Neen dus. Sommige NGO’s krijgen véél, zelfs héél veel geld, anderen krijgen minder, zelfs véél minder. Dat is de interessante conclusie van een recent uitgevoerde “charity” studie in de USA. Nu mag je de USA om diverse redenen niet met Europa, laat staan met België vergelijken, maar toch is vooral de invalshoek van de studie erg origineel. Het zou me echt niet verwonderen dat je bij ons tot dezelfde vaststellingen komt.

Men onderzocht in welke mate bepaalde kankers méér of minder financieel gesteund worden en vergeleek dit met de incidentie, de mortaliteit en het verlies aan levensjaren die de verschillende types van kanker teweegbrachten. Of met andere woorden, krijgen de kankers die het zwaarst op de maatschappij wegen ook het meeste geld?

Men analyseerde hiervoor de gegevens van 119 verschillende NGO’s -allemaal actief in de bestrijding van kanker- en dat leverde voor 2015 een totaal inkomstenplaatje van 6 miljard dollar op. Véél geld, héél veel geld!

Eerste conclusie: het veruit grootste gedeelte, met name 76,8 % ging naar de 59 NGO’s die zich focussen op kanker in het algemeen, hetgeen eigenlijk geen grote verrassing is. Wanneer men echter de gegevens van de kanker-specifieke NGO’s analyseerden kwam men tot volgende interessante vaststellingen: de best ondersteunde kankers waren borstkanker (460 miljoen $), leukemie (201 miljoen $), kinderkanker (177 miljoen $) en lymfeklierkanker (145 miljoen $). Darmkanker, toch nummer 2 wat mortaliteit betreft, moest het met een heel stuk minder doen (18 miljoen $), quasi evenveel als de erg zeldzame neuro-endocriene tumoren (17 miljoen $) en iets meer dan huidkanker (14 miljoen $). Voor wie snel over de cijfers heen ging, de borstkanker NGO’s kregen méér dan 30x hetgeen de darmkanker NGO’s ophaalden.

Het is natuurlijk erg moeilijk uit te maken wat de “algemene” NGO’s specifiek spenderen aan de individuele kankertypes.

Wanneer de bedragen vergeleken werden met de frequentie van de ziekte en het sterftecijfer van de kanker stelde men vast dat (opnieuw) borstkanker, leukemie, lymfeklierkanker, kinderkanker èn neuro-endocriene tumoren ruim gesteund werden, terwijl dat frequent voorkomende kankers zoals darmkanker, longkanker, prostaatkanker, eierstokkanker en baarmoederhalskanker in veel mindere mate gesteund werden.   

Gaat het geld dan naar de verkeerde NGO’s? Dat is natuurlijk een -erg door de korte bocht- vraag die je moeilijk kan beantwoorden, maar de “sociaal belangrijke kankers” worden in de US kennelijk door de publieke opinie en de vrijgevige donateuren niet altijd in dezelfde mate gesteund.

De rol van “kanker-marketing” -eigenlijk toch maar een vreemd woord- en de rol van sociale media campagnes kunnen het brede publiek misschien helpen om de balans wat meer in evenwicht te brengen. Wij zullen er met onze vzw “Stop Darmkanker” alvast niet treurig om zijn!

Tot blogs,

Luc Colemont  

 

 

Reacties (1)

  • Gabriels

    06/08/2019 - 13:14

    Heb sinds 2017 darmkanker,sinds 6 maanden uitzaaiingen op buikvlies en botmethastasen in heup.heb al van mensen reactie gehad och tis ni zo erg tis te genezen alst borstkanker moest zijn dan zie je pas af.de chemo bij borstkanker man das wel wa anders ze.ongeloofelijk vind ik da ,ni te begrijpen!

    Reply
  • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login