“Ik wil die speciale scan”

Toen een tweetal jaren geleden het TV-journaal begon met het bericht dat er een nieuwe methode bestond voor het onderzoeken van de dikke darm, kregen we de dagen nadien meerdere telefoontjes van patiënten die de geplande “ouderwetse” coloscopie wilden afzeggen. Zij hadden liever een afspraak voor de nieuwe virtuele coloscopie of CT-colografie. De coloscopie als ouderwets bestempelen is missschien toch wel wat overdreven.

Ook voor deze speciale “scanner” is een bijzondere voorbereiding nodig. Minder uitgebreid dan voor de coloscopie, maar je zal begrijpen dat de dikkedarm toch ook enigszins proper moet zijn. Via de endeldarm zal er met een dun slangetje lucht in de dikkedarm worden ingeblazen om die wat beter te ontplooien zodat duidelijker beelden kunnen gemaakt worden.

Voor dit onderzoek wordt geen anesthesie gebruikt en is men volledig wakker. Er worden twee scanners gemaakt, zowel in buik- als in rugligging en de computer zal vervolgens een “virtueel” beeld reconstrueren. Net zoals de Lonely Alien’s geen echte oorlog voeren tegen darmkanker, maar een virtuele “cyberwar”, maakt de scanner ook geen echt beeld van de dikke darm. Het is voor de radioloog die dit onderzoek uitvoert later niet altijd even eenvoudig om een onderscheid te maken tussen een kleine poliep en een kleine hoeveelheid stoelgang die eventueel nog aanwezig is. Indien er toch een poliep of gezwel gevonden wordt laat dit onderzoek ook niet toe om eventuele stukjes weefsel te nemen (biopsie) of de poliep te verwijderen. Hiervoor zal er nadien nog een “gewone” coloscopie moeten worden verricht.

 

Deze techniek betekent toch ook een behoorlijke stralenbelasting die zeker niet mag worden onderschat. In ideale omstandigheden dient de instelling van de scanner hiervoor te worden aangepast. De analyse van het onderzoek neemt ook flink wat tijd in beslag. De ervaring van de radioloog en de gebruikte software spelen hierin ook een belangrijke rol.

 

De dag van vandaag beschikken we dus over een heel “wapenarsenaal” om ten strijde te trekken tegen poliepen en kankers van de dikkedarm. Vroegtijdige opsporing van poliepen en kankers kan op meerdere manieren gebeuren. Welke test uiteindelijk de beste is, zal nog wel een tijdje onderwerp van discussie blijven. Voor een bevolkingsonderzoek gaat de voorkeur voorlopig nog steeds uit naar onderzoek van de stoelgang op occult bloed (zie 6 Maart). In bepaalde landen wordt op grote schaal de coloscopie als “gouden standaard” gehanteerd. Je huisarts is goed geplaatst om je te helpen bij de keuze van welk onderzoek voor jou het beste is.

 

Deze maand mogen de 50-plussers dit zeker op hun “to do”-lijstje plaatsen.
Just do it !    (LC)

 

Piis1542356508001614_gr2_lrg

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.