Is die nieuwe scanner niet beter dan een coloscopie ?

Toen een drietal jaren geleden het TV-journaal begon met het bericht dat er een nieuwe methode bestond voor het onderzoeken van de dikke darm, kregen we de dagen nadien meerdere telefoontjes van patiënten die de geplande “ouderwetse” coloscopie wilden afzeggen. Zij hadden liever een afspraak voor de nieuwe virtuele coloscopie of CT-colografie. De coloscopie als ouderwets bestempelen is misschien toch wel wat overdreven. Het is en blijft nog steeds het meest accurate onderzoek om poliepen op te sporen en te verwijderen en wordt wereldwijd nog steeds als de “gouden standaard” gehanteerd. Ook voor deze speciale “scanner” is een bijzondere voorbereiding nodig. Minder uitgebreid dan voor de coloscopie, maar je zal begrijpen dat de dikkedarm toch ook proper moet zijn. Via de endeldarm zal er met een dun slangetje lucht in de dikkedarm worden ingeblazen om die wat beter te ontplooien zodat duidelijker beelden kunnen gemaakt worden.

 

Voor dit onderzoek wordt geen anesthesie gebruikt en is men volledig wakker. Er worden twee scanners gemaakt, zowel in buik- als in rugligging en de computer zal vervolgens met een speciaal programma een “virtueel” beeld van de binnenkant van de dikkedarm reconstrueren. Net zoals onze Lonely Alien’s geen echte oorlog voeren tegen darmkanker, maar een virtuele “cyberwar”, maakt de scanner ook geen echt beeld van de dikke darm. Het onderzoek neemt ongeveer 10 à 15 minuten in beslag. Het is voor de radioloog die dit onderzoek uitvoert en later de beelden bestudeert niet altijd even eenvoudig om een onderscheid te maken tussen een kleine poliep en een kleine hoeveelheid stoelgang die eventueel nog aanwezig is. Indien er toch een poliep of gezwel gevonden wordt laat dit onderzoek ook niet toe om eventuele stukjes weefsel te nemen (biopsie) of de poliep te verwijderen. Hiervoor zal er nadien nog een “gewone” coloscopie moeten worden verricht.

Deze techniek betekent toch ook een behoorlijke stralenbelasting die zeker niet mag worden onderschat. In ideale omstandigheden dient de instelling van de scanner hiervoor te worden aangepast. De analyse van het onderzoek neemt ook flink wat tijd in beslag. De ervaring van de radioloog en de gebruikte software spelen hierin ook een belangrijke rol.

De dag van vandaag beschikken we dus over een heel “wapenarsenaal” om ten strijde te trekken tegen poliepen en kankers van de dikkedarm. Vroegtijdige opsporing van poliepen en kankers kan op meerdere manieren gebeuren. Welke test uiteindelijk de beste is, zal nog wel een tijdje onderwerp van discussie blijven. Voor een bevolkingsonderzoek gaat de voorkeur voorlopig nog steeds uit naar onderzoek van de stoelgang op occult bloed. In bepaalde landen wordt op grote schaal de coloscopie als screeningsonderzoek gebruikt. Je huisarts is goed geplaatst om je te helpen bij de keuze van welk onderzoek voor jou het beste is.

darmonderzoek

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.