“Waar komen ze nu weer mee af”

Het is één van de opmerkingen die je soms hoort wanneer er over de Stopdarmkanker-actie gesproken wordt. Er wordt dan aan toegevoegd : “Zijn er nog geen acties genoeg…het is elke week iets anders”

Misschien toch nog even enkele feiten op een rijtje zetten die we reeds bespraken in het begin van onze campagne, maar gezien het belang ervan zeker nog eens mogen worden herhaald. Het verhaal van darmkanker is een ernstig verhaal

Internationaal is de maand Maart de “Awareness month” – de “bewustmakings” maand van dikkedarmkanker. De Britten daarentegen houden acties tijdens de maand April. Omwille van tijdsgebrek – ik leerde de jonge studenten van Lonely Alien Production pas kennen op 22 februari- hebben wij de periode van 15 maart tot 15 april gekozen.

In Vlaanderen wordt er bij 4250 personen per jaar de diagnose van darmkanker gesteld. Jaarlijks sterven er 1800 Vlamingen aan darmkanker. De aandoening treft zowel mannen als vrouwen. Op de leeftijd van 50 jaar heb je één kans op 20 om hiermee geconfronteerd te worden.

Darmkanker is –belangrijk om dit te nog eens te onderstrepen- een erg traag evoluerende ziekte. Een kleine poliep doet er ongeveer 7 à 10 jaren over om uit te groeien tot een kwaadaardig gezwel of kanker. Als je een gemiddelde van 8,5 jaren neemt zal je niet ver van de waarheid zitten. Dus behoorlijk wat tijd om in te grijpen in de evolutie van dit proces. Het is anno 2010 nog niet mogelijk om te bepalen of een kleine poliep al dan niet zal uitgroeien tot een kanker.

Er bestaan vrij eenvoudige testen, die gelukkig niet duur zijn, die het mogelijk maken om bloed dat met het blote oog niet zichtbaar is in de stoelgang toch op te sporen. De test noemt men dan ook afgekort F.O.B.  (faeces occult bloed). De nieuwste testen zijn gebaseerd op een immunochemische reactie, vandaar iFOB. Méér en méér labo’s kunnen deze test nu ook uitvoeren. Als men die éénmaal om de twee jaren laat uitvoeren, kan je in een groot aantal gevallen de meeste poliepen opsporen. Die kunnen dan door een aanvullend onderzoek worden verwijderd. Meerdere studies over de hele wereld hebben aangetoond dat hierdoor het aantal overlijdens met minstens 30 % kan worden verminderd.

In sommige landen is de test al gewoon via het internet te verkrijgen. Maar of je dan kwaliteit in huis haalt is niet altijd gegarandeerd. Als leek of buitenstaander is het niet altijd even eenvoudig te bepalen welk van deze testen kwalitatief goed is. Het lijkt me op dit ogenblik verstandig om dit met je huisarts te overleggen. Welke test, en bij welk labo.

Laten we even kijken naar de resultaten van een onderzoek dat bij onze Noorderburen werd verricht. Per 1000 burgers ouder dan 50 jaar die deelnamen aan het onderzoek bleken er 55 een positieve iFOB test( kleine spoortjes onzichtbaar bloed in de ontlasting) te hebben (5,5 %)  Hiervan bleken er 21 na bijkomend onderzoek (coloscopie) een poliep of darmkanker te hebben (2,1%).  Als men enkel naar de kankers keek bleken het er maar 2 te zijn. Uiteindelijk slechts een heel klein gedeelte van de groep van 1000 mensen (0,2%).

Moraal van het verhaal : de grote meerderheid van mensen die dit onderzoek zullen laten uitvoeren zullen negatief zijn, men zal geen spoortjes terugvinden van bloed in de ontlasting. Dat is zeker goed nieuws. En van diegene die toch “positief” zijn, zal er gelukkig maar een klein gedeelte echt kanker hebben. Ook dat is goed nieuws.

En die kleine groep mensen bij wie de poliep of het gezwel in een beginstadium wordt weggenomen doen ook een goede zaak… zij kunnen wellicht langer poliep-vrij door het leven gaan ! “Poliepnegatief”  zal dus positief, nog eens goed nieuws zijn !

Uw huisarts zal je met raad en daad bijstaan. Maar ik zou zeggen, niet allemaal te samen, want er zijn natuurlijk nog andere ziekten die belangrijk zijn. Doe het daarom bijvoorbeeld in de maand dat je jarig bent, dan wordt alles een beetje gespreid.

Voorkomen is beter dan genezen…zeker als het over darmkanker gaat.

______________________________________________________________________

Wij betuigen ons medeleven aan al onze Poolse vrienden naar aanleiding van het tragische vliegtuigongeluk.

______________________________________________________________________

Snail_1

 

 

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.