delen op onze social media? We hebben nogal wat volgers die bang hebben voor het onderzoek. We zouden graag jouw ervaring delen om aan te tonen dat het op zich wel meevalt ;-) Laat maar weten! Dank alvast! Warme groet, Ishia (medewerker STDK)

    Reply
 • Boris

  22/09/2022 - 21:01

  Mei vorig jaar coloscopie gehad en daarover hier toen bericht. Nu een dik jaar later heb ik nog dagelijks een zeurend naar gevoel in linker onderbuik. Tot 2x toe een echo gehad maar die toonde geen afwijkingen. Mijn ontlasting is sinds de coloscopie nooit meer normaal/zoals voorheen geweest. Ik ben onderhand behoorlijk radeloos. Huisarts hoopte dat ik er meer rust in ziu vinden na de 2e echo maar hoe dan? Als je er dagelijks mee wordt geconfronteerd. Ik wou dat iemand me raad kon geven.

  Reply
 • Marlies

  08/10/2022 - 16:19

  Iemand kennis waar een colonscopie en gastroscopie nog meer voor kunnen zijn behalve poliepen en darmkanker? Ik heb soms kramp. Snelle darmpassage. Altijd vette ontlasting. Kunnen ze daar uberhaupt de oorzaak van vinden met dit onderzoek als ze alles al zo’n beetje hebben uitgesloten? Ik krijg de indruk dat dat helemaal niet kan en dat ze me dus een onnodig onderzoek aansmeren als verdienmodel. En dan lees ik ook nog dat je er blijvende schade van kan ondervinden. Zoals darmflora naar de kloten wat jaren kan duren voor het weer een beetje normaal wordt. Blijvende pijn vooral links onderbuik wat meerdere mensen hier ervaren hebben. En als je daarmee terug gaat dat de arts gewoon niet thuis geeft. Opeens slijm poepen ( dat heb ik nooit) Dat mensen ten einde raad zijn doordat ze erna meer klachten hebben dan ervoor. Het gekke is dat mijn mdl arts al zogauw ik 1 voet over de drempel had gezet niet luisterde naar mijn klachten maar eerst een gastroscopie en colonscopie wilde en een beetje bozig was omdat de huisarts mij had doorgestuurd en niet zelf een colonscopie en gastroscopie had aangevraagd. Ik snapte helemaal niets van zijn boosheid want ik kwam niet met een positieve test van het bevolkingsonderzoek maar met buikklachten en vette ontlasting. Ik heb zijn voorstel tot 2x toe kunnen uitstellen door eerst te vragen om bloedonderzoeken en een vet test in feces. Daar kwam uit wat ik al dacht. Teveel vet in feces. ( Hij vond dit onderzoek nota bene niet nodig maar deed het omdat ik het wilde omdat ik het in de pot zag drijven met een soort wittig laagje op het water en ik had gelijk) Nu weten we nog de oorzaak niet en nu moet dus van boven en van onder de slang erin. Ik hoop dat dit iets oplevert hoewel ik daar mijn twijfels over heb. Heeft iemand hier ervaring mee?

  Reply
 • Rita

  31/10/2022 - 10:36

  Enkele dagen geleden heb ik de lezing bijgewoond van Dr. Colemont. Ik sta zeker achter “DOE DE TEST” mijn man en ik hebben die ook gedaan enkele jaren geleden. Spijtig genoeg behoorde hij tot de 1/1000 bij risico’s bij colonoscopie.
  Na constipatieprobleem volgde een colonoscopie. De specialist geraakte niet ver genoeg en er is ook een kleine poliep weggenomen. Hij kreeg een afspraak voor de scanner. Die is nooit doorgegaan want de dag nadien is hij dringend opgenomen met een darmperforatie. En een dag later geopereerd. Zijn kansen waren miniem, er was covid (2020) en een half uurtje voor zijn overlijden heb ik kunnen afscheid nemen.
  Ik wil blijven proberen de mensen te overtuigen om de test te doen.
  Alle succes met wat jullie ondernemen en bedankt voor jullie inzet.

  Reply
  • Luc Colemont

   07/11/2022 - 15:50

   Geachte Mevrouw,
   Dank voor je reactie.

   Wat erg te horen dat je echtgenoot die problemen heeft moeten doormaken en uiteindelijk ook overleden is. Onze oprechte deelneming en veel sterkte gewenst. Dank om ons te helpen met de boodschap ‘Doe De Test’ te verspreiden.

   van harte,

   Luc Colemont

   Reply
 • Anny

  10/03/2023 - 16:05

  ik vraag me af hoe het kan dat ik er de eerste keer totaal geen last van had en dat ik de tweede keer door de grond ging van de pijn .ik heb twee kinderen gekregen En de bavallingen waren veel minder pijnlijk ,ook heb ik pas geleden een slagader onderzoek gehad en ook dat stelde niets voor bij de pijn die ik had het tweede darmonderzoek !de arts zei dat ,dat heel goed kon en dat ze tegen het buikvlies geport hebben .Zulke onbenullen kun je dus ook treffen (nooit laat ik dat onderzoek nog doen )het waren trouwens vrouwen !!

  Reply
 • Danneels Pascal

  09/05/2023 - 19:29

  Beste,
  Ik kreeg om reden van sterk wisselend stoelgang patroon een colonoscopy in 2018. Sedert april dit jaar ben ik bevestigd BRCA1 gen drager. Is het aangewezen om een preventieve colonoscopy te laten uitvoeren. Mijn volgende uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek zal pas in 2028 gestuurd worden volgens cozo. Frequent voorkomende kankers in familie zijn borst, prostaat, darm en pancreaskanker.

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login