2012 Thema “Meer informatie = minder darmkanker”

– United Europe Against Colon Cancer (Brussel EP) Op 29 februari werd in het Europees Parlement in Brussel samen met “Pixels tegen Darmkanker” een bijzondere actie gehouden om meer aandacht te vragen voor het “blauwe lintje”. Onder het motto “More Information = Less Colon Cancer” werden aan meer dan 2000 personen bij de ingang blauwe lintjes en flyers uitgedeeld. De flyer melde ons centrale motto in de 27 officiële talen van de Europese Commissie. Op een gezamenlijke persconferentie werd ons nieuw initiatief “United Europe Against Colon Cancer” voorgesteld, een nieuw internet-platform waar iedereen die betrokken is bij de strijd tegen darmkanker kan aansluiten. Ook hier werd in aanwezigheid van Europarlementsleden Frieda Brepoels en Wim van de Camp het STOP-canvas (cfr.infra) onthuld.En de pers was aanwezig.

– 5-sterren campagne Ook dit jaar pasten we het “Fata Morgana”-cpncept toe. Kwestie van de druk wat op de ketel te houden… En ATV had opnieuw belangstelling.

1. 31 dagen na elkaar moest op onze jonge Michael -nog steeds geen 20- interviews maken met bekende en minder bekende Vlamingen. Dat hij in zijn opdracht “Video-blog’s” met grootste onderscheiding geslaagd is zie je op onze website.

2. Op een kalender moesten er 31 dagen na elkaar getallen verschijnen die op één of andere manier met de problematiek van darmkanker te maken hebben. Dr. Luc Colemont zorgde iedere dag voor wat uitleg bij één of ander getal.

3. Het STOP-canvas van Tim Van Steenbergen moest getekend worden door 31 BV’s, als steun voor onze campagne.

4. Drie vermeldingen van onze campagne in buitenlandse media, gemakkelijker gezegd dan gedaan.

5. Onze Facebook-“fans” in één maand optrekken van 6.000 naar 10.000, leek aanvankelijk onmogelijk, maar uiteindelijk op de valreep met glans in geslaagd.

We waren dan ook fier dat Geena Lisa, “Miss Fata Morgana”, ons op Paasmaandag in Brussel uitnodigde om de vijf sterren in ontvangst te nemen. En de pers, die sprak erover.

– Debat Bonneux De campagne kon dit jaar onverwacht iets vroeger dan gepland op gang getrokken worden. Daar zorgde een opiniestuk van Dr. Luc Bonneux in de Standaard voor. Onze dokter was terecht “boos” en kreeg op 19 februari de gelegenheid om in een live-uitzending van ATV  (vanaf minuut 15) op zondagmorgen met zijn collega in debat te treden. Een kwartier lang duurde de discussie, waarbij onze dokter het er goed vanaf bracht. Winnaar op punten hoorden we achteraf bij herhaling… Ook in het avondnieuws kwam het nog even aan bod.

– STOP-canvas Dit werd speciaal voor onze campagne ontworpen door de Antwerpse mode-designer Tim Van Steenbergen. Tijdens de maand Maart werd dit door meer dan 30 bekende Vlamingen getekend. Het levert een mooie lijst van BV’s op die allemaal onze actie steunen. Minister-President Kris Peeters, Europees Commissaris Karel De Gucht, Europees Parlementsleden Frieda Brepoels, Wim van de Camp, Gouverneur Cathy Berx, Minister Annemie Turtelboom, Minister Monica De Coninck, Burgemeester Patrick Janssens, Erik Van Looy, Kamagurka, Boogie Boy, Marc Van Eeghem, Axel Daeseleire, Goedele Liekens, Jean-Marie en Carmen Pfaff, Jean Bosco Safari, Guillaume Van der Stighelen, Marc Sluszny, Danny Verstraeten, Tom Coninx, Stefan Blommaert, Davy Brocatus, Pieter Porters, Erik Goossens, Lulu Aertgeerts, Axl Peleman, Bert Geenen, Annick Ruyts, Siska Schoeters, etc…

– Blauw Lintje Tim Van Steenbergen  Hij ontwierp twee types van blauwe lintjes die een mooi accessoire vormen op een vest, hemd of kleedje. De beperkte oplage zal zeker zijn weg vinden. En wie weet komen we daar binnen enkele weken toch nog met “breaking news” ?!

