Op 22 februari 2010 ontstond in Antwerpen tijdens een etentje in een Italiaanse restaurant tussen twee Limburgse 50-plussers het idee om tijdens de maand maart in het kader van de “International Colon Cancer Awareness Month” een initiatief te ondernemen.

Doelstelling was om via het internet het brede publiek te informeren en bewust te maken van het belang en de mogelijkheden van de vroegtijdige opsporing van darmkanker. Omdat de media- en communicatietechnieken zo snel evolueren besloten zij een beroep te doen op de jongste generatie, diegene die nog op school zit en geen rijbewijs heeft.

Theo Vaes van het Antwerps Businesscenter ABC (www.abc.be) werkte reeds enige tijd samen met Ton Kannekens. Hij is een bedrijfsrevisor op rust die een vriend aan darmkanker verloren had, waarvoor hij Ponca had opgericht, een bedrijfje dat huisartsen moest helpen om gemakkelijker de IFOB-test aan te bieden aan hun patiënten.  Theo Vaes kende ook reeds enige tijd Luc Colemont, een maag- en darmspecialist die zich reeds jaren inzet voor het sensibiliseren van darmkanker.

Enkele uren later bracht hij Robin Henderickx (21) samen aan de ontbijttafel met Luc Colemont. De jeugd nam de uitdaging aan en begon dag en nacht, voor en na de schooluren te werken.

Op 15 maart 2010, nauwelijks drie weken later werd de nieuwe website “Stopdarmkanker” gelanceerd en startte  Lonely Alien‘s Robin Henderickx, Haryo Sukmawanto, Michael Gykiere en Mario van Looy o.l.v. Luc Colemont een 30-daagse cyberwar tegen darmkanker. Hierbij maakte de jeugd gebruik van geïntegreerde actie’s die via hun site en sociale media als Facebook, Posterous, Vimeo, Twitter, Flickr en YouTube naadloos aan elkaar gekoppeld werden. Dagelijks schreef Dr. Colemont op zijn Posterous-blogsite een nieuw stukje over de problematiek van darmkanker. Na één week bereikten zij reeds de regionale ATV-studio’s en verschenen de eerste artikels en berichten over hun actie op het internet.

In de tweede week werd een 5-sterren “Fata Morgana”-like actie gestart. Zij verschenen ook meerdere malen in de nationale pers.

Het bleef spannend tot op de allerlaatste dag… Later werden alle blogs gebundeld in een boekje waarin 12 Wijzen nog een bijdrage leverden. Van het boekje “Een wereld zonder darmkanker” werden 25.000 exemplaren over heel Vlaanderen gratis uitgedeeld. Alle huisartsen kregen o.a. een exemplaar.

“Together strong against colon cancer”

Op 20 oktober in de winkel

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login