Laten we voor de titel van deze blog nog maar eens een huizenhoog cliché gebruiken. De Internationale darmkankermaand is wat Stop Darmkanker betreft goed begonnen. We hadden een -al dan niet berekend- risico genomen met twee campagnes te lanceren. Ze kregen gelukkig net voldoende ademruimte om niet in elkaars vaarwater te verdwijnen. Twee campagnes die al enige tijd in de schuif lagen en waar er ditmaal geen sprake was van nipte deadlines of in-de-allerlaatste-minuut acties. We moesten gewoon aftellen tot dat die maand Maart in zicht kwam. Onze #ShittyFriend campagne werd heel mooi opgepikt door de MSM (mainstream media), daar zijn we ze heel dankbaar voor. Het blijft immers altijd onvoorspelbaar. Als er plots “breaking news” binnenloopt dan verdwijn je meestal naar het achterplan. Het werd een mooie kettingreactie van radio naar TV, van de digitale sociale media naar de papieren kranten. Het aantal ShittyFriend’s neemt met de dag toe. Het zijn er ondertussen al méér dan 800! Wie deze maand naar de bioscoop gaat, ziet ons daar ook plots opduiken, tot op de spiegels in sommige toiletten… Alle middelen worden ingezet om darmkanker een halt toe te roepen. Is ook nodig. Want iemand die per dag in België 23 slachtoffers maakt en 9 families verweesd achter laat, moet keihard aangepakt worden.

Nogmaals dank aan iedereen, want het is een heel team, dat deze #ShittyFriend campagne ineen gestoken en uitgerold heeft.

Je kan niet iedere dag uitpakken als kleine ngo met een wereldprimeur. Hiervoor hebben we “Dirk” eindelijk uit de kast gehaald. Het stripalbum was al enige tijd klaar, maar we zochten naar de juiste timing om hem in beeld (lees op de markt) te brengen. Een mooi album, schitterend getekend door Mario Boon!  Het is echt de allereerste keer dat er 56-pagina’s worden gewijd aan een ziekte waarmee 1 op 20 personen mee geconfronteerd wordt. Dat het een internationale samenwerking werd (het album is ingekleurd door de Italiaanse Mariacristina Federico) is een leuk weetje. Het wordt van bij aanvang in 4 talen uitgebracht. Het Nederlands, het Frans (Jean), het Engels (John) en het Aantwaarps, wereldtaal n° 2. De Italiaanse versie is in de maak, en op de verzoeken uit Polen en Macedonië gaan we wellicht niet “neen” zeggen.

We tellen ook af naar 22 maart. Dan heeft in de Ghelamco Arena in Gent ons 3de Stop darmkanker Gala plaats. Een bijzonder gala, een boksgala! Twintig ondernemers hebben de laatste maanden letterlijk bloed, zweet en tranen getrotseerd om zich te voor te bereiden op hun “fight of the night”. Dat onze eigen projectmanager Bruno Mettepenningen mee in de ring stapt en het gevecht aangaat maakt het nog specialer. Er zijn nog steeds (enkele) tickets te koop en Bruno kan altijd nog een steuntje in de rug gebruiken. Ik had bijna geschreven onder de gordel…

Ik ga ook even over en weer naar Rome en een week later snel over en weer naar Amsterdam. Want daar word ik ook verwacht om mijn lezing “Waarom campagne voeren tegen darmkanker?” te geven. Die lezing over “Sociale media op voorschrift” in het ziekenhuis in Bonheiden neem ik er op maandag 18 maart graag bij. Dat brengt de teller voor Maart op 16 stuks .

Een bijzonder woord van dank gaat in deze blog naar Hans Meus. De ondernemer-kok van de Gempemolen in het Brabantse Tielt-Winge heeft misschien wel het grootste gouden hart van Vlaanderen. Jammer genoeg heeft in zijn familie darmkanker ook toegeslagen. Om zijn 41-jarige broer Wikke te steunen heeft hij onder het motto “Doe eens iets voor een ander!” een hele reeks events gepland waarvan de opbrengst naar onze vzw gaat. Een indrukwekkende lijst! Iedereen vindt wel iets waar hij kan aan meedoen! Dikke merci Hans, en #komtgoed! (Wie zo’n mooie pin wil, kan altijd via deze site terecht, een echt hebbedingetje!)

