De zomer is al aan haar tweede helft bezig. Net als vorig jaar weer onvoorspelbaar en onmedogenloos.

Er waren de talrijke bosbranden in Zuid-Europa, de Finopril-crisis in Noord-Europa (wat was me dat een media-circus), de dagelijkse portie Trump-tweets en tot overmaat van ramp het terroristische geweld in Barcelona. De nieuwsredacties hebben ongetwijfeld overuren gemaakt, journalisten hebben hun vakanties moeten uitstellen of inkorten. TV-ploegen werden halsoverkop naar één of andere brandhaard uitgestuurd. Alles moet anno 2017 zo snel mogelijk in beeld en geluid gebracht worden. De sociale media zaten met hun neus boven het nieuws, of het nu fake was of niet.

Je zou bijna vergeten dat Usain Bolt in Londen tijdens z’n laatste meters van zijn carrière letterlijk en figuurlijk verkrampte. Het schitterende goud van onze Nafi Thiam lijkt een eeuwigheid geleden. De uurwijzers van een klok lijken steeds sneller te draaien. Of ze nu digitaal zijn of niet.

Onze vzw Stop Darmkanker kent geen zomer-modus, we doen gewoon verder, op ons eigen ritme. Het ritme dat nodig is om die sluipmoordenaar die darmkanker heet iedere dag opnieuw te bekampen. Hij slaat immers onverstoord toe, we mogen hem absoluut niet uit ons vizier laten verdwijnen.

Toch nog eens opnieuw illustreren wat voor een ravage darmkanker aanricht. Wist je dat tussen het goud van Nafi Thiam (6 augustus) en het schrijven van deze blog (20 augustus) 8.120 Europeanen het leven verloren aan darmkanker. Nergens iets over gelezen… Niet abnormaal, want ‘nieuws is wat vandaag gebeurt, niet wat elke dag gebeurt’. Per dag sterven 580 Europeanen aan darmkanker…

Er was nog meer onheilspellend nieuws over darmkanker. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat het aantal sterfgevallen aan darmkanker rond de leeftijd van 50 jaar als maar toeneemt. Niemand weet eigenlijk waarom, het zijn gewoon de naakte cijfers. Het Amerikaanse CNN vond het wel nieuws en besteedde er de nodige aandacht aan. Nieuws dat kennelijk niet over de oceaan tot bij ons geraakte. Cijfers waar we ons niet van mogen wegdraaien, cijfers die om nog meer actie vragen èn… uitbreiding van het bevolkingsonderzoek!

Over dat wegdraaien gesproken, dat is wat Manneke Pis lijkt te doen bij onze campagne voor De Standaard Solidariteitsprijs. We zijn blij dat we opnieuw genomineerd zijn, de publieksprijs behalen zou natuurlijk nog mooier zijn. Want dan krijgen we extra aandacht in De Standaard. En méér aandacht betekent minder darmkanker. Dat is een feit dat als een paal boven water staat.

Het zou fijn zijn dat de lezer van deze blog ook zijn stem uitbrengt. Wie weet is dàt wel de stem die het verschil maakt tussen wèl of géén publieksprijs. Het stemmen is echt poepsimpel. Laat ons dat woord nu maar eens voor iets anders gebruiken. Je moet het niet ‘procrastineren’ (=moeilijk woord voor uitstellen), je kan het hier nu onmiddellijk doen.

Even op deze link klikken, vzw Stop Darmkanker selecteren, e-mail invullen, en klaar is kees.

Onze Manneke P(oep) advertentie is op zich al een verhaal apart. Want het is het verhaal van een Vlaming die in Spanje woont en die hulp zocht bij een Portugees die in Hongarije woont. Zo zien we het graag, creativiteit over de grenzen heen! De Engelstalige blog van mijn ex-buur Steven Piessens kan je hier lezen. Die blog is ondertussen wèl al aan de andere kant van de oceaan gesignaleerd!

Oh ja, we zouden het nog vergeten. De eerste editie van ons ‘Stop Darmkanker’-golftornooi was supergeslaagd! De weergoden waren ons deze keer goed gezind, en de wedstrijd was met 146 deelnemers ‘uitverkocht’! Dit smaakt naar meer… maar daarover later ongetwijfeld meer nieuws! (wordt zeker vervolgd)

Tot blogs, en… dank voor je stem!

Luc Colemont   

Reacties (7)

 • Béa De Voght

  20/08/2017 - 13:10

  Mooi geschreven blog !
  En allemaal waar..

  Heb al een tijdje geleden gestemd..héél veel succes en ik hoop dat u de publieksprijs wint !

  XXX

  Reply
 • Guy FORMESYN

  20/08/2017 - 17:05

  Verplichte lectuur !

  Reply
 • Loesje

  21/08/2017 - 00:21

  Gestemd! Never never never give up!

  Reply
 • Manuela Buijs

  21/08/2017 - 13:00

  Vol bewondering ben ik, dokter Colemont, dat u uw spreek- en schrijftalent volledig inzet voor de goede zaak. Meer preventie, geen flauwe preutsheid maar bewustwording dat je er zelf wat aan kan doen.
  Mei 2016 resultaat van het bevolkingsonderzoek afwijkend, diagnose TIII,N2b,M0. Dat had ik liever vroeger geweten. Maar never give up. Op 1 september sta ik weer voor de klas, met een boodschap voor jong en oud!

  Reply
 • May Keysers

  21/08/2017 - 15:24

  Heel mooi geschreven @taalvirtuoos dokter Luc Colemont!
  Aan degenen die dit artikel lezen: onderzoek plannen, niet uitstellen. Gewoon doen!!!

  Reply
 • Natascha Peeters

  14/09/2017 - 13:58

  Mijn om

  Reply
 • Natascha Peeters

  14/09/2017 - 14:06

  Mijn oma kreeg op mijn verjaardag 6 hartaanvallen, haar stoelgang kwam langs de verkeerde kant naar boven. ze lag in coma, Wel 7 dagen . Het was tijd om afscheid te nemen… Elke keer als je in het oor fluisterde maakte ze spastische trekken waarvan ze zelf niets meer merkte. We wisten niet in hoeverre ze ons zou kunnen horen. Ik had mijn oma al een half jaar niet meer gezien… Ik verhuisde van Antwerpen naar Limburg. Ik heb haar op intensive care mijn vaarwel gezegd. Een familie lid moeten weggeven is nooit fijn. Ze zei een jaar geleden dat ze de Darmkanker overwonnen had…. Maar eigenlijk wou ze ons allen nog zien lachen en zonder zorgen zien… Maar diep van binnen leed ze zoveel pijn, pijn die niet voor te stellen valt.

  Ik zou graag willen zeggen, Als iemand darmkanker heeft en het niet overwonnen heeft of nog steeds vecht ertegen. Vertel het dat als het niet meer gaat … dat het ook niet meer gaat…. Wij hebben allen pijn omdat we niets zagen aankomen ze haalde net haar 80 ste verjaardag.
  Ze was een prachtige vrouw voor mijn opa
  Ze was een prachtige mama voor mijn mama, tante en onkel
  Ze was een trotse oma van mij , mijn broer neef en nicht
  Ze was een zéér trotse Overgroot oma van Mijn zoon en mijn neef zijn dochter.

  houd niets achter maar vertel het jou familie/naasten.

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer

Doe een gift

Red een leven. Het kan in 1 minuut!

#GeefOmJeDarm

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login