– 31 Interviews video-blog  De bijzonder knappe bijdrage van “Kuifje-journalist” Michael die dag, na dag met een nieuwe (meestal bekende) Vlaming op de proppen kwam op onze website. Afspraken maken, interviews afnemen, video monteren, en uploaden, allemaal het werk van onze jongste ! Doe het maar eens na …

– Kalender met 31 getallen  “Darmkanker in cijfers”….iedere dag van de maand Maart verscheen er op de kalender op onze website een nieuw getal dat op één of andere manier verband hield met de problematiek van darmkanker en het vroegtijdig opsporen er van. Rustam Baratov, één van de andere jonge Lonely Aliens zorgde er voor dat de stukjes van Dr. Colemont elke dag gepost werden en keurig op hun plaats werden gezet.

– “Thuis” Tijdens de maand maart kregen we nog een onverwacht stukje publiciteit. Tijdens één van de afleveringen van “Thuis”, waar één van de hoofdpersonages wordt geconfronteerd met darmkanker, kwam én ons boekje èn onze website duidelijk in beeld. Dat noemt men “produktplaatsing”… waar we niets van af wisten..

– Keuringskaart  Ieder jaar worden we met behulp van de “groene kaart” uitgenodigd om met onze auto naar de technische controle of “keuring” te gaan. Iedereen schiet dan in gang, en kijkt zijn wagen of laat zijn wagen nakijken om te zien of alles in orde is. En dan is het vaak bang afwachten als men naar de controle gaat. Het inspireerde ons om een “fac-simile” keuringskaart voor ons eigen lichaam te maken en bijzondere aandacht te vragen voor preventief onderzoek van de darm. Weinig mensen weten overigens dat men vanaf 1 april vorig jaar in het kader van het Globaal Medisch Dossier hiervoor terecht kan bij zijn huisarts. En ook hiermede behaalden we de pers.

– Brainstorm-sessie  In de maand februari hielden we een heel intensieve en erg boeiende brainstorm-sessie die door een tiental mensen werd bijgewoond en in goede banen werd geleid door Jo Walbers, een “creatieve” neef van Dr. Luc Colemont. Het leverde heel levendige discussies op en ook heel veel interessant materiaal met het oog op de toekomst. We hebben nog heel wat in onze pipeline zitten, het wordt zaak om het juiste idee op het juiste moment goed uit te werken.

– Chat-sessie Gazet van Antwerpen  In samenwerking met de Gazet van Antwerpen werd op een vrijdagmiddag een uur durende chatsessie gehouden. Met meer dan 500 volgers rechtstreeks online en 32 vragen in 60 minuten beantwoord door Dr. Luc Colemont mocht dit mooi initiatief wel een succes genoemd worden. Het bewijst andermaal dat er nood is aan informatie en voorlichting.

– Info-stand Sint-Vincentiusziekenhuis  Onder impuls van onze nieuwe projectcoördinator Erik Genbrugge werd op dinsdag 27 maart een mooie info-stand opgebouwd in de nieuwe inkomhal van het ziekenhuis. Er was heel wat belangstelling van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Het beantwoorde perfect aan onze doelstelling : informeren en voorlichten. En met een bezoek van o.a. Gouverneur Cathy Berx en Goedele Liekens werd de dag nog wat fleuriger.

– Actie “Royal F.C. Antwerp” Bosuilstadion  Op de laatste dag van de maand maart konden we een mooie actie houden op het Bosuilstadion. De Royal Antwerp Football Club, den “Antwaarp”, met stamnummer 1 is ook de eerste voetbalclub in het land die samen met Stop Darmkanker de problematiek van darmkanker letterlijk en figuurlijk onder de schijnwerpers bracht. Dit alles was enkel en aleen mogelijk dankzij de onbaatzuchtige inzet en steun van ons “geheim wapen” Marleen Wauters.En dit ging ook nu niet onopgemerkt voorbij…

