Eerst en vooral wil ik iedereen in naam van onze vzw Stop Darmkanker oprecht een gezond en boeiend 2018 wensen. Ik besef maar al te goed dat dat woordje “gezond” voor velen van jullie een bijzondere betekenis heeft. Laat het vooral voor jullie van grote waarde zijn.

2017 was in verschillende opzichten een bijzonder jaar, waar we graag op terugkijken. Het jaarverslag is bijna klaar. We durven dat aan iedereen voorleggen. Maar als actiegroep kijken we vooral in de toekomst. Een toekomst die er rooskleurig uit ziet. Klinkt wat vreemd als je weet dat onze enige tegenstander darmkanker heet. Klinkt nog vreemder als je weet dat het symbool voor de strijd tegen darmkanker niet roos maar blauw is. Maar dat wisten jullie hopelijk al. We gaan in 2018 nog een tandje bijsteken in onze strijd tegen deze sluipmoordenaar.

Onze middelen groeien, onze slagkracht neemt toe, ons ploegje wordt sterker. Mede dankzij jullie steun die we enorm waarderen en waarvoor we jullie erg dankbaar zijn. Het bevolkingsonderzoek in Vlaanderen draait na 4 jaren op volle toeren, maar dat toerental kan en moet nog naar omhoog. Ook diegenen die niet in aanmerking komen voor het bevolkingsonderzoek mogen en zullen we niet in de steek laten. En daar zijn concrete plannen voor! In samenwerking met de Vlaamse overheid hopen we nog dit jaar ergens in Vlaanderen te starten met een pilootproject…dankzij de sociale media :-)

De volgende maanden wordt het alle hens aan dek. Onze actie met de Pro League (we mogen gedurende twee speeldagen in februari in alle (24 !!) voetbalwedstrijden campagne voeren in wat we vroeger de “eerste” en “tweede” klasse noemden) zal hopelijk niet onopgemerkt voorbij gaan. De tweede editie van ons NoXcuse-scholenproject heeft nu op sociale media al veel beter gedaan dan vorig jaar. Benieuwd wie het beste clipje gemaakt heeft?! Ook jullie kunnen nog stemmen.

Ons nieuw actie- en donatieplatform geeft jullie ook de gelegenheid om zelf in actie te komen. Ook daar zijn er al enkele hele mooie voorbeelden. Hopelijk werkt het voor jullie inspirerend. We zijn toch een beetje fier dat we de eerste in Belgie zijn die dit Nederlands platform kunnen aanbieden. #Geefomjedarm mag niet alleen een leuke hashtag blijven… Doneren wordt makkelijker dan ooit!

De #blauweapotheek-campagne is al in volle voorbereiding. Meer en meer huisapothekers sluiten aan bij deze actie. Jullie kunnen er niet alleen terecht voor informatie en voorlichting, maar in Maart ook voor een blauw lintje. Aarzel niet om even binnen te lopen.

We zouden nog bijna ons 2de Galabal en het allereerste boksgala vergeten! Die zijn respectievelijk op 22 en 23 maart gepland!

We blijven ook steeds op zoek gaan naar nieuwe partners, nieuwe bondgenoten in onze strijd tegen darmkanker. Ook daar zullen we met belangrijk en goed nieuws komen. Achter de schermen wordt er al druk overleg gepleegd en verlopen de onderhandelingen in de goede richting. De witte rook verwachten we tijdens het voorjaar!

De “AG Antwerp 10 Miles” op 22 april wordt stilaan een traditie. De eerste lopers zijn reeds ingeschreven. Wie zijn uithouding wil testen voor het goede doel is altijd welkom om ons team te vervoegen. Het wordt ieder jaar groter en gezelliger.

En dan is er steeds die U-factor. Niks met één of ander TV-programma te maken, maar met datgene wat er ieder jaar “unknown” of onverwacht uit de lucht valt. En dat hebben we vaak aan jullie te danken. De “Warmste Week” was de voorbije weken op dat vlak weer een mooi voorbeeld. Maar het ziet er naar uit dat 2018 voor Stop Darmkanker wel eens het “Warmste Jaar” kan worden.

Onze “Reuzendarm” zal samen met Marleen Wauters opnieuw in verschillende plaatsen in Vlaanderen opduiken, maar zij steken nu ook meer en meer de taalgrens naar Wallonie over. Als ik mijn agenda bekijk zal het qua lezingen aan hetzelfde ritme van de twee voorbije jaren verder gaan. De teller staat na 2 jaren al op 259. Er zijn er nu al bijna een 50-tal geboekt voor 2018. Kennis delen blijft de kerntaak van onze vzw.

