Er zijn van die getallen die je minder gemakkelijk vergeet of die onmiddellijk onvergetelijke herinneringen oproepen. Het getal ‘51’ is er zo een.

We hebben het de afgelopen maanden veelvuldig vermeld en geschreven. Tijdens al mijn lezingen kwam het iedere keer aan bod. Vanaf dit jaar krijgt iedere Vlaming* voor zijn 51ste verjaardag vanwege de Vlaamse overheid om de 2 jaar een gratis cadeautje toegestuurd. Het belandt automatisch thuis in je brievenbus. De enveloppe wordt steeds mooier en duidelijker. Vanaf volgend jaar krijg je het zelfs al bij je 50ste verjaardag! Wat mij betreft mag dat pakje al 5 jaar vroeger worden geleverd, maar dat laten we nu even buiten beschouwing. In de witte enveloppe zit een gratis test om zelf je stoelgang te onderzoeken. Om darmkanker vroegtijdig op te sporen. Meer woorden zouden we er letterlijk en figuurlijk niet aan vuil hoeven te maken. Poepsimpel! De test in één woord samengevat!

En toch…zo poepsimpel lijkt het dan ook weer niet te zijn. En daar duikt ons getal 51 weer op. Wist je dat maar 51% van de Vlamingen (51,7% om precies te zijn) het geschenk in dank aanvaardt? De helft dus. De andere helft laat het om diverse redenen aan zich voorbij gaan. Géén “Doe.de.test”, géén kleine inspanning (die echt niet zo groot is) om in de toekomst gezonder en vooral geruster door het leven te kunnen gaan. Darmkanker treft één op twintig personen, je rekent er natuurlijk altijd op om bij die 19 anderen te zijn. Maar darmkanker is geen rekenwerk, darmkanker is onvoorspelbaar. Dat is wellicht één van de belangrijkste motieven waarom die 51,7% Vlamingen de test wel netjes doen.

Het ‘51’-ezelsbruggetje helpt me ook als ik in Italië lezingen of interviews geef. Het is het aantal Italianen dat iedere dag te horen krijgt dat ze darmkanker hebben. Dat zijn er eigenlijk 51 te veel! In België zijn het iedere dag 23 landgenoten en in Nederland 41 personen die dit slechte nieuws moeten verwerken. Wat moet er eigenlijk nog allemaal gebeuren om deze cijfers drastisch te doen dalen. Wij blijven met Stop Darmkanker dagelijks op dezelfde nagel kloppen: #doedetest. Hopelijk willen jullie ons hierbij af en toe een handje toesteken. Echt niet moeilijk hoor! We zullen jullie eeuwig dankbaar zijn.

Mijn generatiegenoten zullen zich ongetwijfeld de zomer van ’69 herinneren. Ik herinner het mij alsof het gisteren was. Met onze familie op verlof in een hotelletje in Zwitserland. Niet alleen aan de TV gekluisterd voor de maanlanding, maar ook iedere dag aan de radio gekluisterd voor de Tour! De Tour die héél België in de ban hield. Één man die iedereen opnieuw deed dromen, deed genieten, dag na dag spektakel bood om uiteindelijk zijn eerste Tourzege te laten optekenen. Mijn Franse woordenschat ging met rasse schreden vooruit. ‘Le maillot jaune’, ‘le démarrage’, ‘les équipiers’, ‘l’abandon’ en natuurlijk ‘une victoire’

En ja, Eddy Merckx droeg in die legendarische Tour, dat bijzondere nummer… 51!

Laten we nog even dat nummer omdraaien, van 51 naar 15. Het zal wel puur toeval zijn dat onze advertentie voor de Standaard Solidariteitsprijs als éérste van 20 genomineerden op de achterpagina van de krant verscheen op 15 juli. Laat ons daar maar niet teveel achter zoeken. Als jullie vanaf 10 augustus op ons stemmen zijn we al héél blij 😉!

Alvast dank!

Tot blogs,

Luc Colemont  

(*tot zijn 74ste verjaardag)

Reacties (4)

 • wuyts henri

  27/07/2019 - 11:52

  Poepsimpele uitleg,beter kan ik het niet omschrijven,beter voorkomen dan genezen.Zal zeker op jullie stemmen vanaf 10 augustus.

  Reply
 • Jozef De Graef

  27/07/2019 - 21:24

  Altijd prettig om te lezen 💙💙💙
  Spijtig dat maar 51 % de test meedoen.
  Sommige onder hen zullen er hopelijk geen spijt van krijgen later
  als ze te horen krijgen dat ze darmkanker hebben.
  Doe de test en tart het lot niet 💙💙💙

  Reply
 • Axel Boen

  28/07/2019 - 11:53

  Mateloos veel respect Luc…
  Ik blijf het wel hallucinant en onbegrijpelijk vinden dat 49% van de doelgroep een gratis en mogelijks levensreddend geschenk negeert of gewoon weggooit.
  Doe de test…je kinderen, partner, familie of vrienden zullen je eeuwig dankbaar zijn…
  En het getal 45 staat ook met stip op mijn “to do” lijst genoteerd Luk !

  Reply
 • Jos

  28/07/2019 - 19:09

  Ook van mij alle respect Luc, ik had er reeds een paar niet meer geweest zonder die test. Mijn diagnose: een endeldarmtumor stadium 3. Ik ben geopereerd in 2015 en de behandelende artsen gaven me een overlevingskans van 65% om de vijf jaar te halen. Dus mensen a.u.b. doe de test voor de test geen zin meer heeft omdat je te ver gevorderd bent en behandeling niet veel nut meer heeft voor jou. Vele getuigen zijn helaas niet meer onder ons en nog zijn er mensen die een test niet nodig achten! Groeten, Jos

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login