Dit is het vervolg van mijn getuigenis 44. Sinds mijn darmoperatie in 2015 ga ik zoals, ik normaal vind, om de 6 maanden op controle.

Daar er in 2015 geen reden was om chemo te krijgen ik had immers een “T0” (m.a.w. geen klieren aangetast en alles was weggenomen) Dus stelden de dokters gewoon een follow-up programma voor wat ik natuurlijk strikt gevolgd heb. Jaar na jaar ging alles prima. De bloeduitslagen waren goed, ook de CEA (tumormerker) waarden was normaal (kleiner dan 5).

Wat mij wel altijd een beetje verontrust heeft is het feit dat de CEA-waarde elk halfjaar een beetje verhoogde. Van 1,7 naar 2,4 en dan 3,2  maar steeds binnen de normale grenzen! Bij mijn laatste controle op 24/2 was ik zoals altijd vrij gerust, net als al die andere keren. De dokter zei me nog vlak voordien: “Dit jaar is het 5 jaar, als je hier doorkomt ben je zo goed als genezen”.

We gingen samen naar de onderzoekskamer om een echo van de buik te nemen.  Heeft de dokter mij daar een oplawaai verkocht! Plots zegt hij tegen mij: “Oei, ik denk dat je het terug zitten hebt. Ik zie hier een letsel op de lever. Het is zeker een metastase van je dikkedarmkanker van 5 jaar geleden. Maar het zit op een goede plaats op de lever, dat kunnen ze opereren.Wat als de dokter nonchalant was geweest? Of het niet had gezien op de echo? Ik kan je zeggen dat ik nadien het labo niet meer wist. Ook de weg naar de röntgenafdeling kende ik plots niet meer. Mijn wereld was ingestort.

Hij heeft direct een PET-scan laten nemen, MRI scan enzovoort. Mijn CEA waarde was gestegen naar 13,2 wat dus ook nog niet zo abnormaal hoog was. Om een lang verhaal wat korter te maken, ben ik op 26/3, in volle coronacrisis geopereerd en hebben ze de kanker op de lever weggenomen. Mijn galblaas werd ook weggenomen want die was ook aangetast samen met 1 klier. Na onderzoek bleek dat de kanker via mijn galblaas zo de weg had gevonden naar mijn lever. De operatie is gelukkig goed verlopen en de leverwaarden waren vanaf dag 1 prima in orde.

De 8 dagen in het ander ziekenhuis in Antwerpen heb ik ervaren als een hel.  Ik had het lijstje met thuismedicatie keurig ingevuld. Maar deze heb ik pas de laatste avond van mijn opname gekregen.  Ik kan je zeggen dat ik serieuze ontwenningsverschijnselen heb gehad. Want deze medicatie moest afgebouwd worden en niet zomaar plots gestopt worden. Bij een verhoogde bloeddruk en een hartslag in rust van rond 120 per minuut voel je je echt slecht. Pas de dag dat ik ontslagen werd uit het ziekenhuis heb ik ‘s morgens een electrocardiogram moeten laten nemen.

Ik dacht altijd dat zo’n EKG voor de operatie moest genomen worden. Geen enkele dokter heeft naar mij geluisterd! Ook al heb ik hen dikwijls gewezen op het feit van de thuismedicatie. Ze hebben er daar een boeltje van gemaakt, ik ga het hier niet allemaal vertellen. Maar nooit ga ik nog naar dat ziekenhuis.  Ik heb een voorkeur voor het St-Vincentiusziekenhuis maar dat kon dus toen niet wegens de coronacrisis. De CEA waarden zijn na mijn operatie terug naar 1,7 genormaliseerd.  De MOC-vergadering heeft wel 12 chemo-beurten voorgesteld om zeker te zijn dat alles weg zou zijn en hopelijk weg blijft. Zo zie je maar dat je nooit zeker bent, ook al was de kans op herval zeer klein. Laat je dus om de 6 maanden controleren.

Dus een goede raad, doe Dr.  Luc Colemont een plezier en ook jezelf en je familie, DOE VOORAL DE  TEST en indien hij afwijkend is ga ermee verder! Misschien nog beter: ben je 40, laat eens een colonoscopie uitvoeren dan ben je zeker!

Jozef De Graef.

Reacties (4)

 • Béa

  28/06/2020 - 14:58

  Ik besef weer eens hoeveel geluk ‘k heb gehad..Ongeveer hetzelfde verhaal als u,tumor van 5cm weggenomen (u bijna 8 jaar geleden..Wel verwikkeling na operatie,bacterie,Clostridium,heel besmettelijk dus tijd in afzondering gelegen,ook thuis geen bezoek..Antibioticakuur gehad waar ‘k enorm misselijk van was..Geen nabehandeling,wel dikwijls op controle,5 jaar,om uitzaaiingen uit te sluiten..Sindsdien jaarlijks,twee-jaarlijks en nu driejaarlijks coloscopie,omdat er geen poliepen waren..Jaarlijks gastroscopie..Tot nu toe alles ok..Ik wens u een héél voorspoedig herstel en behandeling met steun van familie en vrienden..Succes en veel moed ! xxx

  Reply
 • Verlodt Herlinde

  28/06/2020 - 23:37

  Dank je wel voor je verhaal en goede raad Jozef.Ik wens je heel veel kracht en goede moed.

  Reply
 • Appeltans Maria

  29/06/2020 - 22:16

  Hartelijke dank om je verhaal te delen,hopelijk lezen veel mensen het en weten wat te doen ” DOE DE TEST ”
  Hopelijk mag je nu gezond blijven !!
  Met groot respect ,
  Maria

  Reply
 • Anne-Marie Gabriele

  30/07/2020 - 15:43

  Bedankt om dit mogen te lezen ,
  Mijn test was 3weken geleden afwijkend en mijn ontlasting zonder het echt te beseffen is idd niet meer hetzelfde ,door er nu alles op te zoeken .Hoelang is dat al bezig , woensdag coloscopie hopelijk toch wat goed nieuws .Zit vol angsten en stres .

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login