76. Jozef D. 64 jaar

Na getuigenis 44 en 66 nu mijn derde* !

Na mijn eerste leveroperatie (maart 2020) waren mijn CEA waarden goed en mijn leverwaarden ook. Bij de eerste controle waren de waarden goed en de echo ook… oef!! Op 1 maart -mijn verjaardag– ging ik voor de tweede maal op controle en op de echografie waren letsels te zien (uitzaaiingen), wat nu ?

Daar de meeste letsels in de rechterlob zaten ging men ‘embolisatie’ van de rechterleverlob toepassen. Dan wordt via de bloedbaan in de rechterlever een stof ingebracht die de toevoer van bloed verminderd, waardoor de toevoer van bloed naar de linkerkwab toeneemt. Bedoeling is dat deze op die manier stilaan groter wordt zodat de linkerlob alle leverfuncties overneemt. In een volgende stap wordt de rechterkwab chirurgisch verwijderd.

Maar dit kan alleen maar gebeuren op voorwaarde dat alle onderzoeken geen andere afwijkingen tonen. De MRI was oké, CAT-scan was oké, het volume van de linkerkwab was dubbel zo groot geworden en groot genoeg om de operatie te laten doorgaan.

Er was nog één voorwaarde dat de operatie echt zou kunnen doorgaan: bij het bekijken van de linkerkwab tijdens de operatie mocht op deze plaats niks van letsel gezien worden. Best spannend allemaal.

Toen ik 3 uur later wakker werd kwam de chirurg bij mij en vertelde me dat hij de operatie niet had kunnen uitvoeren. Er waren jammer genoeg toch letsels op de linkerkwab. De rechterkwab wegnemen zou te gevaarlijk zijn geweest.

De letsels op mijn linkerkwab waren niet te zien op MRI. Na 2 soorten chemo die niks opbrachten heb ik nu een derde soort chemo die wel aanslaat, anders had ik dit niet meer kunnen schrijven.

Die behandeling wordt nu om de 2 weken toegediend, voor de rest van mijn leven. Ik kan er redelijk goed tegen. Dat is ook al een pluspunt. Het blijft psychisch zeer zwaar, maar ik heb weinig keuze.

Ik was er altijd op tijd bij, maar het is een rot beestje dat zich goed kan verstoppen en zich gedeisd houdt en dan op een dag keihard opnieuw toeslaat.

MIJN GOEDE RAAD NA AL DIE JAREN:  WORDT JE 40, LAAT COLOSCOPIE DOEN VAN JE DIKKE DARM EN LEEF ZONDER DARMKANKER.

* Getuigenis #44 kan je hier lezen, getuigenis #66 kan je hier lezen.

Jozef D.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.