Ook dit jaar hebben bijna 150 apothekers in Vlaanderen hun apotheek in het blauw gestoken. En daar zitten echte pareltjes tussen! De #blauweapotheek wordt stilaan een traditie. Daar kan je niet alleen voor informatie over het vroegtijdig opsporen van darmkanker terecht, maar kan je ook voor één euro één blauw lintje kopen. Het zal je niet verwonderen dat die euro ook op de juiste rekening terecht komt. Die van onze vzw! Met dank aan iedereen die ons steunt. Als je géén apotheek in de buurt vindt, kan je steeds via onze eigen website jouw bijdrage leveren! Nogmaals dank!

Dat de Sint-Romboutskathedraal deze maand in de blauwe schijnwerpers staat is dan weer een mooi initiatief van de vzw FoundationMechelen onder impuls van voetbalicoon Piet den Boer en Jan Simons. In Mechelen zullen we trouwens de maand (bijna) afsluiten. Op zondagmorgen geef ik er in het mooie auditorium van de Lamot een “matiné”-voorstelling waar iedereen van harte welkom is. Hier kan je inschrijven! Nadien moet ik snel naar Antwerpen om bij Beo, dè stripwinkel van Vlaanderen, samen met Mario Boon en “vertaler” Guillaume Van der Stighelen den Antwaarpse “Di(e)rk” te signeren.

En dat betekent dan wel het einde van de maand Maart, maar niet het einde van onze activiteiten… De week nadien staat er iedere avond een “optreden” (lezing) gepland. Van Herenthout, tot over de grens in Hulst, in Antwerpen en Meulebeke… We blijven de ‘grote boodschap’ verkondigen: doe.de.test! De lijst van lezingen kan je hier altijd raadplegen.

Op 4 april hebben we weer een persmoment ingelast. Dan stellen we een nieuw project voor. Dat dit in de Antwerpse Zoo zal plaatsvinden is geen toeval, maar meer mag ik hier niet over zeggen. Kwestie van het spannend te houden. Maar het wordt wel iets heel mooi!

Die andere “afteller” begint ook sneller te lopen… letterlijk en figuurlijk J  Want op 28 april is het opnieuw een Stop Darmkanker-hoogdag! Dan worden méér dan 40.000 lopers verwacht aan de start van de AG Antwerp 10 Miles & Marathon. Je kan je nog altijd inschrijven in onze eigen ploeg (code : STOP14629).  Kapitein Filip Luypaert zal samen met An De Kimpe (allebei stadium IV survivors) jullie van harte welkom heten. Dat tennislegende Xavier Malisse meer dan waarschijnlijk ook onze ploeg komt versterken is dan weer een primeurtje dat we in deze blog weggeven. Het feit dat onze vzw “Stop Darmkanker” uitgekozen werd als het unieke “goede doel” voor het grootste loopevenement van België doet ons natuurlijk ontzettend veel plezier. Daar zijn we best trots op. Opnieuw krijgen we een grote kans om dezelfde grote boodschap uit te brengen: Doe.De.Test!

In 2017 deden 51,7 % van de Vlamingen de test…dat betekent ook dat 48,3 % de gratis uitnodiging naast hun neer legden. Niemand is verplicht om mee te doen, maar toch… denk toch even aan je partner, je kinderen en je kleinkinderen vooraleer je die enveloppe wegwerpt. Je zou er later wel eens grote spijt van kunnen hebben.

Voor wie van radio houdt, morgen ben ik tussen 11 en 13u te gast bij Friedl’ Lesage in haar programma Touché. Het zal dan niet alleen over Stop Darmkanker gaan…beloofd! Wens jullie nog een fijn weekend!

Ik doe er vandaag een jaartje bij :-)

Tot blogs,

Luc Colemont 

Reacties (1)

 • Hans Meus

  09/03/2019 - 14:33

  Met veel plezier zetten we ons met een heel team van vrijwilliger in om jullie te ondersteunen waar we kunnen!
  #komtgoed #samensterk
  Hans

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login