Hoe zat het met het proef-bevolkingsonderzoek in Vlaanderen ?

In 2009 organiseerde de Vlaamse overheid een pilootproject “Bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. De Universiteit Antwerpen voerde dit onderzoek uit met steun van de Vlaamse overheid in gemeenten in de Antwerpse regio meer bepaald in  Borgerhout, Schilde en Vosselaar.

Aan 20.000 personen tussen de 50 en 74 jaar werden uitnodigingen gestuurd via twee verschillende kanalen. Enerzijds via een brief van de overheid (met de test erbij), anderzijds via een brief om de huisarts te contacteren.. Voor dit onderzoek werd gebruik gemaakt van de iFOB-test.  De personen met een positieve test werd aangeraden een darmonderzoek te laten uitvoeren in het ziekenhuis.

De resultaten zijn reeds enige maanden bekend en we verwachten dat op (korte ?) termijn de resultaten zullen bekend gemaakt worden door de bevoegdeVlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen. Dan zullen we weten welk kanaal het best werkte, en welke gemeente het hoogst aantal deelnemers had. Iedereen kijkt met spanning uit naar het totale deelnemingspercentage. Wordt de 50 % bereikt ? Het worden beslist interessante resultaten. De Werkgroep die dit project begeleidt werkt momenteel op basis van de resultaten van het onderzoek aan een adviestekst voor de Minister. Uiteindelijk zal de commissie van Bevolkingsonderzoek samen met de Minister uitmaken en beslissen of er later al dan niet een algemeen bevolkingsonderzoek komt in heel Vlaanderen.

Dit is een vraag die ons de laatste dagen vaak gesteld werd.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.