De actiegroep “Stop Darmkanker” ontstond in februari 2010 toen maagdarmspecialist Dr. Luc Colemont samen met drie jonge studenten besloot om actie te voeren tegen darmkanker. De eerste campagne werd tijdens de internationale darmkankermaand in maart 2010 met succes gelanceerd via de sociale media. De sociale media spelen een centrale rol in de activiteiten van de vzw, zowel op Facebook (> 130.000 volgers), Twitter, Instagram en LinkedIn.

“Kennis delen kan levens redden is het motto of de baseline van de actiegroep die in juli 2012 officieel een vzw (zie infra) werd. De missie van de vzw “Stop Darmkanker” is duidelijk: ze wil iedereen overtuigen dat door vroegtijdige opsporing van poliepen en darmkanker het sterftecijfer van darmkanker drastisch zal dalen. Via diverse kanalen, waarbij internet en sociale media een belangrijke rol spelen, organiseert zij acties om informatie en voorlichting te geven over darmkanker. De kennis over deze sluipmoordenaar is bij het brede publiek nog steeds ontoereikend.

–       Wie weet dat er dagelijks 5 Vlamingen sterven aan darmkanker? Bijna vier keer meer dan in het verkeer…

–       Wie weet dat het 8 tot 10 jaren duurt vooraleer een kleine poliep eventueel darmkanker wordt?

–       Wie weet dat je méér dan 90% kans op genezing hebt als darmkanker vroegtijdig ontdekt wordt?

–       Wie weet dat 15% van de patiënten met darmkanker jonger dan 50 jaar is?

–       Wie weet dat 1 op 20 Vlamingen ooit geconfronteerd wordt met darmkanker?

–       Wie weet dat het blauwe lintje symbool staat voor de strijd tegen darmkanker en Maart de internationale darmkankermaand is?

–       Wie weet dat er een eenvoudige (poepsimpele) test voor de stoelgang bestaat om darmkanker vroegtijdig op te sporen?            

–       Wie weet dat een darmonderzoek (coloscopie) niet pijnlijk hoeft te zijn?

Dankzij een kleine groep enthousiaste vrijwilligers en de financiële steun van enkele partners kunnen meerdere acties per jaar georganiseerd worden. De vzw is steeds op zoek naar nieuwe partners. Donaties kunnen verricht worden via de website.

Vanaf het begin van de acties kan “Stop Darmkanker” rekenen op de belangeloze steun van talrijke Bekende Vlamingen.

Sedert september 2013 hebben het reclamebureau “10” en de webarchitecten van “Edge” een pro Deo samenwerking met de vzw Stop Darmkanker. Dit resulteerde o.a. in de “#DearBradPitt”, “#Saveyourselfie” en de “#Monstercoalitie” campagnes en een volledig vernieuwde website. De “DearBradPitt” campagne kreeg in 2014 de IAB Mixx-award als beste “Best online non-profit campaign“. De affiche van de vzw “Stop Darmkanker” werd genomineerd voor de  “De Standaard Solidariteitsprijs” van 2014,2015, 2017, 2018,2019 en 2021.

Sedert begin 2018 werkt het Antwerpse reclamebureau LDV United voor de vzw Stop Darmkanker. In 2019 resulteerde deze samenwerking in de ShittyFriend-campagne. In 2020 werd de #ScanMadam gelanceerd. Voor zijn 50ste verjaardag ontving Elon Musk wel een heel bijzonder cadeau.

In maart 2019 werd door Dr. Luc Colemont samen met striptekenaar Mario Boon, de “graphic novel” of stripalbum “Dirk” uitgegeven. Dit boek verschijnt van bij aanvang in het Frans (Jean), Engels (John) en (in beperkte oplage) het Aantwaarps. Inmiddels is het album ook al vertaald in het Duits (Dirk), Italiaans (Luca), Turks (Erol), Spaans (Juàn), Portugees (Joào), Arabisch (Ziad) en Chinees.

De vzw “Stop Darmkanker” is als social profit organisatie sedert de zomer van 2014 officieel geassocieerd met de internationale organisatie “Europacolon”, het huidige Digestive Disease Europe.

Stuwende kracht Dr. Luc Colemont geeft talrijke lezingen in binnen- en buitenland voor zowel het brede publiek als collega’s artsen, apothekers en specialisten. In maart 2014 mocht hij op de TEDxFlanders meeting in Antwerpen zijn wens uitspreken: “Een wereld zonder darmkanker!”

Dankzij een financiële injectie van ondernemer en filantroop Marc Coucke, officieel medegedeeld op 1 december 2015, kan Dr. Luc Colemont zich vanaf 1 januari 2016 fulltime als “managing director” inzetten voor de vzw. Hij heeft zijn werk in het St. Vincentiusziekenhuis in Antwerpen na bijna 28 jaar stopgezet op 23 december 2015.

Sedert begin 2016 gaf Dr. L. Colemont al méér dan 570 lezingen in binnen- en buitenland (18 landen) Van 1 januari 2017 tot 30 april 2021 was Bruno Mettepenningen fulltime werkzaam als project manager. Hij verliet de vzw op 1 mei 2021 om aan de slag te gaan als participatiemanager bij de Open VLD. Sedert 12 juli is Ishia Opgenhaffen fulltime in dienst als project & digital marketing manager.

________________________________________________________________________________________

Op 4 februari 2012 had de oprichtingsvergadering van de vzw Stop Darmkanker plaats. De statuten van de VZW verschenen in het Belgische Staatsblad op 19 juli 2012. De vzw ontvangt geen subsidies van de overheid of andere organisaties. De vzw beschikt over een toelating voor het uitschrijven van fiscale attesten tot eind 2026.

De huidige Raad van Bestuur bestaat uit :

Luc Colemont – voorzitter                                                                                                                                           

Steven Piessens – secretaris  &  founder of Oratore Consulting

De Raad van Bestuur wordt bijgestaan en geadviseerd door diverse experten

 

De Dagelijkse Werking bestaat uit

Luc Colemont (CEO) en Ishia Opgenhaffen (Digital Marketing Manager)

 

Op 20 oktober in de winkel

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login