Ivan en de 12 anderen

Deze week werd Vlaanderen opgeschrikt door het nieuws dat politiek analist Ivan De Vadder getroffen werd door darmkanker. Een donderslag bij heldere hemel. Jammer genoeg de manier waarop darmkanker nog steeds te vaak toeslaat. Onverwacht, onvoorspelbaar, onvoorstelbaar.

De reacties op onze sociale media waren overweldigend. Alle records van steunbetuigingen en wensen voor een spoedig herstel werden verbroken. Ivan is dan ook een bijzonder iemand, een èchte BV. Jarenlang bij velen van ons aanwezig bij de ontbijttafel op zondagmorgen. Hij voerde het begrip #factchecker in en deed dat met bravoure.

Zelf heb ik ook enkele malen #factchecker op Twitter gebruikt. Ik herinner me :

5 families per dag in Vlaanderen die een dierbare verliezen aan darmkanker

580 Europeanen die per dag sterven aan darmkanker

13 Vlamingen die per dag diagnose van darmkanker te horen krijgen

Meer dan 90% genezing als ontdekt in vroeg stadium

Ik weet niet of die feiten ooit gecheckt werden, het is wat mij betreft niet nodig. Het zijn de feiten, de naakte cijfers van iedere dag, dag in dag uit. Met cijfers over darmkanker wordt niet gegoocheld, ze zijn wel de harde realiteit.

Gelukkig is er toch een positieve kant aan het verhaal van Ivan. Het gezwel werd kennelijk ontdekt in een vroeg stadium. Een heelkundige ingreep zorgt wellicht voor volledige genezing. Dat wensen we hem met zijn allen toe.

We mogen ook de 12 anderen niet vergeten die dezelfde dag “slecht nieuws” te horen kregen. Gewone Vlamingen, de Annie’s, Jef’s, Maria’s en Peter’s van deze wereld. Ze zijn wellicht niet allemaal in een vroeg stadium ontdekt. De #factchecker leert ons dat de helft nog steeds in een later stadium ontdekt wordt. Dan is chemo- en/of radiotherapie na de heelkundige ingreep ook nodig. De kansen op een volledig herstel zijn dan niet zo rooskleurig.

We hebben er dus alle belang bij om darmkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, dat is ook het doel van het bevolkingsonderzoek. Darmkanker géén kans geven…  Het bevolkingsonderzoek heeft al heelwat resultaten opgeleverd, één van onze volgende getuigenissen op onze website is daar het levend voorbeeld van.

Wij willen die 12 niet-BV’s ook een hart onder de riem steken, hen het allerbeste wensen, veel sterkte aan hun partner, kinderen en familie. Zij kunnen dat nu best gebruiken.

Big hug, “Samen sterker dan ooit” !

Luc Colemont

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.