Niet spectaculair genoeg voor TV ?!

Schermafbeelding_2013-03-23_om_18

We gaan de laatste week in van de Internationale Darmkankermaand. Onze “Dress in Blue” campagne duurt nog enkele dagen. Het is goed geweest tot nu toe, heel goed zelfs. Schitterend begin met een “Dress in Blue(s)” concert, gevolgd door steun van vele politici, van Premier Di Rupo tot Minister-President Peeters, van het Antwerpse Schepencollege tot de Provincie Antwerpen. Met de beperkte middelen waarover we beschikken doen we ons uiterste best om die sluipmoordenaar die 5 Vlamingen per dag treft, meer onder de aandacht te brengen.

Via de sociale media lukt dat aardig,  Facebook “leeft” en regelmatig wordt een Tweet opgepikt door bekende en minder bekende Vlamingen. De aangrijpende verhalen en getuigenissen van patiënten lokken veel reacties uit. Het Cape Epic verhaal van onze “riders” in Zuid-Afrika heeft heel wat mensen diep getroffen. We mogen de redactie van de  Gazet van Antwerpen dankbaar zijn. Zij volgen onze acties op de voet en maakten zelfs een apart dossier. De chatsessie bleek dit jaar ook weer een schot in de roos te zijn. Andere redacties hebben kennelijk andere prioriteiten.

De grote kanonnen bereiken is niet eenvoudig. Wij hebben onze tong niet uitgestoken (éénmaal figuurlijk) en hebben ook geen geld gevraagd. Misschien moeten we er toch eens over nadenken of “een blote buik” geen betere aanpak is.  Darmkanker niet spectaculair genoeg ?! Heb ik ander idee over. Kwestie hoe je de zaak bekijkt.

Als iedere maand 150 families in Vlaanderen al jarenlang door “iets” getroffen geworden en hieraan een dierbare verliezen vind ik dat wel spectaculair. Zeker als je weet dat dit eigenlijk niet zou mogen en vrij eenvoudig te vermijden is. Wie kent het bestaan van een “poepsimpele” iFOB-test (“mascara”-test)  Meer aandacht en meer informatie zijn absoluut noodzakelijk….

TV blijft nog steeds het krachtigste medium en kan absoluut het verschil maken wanneer het over verspreiding van informatie gaat. Niet iedereen beschikt over het recept van een “viraal” YouTube filmpje. Waarom de grote TV-stations geen aandacht voor darmkanker hebben blijft me een groot raadsel. Aan de kleur van het blauwe lintje kan het toch niet liggen. Wat in andere landen wel kan, moet ook in Vlaanderen mogelijk zijn tijdens de maand Maart. Dat mag niet afhankelijk zijn van het wel of niet behalen van onze 5 sterren.

Misschien moet ik dit stuk toch nog herschrijven als de “Faszination” darm (een spectaculair reuze-model van de darm)  in Antwerpen aangekomen is. Geen griezelige donkere tunnel, maar wel een informatieve roze holle buis. By the way, de 31-jarige Annemie H. wil zeker wel eens voor de camera verschijnen. Haar verhaal over de strijd die ze al enkele jaren tegen darmkanker voert kan je moeilijk onberoerd laten. Gun haar dat ! Uit respect voor allen die de strijd verloren hebben.

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.