– Actie “Port of Antwerp Giants” Lotto-Arena Na het voetbal, volgde ook het basketbal. Eerst waren het de stewards die de Stop Darmkanker-truitjes droegen, maar bij de thuismatch op 2 mei tegen OH Leuven waren het de beide ploegen die de opwarming deden in onze mooie shirts. Flyers werden uitgedeeld en een boodschap werd in het stadion omgeroepen. Dat de mascotte gans de wedstrijd ook in Stop Darmkanker-outfit was, was natuurlijk mooi meegenomen. De wedstrijd werd bovendien rechtstreeks uitgezonden via Belgacom, dat was natuurlijk de kers op de taart. Sportclubs met een hart en oog voor “den darm”, het geeft ons nog meer energie !

– Polizia Italiana  Binnen de vier weken een actie op touw zetten, het kan alleen als je enthousiaste medewerkers en wat steun van ‘t Stad krijgt. Toen we hoorden dat Luigi Altavilla met zijn Lampeggiante Blu-team vanuit Italië naar Nederland zou komen met 7 Alfa-klassiekers van de Polizia en Carabinieri zagen we de mogelijkheid om ons blauw lintje door Europa te laten rijden. Marleen en Erik zetten er hun schouders onder en op 9 mei werden de Italiaanse “zwaailichten” ontvangen op het Stadhuis door Schepen Heylen. Een gezellige middagpauze met broodje in “den Engel” en nadien in karavaan naar het St. Jansplein. Daar kregen ze gezelschap van Cor Bezemer, 14-voudig deelnemer aan Paris-Dakar, die met zijn indrukwekkende “mastodont” vrachtwagen een echte muur vormde. Hij kon een korte, maar hevige regenbui niet voorkomen, maar de muziek- en danspret was er nadien niet minder om. Heelwat belangstellenden zagen hoe verschillende jongerengroepen hun beste danspasjes lieten zien. Break dance, hip hop, etc… Allemaal tesamen tegen darmkanker. En ook dit verscheen weer in meerdere dagbladen.

– SMS-actie “Steun Stopdk” Internet, de sociale media en de huidige technologie maken veel mogelijk. Ook als het op steun aan komt. Crowdfunding is nog een aparte actie waar we in de toekomst aan zullen werken, maar met een eenvoudig SMSje “Steun Stopdk” naar 3355 kan je ons nu ook al steun betuigen. “Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd”, alle hulp is welkom.

– Oprichten VZW Na twee jaar “ondergronds” werken leek het ons stilaan tijd om een meer gestruktureerde vorm te geven aan onze activiteiten. Het leek ons trouwens ook noodzakelijk met het oog op eventuele fondswerving. Koken kost geld, ook voor ons….Tot nu toe hadden we zeer beperkte middelen en hadden we geen officiële partners of co-partners. De twee boekjes hebben we kunnen realiseren mits steun van de farmaceutische sector. We hebben een projectcoördinator in dienst kunnen nemen en hopen in de toekomst nog meer van ons te laten horen. Op 19 juli was het zover... onze statuten verschenen in het Staatsblad.

– Deelname debat Schiphol In Schiphol werd door onze Nederlandse vrienden van “Pixels tegen Darmkanker” een vliegtuighal omgebouwd tot mooie feestzaal. Schitterend decor voor hun tweede benefiet-galabal dat nu als naam … “Stop Darmkanker” mee kreeg. Ook dit jaar was er veel volk, een mooie veiling en een echte weldoener die het totaal bedrag van de veiling optrok tot liefst 100.000 Euro ! Dokter Luc Colemont nam er actief deel aan een publieksdebat en wees andermaal op het belang van informatie en voorlichting. De avond was nog meer Vlaams gekleurd met het optreden van “Voice”-finaliste Eva Jacobs die een schitterend optreden gaf.

– VTM Op de laatste zondag van Maart besteedde de commerciële omroep VTM bijzondere aandacht aan darmkanker, zowel in het middag- als in het avondnieuws. Onze dokter was uitgenodigd in de studio en had een goed gesprek met Lynn Wesenbeeck. Eén van de patiënten die ook zijn verhaal schreef voor ons tweede boekje, Jos Covents kwam ook aan het woord. De “poepsimpele” iFOB-test kwam ook ter sprake.

