…U wordt zo dadelijk geholpen! Je kent ze wel, die automatische antwoordapparaten die soms het bloed onder je nagels halen. Vaak zijn ze verbonden aan één of andere overheidsinstelling. Je belt ze net op het ogenblik dat ze even een welverdiende pauze hebben of dat hun medewerker die dag niet op kantoor is. Het is reeds enige jaren de gewoonte -misschien nog iets te vroeg om echt al van een traditie te spreken- dat onze Vlaamse Minister van Gezondheid eind oktober tijdens een persmoment de meest recente resultaten van de bevolkingsonderzoeken wereldkundig maakt. We kijken nu vol ongeduld uit naar de cijfers van 2018.

Het huidig politieke klimaat -kersverse Vlaamse regering- zorgt ervoor dat we nog even moeten wachten op de resultaten. Het zgn. ‘inwerken’ klinkt als een plausibel excuus. De resultaten zijn al enige weken bekend -ook bij ondergetekende- maar we moeten ons aan het ‘embargo’ houden. Braaf als we zijn zullen we ons daaraan houden. Mogen we dan echt niets zeggen?

We kunnen ons voorlopig officieel enkel baseren op de cijfers van 2017. Toen bleken 51,7% van de Vlamingen die een gratis uitnodiging toegestuurd kregen om hun stoelgang te laten onderzoeken die uitnodiging daadwerkelijk te accepteren. De enveloppe -met staal- werd keurig door iets meer dan de helft teruggestuurd. Maar voor 48,3 % van de Vlamingen was het voorlopig verloren moeite om die uitnodiging te versturen. De enveloppe werd opzij geschoven, de stoelgang werd niet onderzocht en de teller van ‘non-responders’ kwam erg dicht in de buurt van zij die wel hun huiswerk maakten. In vergelijking met 2016 was die groep zelfs wat groter geworden.

Ik ken de bewuste cijfers van 2018 nu al enkele weken. Ik moet je bekennen dat ik er niet echt vrolijk van wordt. Het gaat niet in de richting die we gehoopt hadden. Dat heet dan het klassieke tipje van de sluier. Embargo of niet. De kloof met onze Noorderburen is zeker niet kleiner geworden. Dat zal ik deze week in Kopenhagen en volgende week in Rotterdam maar best niet vertellen. Wat moeten ze van ons denken? In Nederland doet liefst 70 % van de mensen mee aan het bevolkingsonderzoek. Cijfers waar wij alleen maar van kunnen dromen.

Net als die droom om ooit wakker te worden in een wereld waar darmkanker een zeldzame ziekte is, om wakker te worden in een wereld waar niemand meer hoeft te sterven van darmkanker…. Maar ‘nothing is impossible’! Onze vzw Stop Darmkanker heeft nog veel werk voor de boeg. Sedert vandaag bestaat ons “Facebook-leger” uit 125.000 manschappen! Wij zullen onze wapens nog niet stilleggen. Onze ‘Doe de test’ boodschap moet nog meer dovemansoren bereiken. Misschien wordt het tijd om ons wapen eens van schouder te veranderen. Want zoals ik in mijn vorige blog schreef: de huidige cijfers zijn on-aan-vaard-baar! Bijna 10 ‘darmkanker-begrafenissen’ per dag in Vlaanderen zijn in een moderne welvaartsstaat onder geen enkel beding goed te praten. De media mogen gerust ook eens in de spiegel kijken. Ook zij hebben een verpletterende verantwoordelijkheid. De term ‘schuldig verzuim’ zal ik voorlopig achterwege laten.

En toch is er ook héél goed nieuws! Echt heel goed nieuws! De inspanningen die de laatste jaren geleverd zijn door vele mensen werpen toch hun vruchten af! De Stichting Kankerregister beschikt nu over historische data -letterlijk en figuurlijk- als het over de sterftecijfers van darmkanker gaat. Dat die schitterende cijfers enkel en alleen voor Vlaanderen gelden en niet voor Wallonië of Brussel zal de lezer die de problematiek iets meer vertrouwd is niet verwonderen. Maar ook aan dat embargo mag voorlopig niet geraakt worden. Op die cijfers ben ik best wel trots. Ons ‘Stop Darmkanker”-werk van de afgelopen jaren heeft wellicht toch ook hiertoe bijgedragen. Die cijfers zijn het ultieme bewijs dat deelnemen aan het bevolkingsonderzoek loont! Daar hoort wat mij betreft wat trompetgeschal bij!

In afwachting kunnen we voorlopig alleen maar zeggen: Nog even geduld aub, de exacte cijfers worden hopelijk op korte termijn bekendgemaakt. Het woord is aan de Minister!

Tot blogs,

Luc Colemont 

Reacties (4)

 • Hilde

  11/11/2019 - 17:44

  Mooi geschreven! Jammer dat er nog veel werk aan de winkel is. Blijf zeker doorgaan met je missie, het is nog altijd nodig. Ik spoor iedereen in mijn omgeving aan om de test te doen. Ik kreeg onlangs “merci” chocolade omdat er bij mijn buurman, sinds hij naar uw lezing in Zonhoven kwam, al tientallen poliepen werden weggehaald. Hij was heel dankbaar dat hij de kans had gekregen om naar uw lezing te luisteren, de test te doen, en de poliepen tijdig kon laten weghalen. Dus ook een dikke “merci” aan u dokter Colemont in naam van mijn buurman!

  Reply
 • Stopdarmkanker

  11/11/2019 - 19:35

  Dank voor je fijne reactie Hilde! Laat de chocolade smaken en doe vriendelijke groeten aan je buurman :-) van harte LC

  Reply
 • Casier Erik

  12/11/2019 - 12:35

  Ik ben 73 en dus val ik uit de boot.
  Kan ik nog zo materiaal thuisgestuurd krijgen voor onderzoek?
  Dank

  Erik Casier
  De Knok 72
  8560 GULLEGEM

  Reply
 • Stopdarmkanker

  12/11/2019 - 16:06

  Beste Erik, normaal wordt je uitgenodigd t.e.m. 74 jaar. Je kan evt bellen naar het gratis nummer van het CvKO (bevolkingsonderzoek) op nr 0800 60160, vriendelijke groeten, LC

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login