De sociale media zijn en blijven het kloppend hart van onze vzw. De 100.000 volgers op Facebook komen in zicht. Zal niet meer zo lang duren… In juni hopen we ook nog een “samen sterk” actie te houden met een andere actiegroep, maar ook daar is het nog iets te vroeg voor om al meer over te vertellen.

En dan is er natuurlijk ons “Gladiolen”-project. Dat moet in juni in de winkel liggen. Hier hopen we echt het verschil te maken. Voorlopig proberen we het zo goed mogelijk geheim te houden. Kwestie van de spanning er wat in te houden.

We zijn ook volop bezig met een nieuw boek! Een boek met getuigenissen, echte verhalen van èchte helden met darmkanker. Zij verdienen ook mèèr aandacht, en die aandacht zullen we hen geven.

Stop Darmkanker zou Stop Darmkanker niet zijn als we ook al met een groot project voor 2019 bezig waren, maar dat blijft voorlopig top-secret. Maar laten we eerst van 2018 een “Grand Cru” jaar maken.

Ik kan letterlijk en figuurlijk met een wit blad beginnen. Ik weet niet of “Mijn brief aan mijn Dief” door de juiste persoon is gelezen. Jullie hebben de brief massaal mee helpen verspreiden, waarvoor dank. Maar het heeft jammer genoeg (nog) niet het verhoopte resultaat gehad….

Voilà, mijn nieuwjaarsbrief is klaar, dank om hem gelezen te hebben!

Tot blogs!

Luc Colemont  

 

 

 

Reacties (5)

 • Hugo Fransen

  01/01/2018 - 19:13

  Blijven sensibiliseren en aanzetten tot screening ik ben er het levende bewijs van,eeuwig dankbaar!

  Reply
 • Bruyninckx Ed

  01/01/2018 - 20:38

  Vele kleine acties helpen ook mee…maar: de Champions league is nu niet direct een kleintje… het Gladiolenprojecr….de Antwerp 10 Miles …. het Galabal …het boksgala ,,, stuk voor stuk acties om u tegen te zeggen!
  Toch niet vergeten dat er ook “mindere goden “ zijn die zich belangenloos inzetten voor deze Vzw.
  Aan al deze mensen die lopen, verkopen, schrijven of wat dan ook: “proficiat voor jullie inzet : voor jullie onvoorwaardelijke steun aan Stop Darmkanker”
  Laat ons verder gaan op de ingeslagen weg!

  Reply
 • Michel Albrechts

  02/01/2018 - 23:12

  Om darmkanker nagenoeg uit te sluiten,is het nodig tijdig een darmonderzoek(coloscopie) te laten uitvoeren. Hierbij kan onder verdoving een mogelijk aanwezige darmpoliep worden verwijderd,voordat deze tot kwaadaardige kanker evolueert. We wachten beter niet totdat er bloed in de stoelgang wordt vastgesteld. De huisartsen zouden de bevolking meer moeten aanmoedigen om,als controle, die pijnloze coloscopie te laten uitvoeren. Dit geldt zeker voor mensen,die meer dan anderen het risico lopen om darmkanker te krijgen.Jammer dat ik niet eerder over het ontstaan van darmkanker gelezen heb,dan waren mij veel chemo’s en bestralingen bespaard gebleven .Gelukkig kon ik nog herstellen. Daarom raad ik iedereen aan ,het boek “Stop darmkanker ” te lezen.

  Reply
 • Annick Nys

  06/01/2018 - 11:29

  Aan iedereen die reeds zijn/haar steentje heeft bijgedragen aan #stopdarmkanker, dikke MERCI!!!! Hopelijk groeit onze groep in 2018!!

  Reply
 • raes rudy

  30/01/2018 - 00:09

  Ik heb de ziekte van crohn gehad, die is inmiddels uitgedoofd… ,dank zij of mede zij een darm operatie in leuven door prof. penninckx…lang geleden..nu de laatste 10 jaar woon ik in limburg en heb al een paar darmonderzoeken achter de rug..die verlopen altijd zo vlot en pijnloos..bijna een openbaring..echt waar.. nu ben ik de laatste jaren tot het WANTROUWEN gekomen mede zij de karrige uitleg van de internist…en ook de vele boeren… dat ik moet laten… na eten en drinken, en ook de vieze scheten, tot grote ergernis van mijn vrouw..ik heb de laatste 2tal jaren ook last van epilepsie gekregen ,waarvoor in medicatie neem…wie zet mij met de beide voeten terug op de grond..als ge begrijpt wat ik bedoel..een ONGELUKKIG IEMAND.

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Esperity®

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login