Het getal 51

Er zijn van die getallen die je minder gemakkelijk vergeet of die onmiddellijk onvergetelijke herinneringen oproepen. Het getal ‘51’ is er zo een.

We hebben het de afgelopen maanden veelvuldig vermeld en geschreven. Tijdens al mijn lezingen kwam het iedere keer aan bod. Vanaf dit jaar krijgt iedere Vlaming* voor zijn 51ste verjaardag vanwege de Vlaamse overheid om de 2 jaar een gratis cadeautje toegestuurd. Het belandt automatisch thuis in je brievenbus. De enveloppe wordt steeds mooier en duidelijker. Vanaf volgend jaar krijg je het zelfs al bij je 50ste verjaardag! Wat mij betreft mag dat pakje al 5 jaar vroeger worden geleverd, maar dat laten we nu even buiten beschouwing. In de witte enveloppe zit een gratis test om zelf je stoelgang te onderzoeken. Om darmkanker vroegtijdig op te sporen. Meer woorden zouden we er letterlijk en figuurlijk niet aan vuil hoeven te maken. Poepsimpel! De test in één woord samengevat!

En toch…zo poepsimpel lijkt het dan ook weer niet te zijn. En daar duikt ons getal 51 weer op. Wist je dat maar 51% van de Vlamingen (51,7% om precies te zijn) het geschenk in dank aanvaardt? De helft dus. De andere helft laat het om diverse redenen aan zich voorbij gaan. Géén “Doe.de.test”, géén kleine inspanning (die echt niet zo groot is) om in de toekomst gezonder en vooral geruster door het leven te kunnen gaan. Darmkanker treft één op twintig personen, je rekent er natuurlijk altijd op om bij die 19 anderen te zijn. Maar darmkanker is geen rekenwerk, darmkanker is onvoorspelbaar. Dat is wellicht één van de belangrijkste motieven waarom die 51,7% Vlamingen de test wel netjes doen.

Het ‘51’-ezelsbruggetje helpt me ook als ik in Italië lezingen of interviews geef. Het is het aantal Italianen dat iedere dag te horen krijgt dat ze darmkanker hebben. Dat zijn er eigenlijk 51 te veel! In België zijn het iedere dag 23 landgenoten en in Nederland 41 personen die dit slechte nieuws moeten verwerken. Wat moet er eigenlijk nog allemaal gebeuren om deze cijfers drastisch te doen dalen. Wij blijven met Stop Darmkanker dagelijks op dezelfde nagel kloppen: #doedetest. Hopelijk willen jullie ons hierbij af en toe een handje toesteken. Echt niet moeilijk hoor! We zullen jullie eeuwig dankbaar zijn.

Mijn generatiegenoten zullen zich ongetwijfeld de zomer van ’69 herinneren. Ik herinner het mij alsof het gisteren was. Met onze familie op verlof in een hotelletje in Zwitserland. Niet alleen aan de TV gekluisterd voor de maanlanding, maar ook iedere dag aan de radio gekluisterd voor de Tour! De Tour die héél België in de ban hield. Één man die iedereen opnieuw deed dromen, deed genieten, dag na dag spektakel bood om uiteindelijk zijn eerste Tourzege te laten optekenen. Mijn Franse woordenschat ging met rasse schreden vooruit. ‘Le maillot jaune’, ‘le démarrage’, ‘les équipiers’, ‘l’abandon’ en natuurlijk ‘une victoire’

En ja, Eddy Merckx droeg in die legendarische Tour, dat bijzondere nummer… 51!

Laten we nog even dat nummer omdraaien, van 51 naar 15. Het zal wel puur toeval zijn dat onze advertentie voor de Standaard Solidariteitsprijs als éérste van 20 genomineerden op de achterpagina van de krant verscheen op 15 juli. Laat ons daar maar niet teveel achter zoeken. Als jullie vanaf 10 augustus op ons stemmen zijn we al héél blij ?!

Alvast dank!

Tot blogs,

Luc Colemont  

(*tot zijn 74ste verjaardag)

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.