“Ik heb geluk gehad” …. dat is wat ik denk als ik al deze getuigenissen lees.

Als colitis ulcerosa patiënte met poliepen, verwijderd in 1999, behoorde ik tot de risiscogroep voor het krijgen van darmkanker. Elk jaar liet ik via een colonoscopie mijn volledige darm nakijken en elke keer was ik opgelucht, tot in augusus 2008,… . 5 dagen na mijn colonoscopie kreeg ik telefoon van de gastro-enteroloog van het ziekenhuis. Het was niet goed, op verschillende plaatsen in mijn darm werden er kwaadaardige cellen geworden, het beginstadium van darmkanker. De enige oplossing was: het verwijderen van de dikke darm en het plaatsen van een pouch. Hierbij wordt er dan een soort reservoir gemaakt van de dunne darm, wat dan dienst doet ter vervanging van de endeldarm.

Door mijn voorgeschiedenis kwam dat natuurlijk niet aan als een totale verrassing, maar ik was daar toch even niet goed van. Ik werd onmiddellijk doorverwezen naar het universitair ziekenhuis van Leuven voor verder onderzoek en ook de operatie zou daar gebeuren.  In januari 2009, vlak na Nieuwjaar was het dan zover. Even zag het er naar uit dat de operatie niet zou lukken. Mijn dunne darm was al ingekort door eerdere operaties ten gevolge van een obstructie en het risisco bestond dat hij daarom niet lang genoeg zou zijn om een pouch te construeren.. Maar Prof. D’Hoore heeft heel goed werk afgeleverd en de operatie was geslaagd. Ik had wel een tijdelijk stoma.

Zo “gezond” als ik was toen ik binnenging, ik had namelijk nergens last van, zo ziek en ellendig was ik enkele weken later. De hele operatie had mijn spijsvertering overhoop gehaald, waardoor ik nauwelijks voedsel kon binnenhouden. De kilo’s vlogen er af, en als je al maar een goede 50kg weegt, zit je dadelijk onder je grens natuurlijk. Met zware uitdrogingsverschijnselen werd ik terug opgenomen en toen kreeg ik ook TPN-voeding om terug op krachten te komen. Ook met mijn stoma ging het niet echt goed, voortdurend lekkages, een heel actieve darm,…  kortom één en al ellende.

Na 3 maanden werd het stoma dan opgeheven en de pouch aangesloten. Dit was weer een heel andere ervaring, mijn pouch en ik, we moesten aan elkaar wennen. Maar ook dat ging na een aantal maanden steeds beter, en nu weet ik zelfs niet beter. Ik moet wel beter op mijn voeding letten, zorgen dat ik voldoende “indikkingsmiddelen” eet en dan kan ik daar een perfect normaal leven mee leiden. In één klap ben ik ook genezen van mijn colitis ulcerosa, al zat die de laatste jaren toch al in een slapend stadium.

Waarom ik nu precies geluk heb gehad, is door het feit dat de kanker in het eerste stadium ontdekt werd. Doordat hij nog mooi in het slijmvlies zat,  waren er geen uitzaaiingen en ben ik gespaard gebleven van de chemo.

Ik ga elk jaar trouw op controle, de pouch wordt dan nagekeken en via een echo wordt ook de rest van mijn buik gecontroleerd. Tot nu toe gaat alles goed. Maar ik blijf altijd alert, het heeft toch wel een grote impact op mijn leven gehad. Screening is gewoon heel erg belangrijk. Was ik toen niet geweest of had ik een jaar overgeslagen, dan had het er heel anders kunnen uitzien.

Els V. 46 jaar

Tags: , , , , ,

Reacties (6)

 • Ann

  02/02/2014 - 19:34

  Het allerbeste Els

  Reply
 • Eddy J.

  02/02/2014 - 19:38

  HET mooiste bewijs dat screening BELANGRIJK is !
  Al is het natuurlijk altijd beter dat men er op geen enkele manier mee geconfronteerd wordt maar als je dan toch in de risicogroep zit, kan je er maar beter bewust mee omgaan en zeker niet ontkennen (al doet men dat soms uit een soort angstreactie), het heeft dus niet zozeer met “geluk” te maken denk ik Els maar met bewustzijn en realisme !
  Met jouw getuigenis blijk het belang van stopdarmkarnker.be des te meer van belang : informatie en sensibilisering !
  Keep up the spirit and spread the word !

  Reply
 • pierre

  02/02/2014 - 20:25

  een herkenbaar verhaal, enkel dat ze er bij jou op tijd bij waren. mijn vrouw had al een jaar last van hevige tussenbloedingen maar de dokter zei de oorzaak te zoeken in haar onregelmatige regels. een jaar lang ijzerspuiten gekregen en dat was het tot we naar de gynecoloog stapten. onmiddellijk een curretage waarbij een tumor in haar baarmoeder werd vastgesteld. bij de operatie ter verwijdering van, werden uitzaaiingen ontdekt in de eierstokken en lymfevaten. weer een operatie. ze heeft bestralingen gehad en zit nu aan de chemo. mensen als je twijfelt, nooit treuzelen ga ermee verder en vraag steeds een second opinion.

  Reply
 • linda vansteenkiste

  02/02/2014 - 21:37

  Blij voor jou dat het zo goed is afgelopen! Nog veel sukses en proficiat voor je moed en volharding!

  Reply
 • Annemie

  03/02/2014 - 17:01

  Els, petje af voor je optimisme! Nog veel goede moed en sterkte bij je jaarlijkse controles!
  Veel ‘lotgenoten’liefs x

  Reply
 • andré Grammet

  14/04/2019 - 10:11

  ik ben André Grammet(72 jaar) uit:SINT-TRUIDEN

  onlangs kreeg ik onderzoek van de dikke darm(coloscopy)en na dit onderzoek
  kwam de dokter mij vertellen dat er een grote kwaadaardige poliep in men dikke darm zit(wat enkel kan verwijderd worden met operatie)
  vraagje:”weten jullie soms iemand wat dergelijke operatie al meemaakte en of het succesvol verlopen was?”(je mag mijn emaiadres altijd doorgeven)
  kwestie van ervaringen uit te wisselen
  vriendelijke groetjes

  André Grammet

  halmaalweg 40 bus 005
  3800 Sint-Truiden
  telnr: 011 67 14 97

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login