Ons grote voorbeeld…

Katie_couric-737405

Ik heb geen enkel idee hoeveel mensen in Vlaanderen Katie Couric kennen. Katie wie …hoor ik al zeggen. Ik denk nochtans dat het de moeite loont om deze Amerikaanse journaliste hier eer te betuigen.

Zij werd geboren in 1957 (dat jaar komt mij bekend voor…) en startte haar carrière bij lokale TV-stations.  Op 32-jarige leeftijd kwam zij in dienst bij NBC, één van de grote Amerikaanse zenders, waar zij meerdere eigen programma’s had. In haar carrière interviewde zij alle Amerikaanse presidenten.

Haar echtgenoot Jay Monahan stierf in 1998 op 42-jarige leeftijd aan darmkanker. Sedertdien heeft zij zich zeer actief ingezet voor het bewust maken van de problematiek rond darmkanker. Zij is mede-oprichtster van de grote Amerikaanse “Stand Up to Cancer” jaarlijkse campagne, waarbij de drie grootste zenders ABC, CBS en NBC samenwerken. Het filmpje (cfr. 5 maart) van de Simpson’s dateert trouwens van een gala-avond van de Stand up to Cancer-actie in 2008.

Zij liet in 2000 een coloscopie uitvoeren die rechtsreeks werd uitgezonden op de TV. In 2005 toonde zij haar eigen mammografie aan miljoenen kijkers.

Haar zus Emily, een Democratische senator uit Virginia, stierf in 2001 op de leeftijd van 51 jaar aan alvleesklier (pancreas) kanker.

Sedert 2006 is zij de eerste vrouwelijke solo-ankervrouw bij CBS. Zij presenteert het avondnieuws en werkt ook regelmatig mee aan het bekende programma “60 Minutes”. Zij heeft haar eigen internetprogramma @katiecouric op CBSNews.com.

Toen zij in 2000 haar coloscopie liet uitvoeren toonden verschillende onafhankelijke onderzoeksbureaus aan dat het aantal coloscopies beduidend was toegenomen.

Andermaal een bewijs dat de inspanningen van bekende personen voor een goed doel vaak verstrekkende gevolgen kunnen hebben. In onze video-clip die we binnenkort klaar hebben zullen we laten zien dat “Bekend Vlaanderen” zich ook bewust is van het probleem van darmkanker. Alvast dank aan al die mensen die spontaan meewerkten !

Katie Couric is nog steeds erg actief in de campagnes rond darmkanker.

Haar man heeft zij verloren, maar zij heeft door haar inzet zeker méér dan één darmkanker gestopt.

Een vrouw om “U” tegen te zeggen !

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.