“Mijn bloed was toch goed …”

Wanneer we na afloop van een darmonderzoek aan de patiënt vertellen dat er toch een grote poliep of een gezwel (kanker) gevonden is, is één van de meest gehoorde reactie’s : “Maar dokter, ik heb vorige maand nog een volledig bloedonderzoek laten doen voor mijn jaarlijkse controle en alles was goed… hoe kan dat nu ?”

Dat is één van die spijtige misverstanden die bij vele personen nog bestaat. Ik noem het de “mythe van het normale bloedonderzoek”. Een bloedonderzoek lijkt het alleszeggende, allesomvattende onderzoek. Niets is minder waar. Om een vergelijking te maken, het is niet omdat men bij de jaarlijkse autocontrole niets gevonden heeft en je weer een jaar verder mag, dat je ’s anderendaags niet kunt stilvallen langs de autostrade omdat de uitlaat plots afgebroken is. Excuses voor de wat gekke vergelijking, maar het is toch ongeveer zo.

Er bestaat jammer genoeg nog steeds geen onderzoek, geen zwarte doos, geen speciale scanner, die toelaat om alles (en wat is dat eigenlijk “alles”), na te kijken wat er in het menselijk lichaam eventueel fout aan het lopen is. Elk onderzoek moet je beschouwen als een klein of soms groter stuk van de puzzle van je lichaam. Een bloedonderzoek, een echografie, een foto van hart en longen, een scanner, een cardiogram, een urine-onderzoek, allemaal stukjes van de grote lichaamspuzzle…

Ook het stoelgangsonderzoek waar we het in de voorbije dagen reeds verschillende keren over hadden kan vanaf de leeftijd van 50 jaar een belangrijk stukje van de puzzle worden. Het is de taak van de huisarts om al die stukjes bijeen te leggen en een zo goed mogelijk beeld te schetsen van de actuele toestand. Je ziet wel af en toe van die paginagrote reclame’s waar een “total body scan” alles kan opzoeken voor een bedrag van 1400 Euro. Geloof je daar nu echt in ? Was het maar waar dat er zo’n onderzoek bestond….Waarom denk je dat de overheid deze scans hier in België verboden heeft ? Juist, om de onwetende burger te beschermen. Sommigen mensen willen nog steeds geld, veel geld verdienen door in te spelen op de angst van de niets vermoedende Vlaming. Klinkt misschien wat hard, maar het moet en mag eens gezegd worden. Ook dit behoort tot onze taken, mensen op een correct wijze informeren !

Mensen associëren het bloedonderzoek nog steeds teveel  met “mijne suiker, mijne cholesterol, mijne PSA (voor de prostaat) “. Het is zeker goed om dat te volgen en de bloeddruk en het gewicht te controleren, maar je mag je niet blind staren op deze resultaten. Het ijzergehalte laten bepalen kan minstens even belangrijk zijn…  Moet er toch niet best een staaltje van de stoelgang worden onderzocht ? Mijn boodschap is eigenlijk vrij duidelijk. “Vanaf 50 jaar verdient je stoelgang éénmaal per jaar ook wat extra aandacht”. Bespreek dit met je huisarts, hij zal je met raad en daad bijstaan. Een kleine inspanning kan soms grote gevolgen hebben…. (LC)

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.