– Brno In Het Tsjechische Brno was onze dokter uitgenodigd op een Europees Symposium over Darmkanker-screening. Hij gaf er een lezing die veel bijval oogstte en waar opnieuw nuttige contacten worden gelegd voor verdere samenwerking. Ook het Europese project werd onder de aandacht gebracht. Op de agenda stond ook een persoonlijk onderhoud met de Europees Commissaris van Gezondheid John Dalli. Ook hier werd het belang van informatie en voorlichting onderstreept, hetgeen later ook nog eens beklemtoond werd tijdens de voordracht van de Europees Commissaris.

– Voordracht Bredene Aan de kust vond op 16 juni in Bredene een symposium over darmkanker plaats waar in de voormiddag artsen en zorgverleners aanwezig waren en in de namiddag het brede publiek. Telkens een volle zaal en veel interesse voor de voordracht van onze dokter. Onze project-coördinator Erik Genbrugge kon er in de namiddag met een stand ook nuttige contacten leggen. We mochten dankbaar gebruik maken van de tafel van Gerda Persoons, auteur van o.a. “Een gat in mijn buik”, een mooi boek over het leven met een stoma.

– vzw Vlaamse Kruis Begin juli zaten we aan tafel met verantwoordelijken van het Vlaamse Kruis. In de toekomst willen zij naast hun kerntaken van EHBO-opleiding en hulpverlening ook meer aandacht besteden aan preventie. Darmkanker lijkt in dit opzicht een prima onderwerp te zijn. Een officieel partnership is in de maak…

– Voor de eerste maal waren we aanwezig op een Jaarbeurs. In het Zorgdorp van ZorgAnders gaven we van zaterdag 8 tot en met zondag 16 september informatie en voorlichting op onze stand. Een erg boeiende ervaring. Eens te meer blijkt dat er nood is aan meer informatie over darmkanker. Ons groot lesbord had veel succes en was een erg nuttige tool om uitleg te geven. ZorgAnders TV maakte een mooie reportage van de beurs met kort interview (vanaf minuut 6) met onze dokter.

– Op 18 september had in het Europees Parlement in Brussel een meeting plaats over de screening van darmkanker. Het initiatief kwam van de Europese organisatie van Gastroenterologen. Er werd een balans opgemaakt twee jaar na de Europese Verklaring waarbij aan de lidstaten gevraagd werd om meer aandacht te besteden aan een gezonde levensstijl en dringend meer werk te maken van bevolkingsonderzoek. Onze dokter gaf er een voordracht die op veel bijval kon rekenen.

– Op woensdag 12 september gaf onze dokter een voordracht voor de gezondheidsraad van Steenokkerzeel. De talrijke opkomst en de vele vragen maakten er een geslaagde avond van.

– Op zondagavond 28 oktober hielden we in het Jan Breydel-stadion in Brugge een “ballonnen-actie” vlak voor de aftrap van de wedstrijd Club Brugge-Lokeren. Met het oplaten van 465 ballonnen werden de 465 Vlamingen herdacht die sedert het begin van de competitie (eind Juni) overleden zijn aan darmkanker. We kregen heel wat reacties op deez actie. “Mooi en confronterend” was wel de beste samenvatting… De actie werd ook aangekondigd op de officiële website van Club Brugge en verschillende supporterclubs.

– Maandagavond 5 november was onze dokter te gast in het TV-programma van Paul de Leeuw “Manneke Paul” op VTM. HIj mocht er een “les over darmkanker”geven en ons schoolbord kwam daar zeker goed van pas. Zelfs Paul de Leeuw werd er stil van en luisterde vol aandacht.

– onze “pipeline”  We hebben nog behoorlijk wat voorraad in onze pipeline…en zullen een klein tipje van de sluier lichten… een nieuw “echt mooi” boek of magazine (?!), een “app”-je voor de darm, je hoort nog van ons… en onze dokter zet zijn reeks van voordrachten verder. Eerst gaan we fondsen werven en partners zoeken… “Koken kost geld” schreven we al eerder …. En we hebben al enkele medailles binnen. Dat kan je op onze website zien !

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.