Einde mei 2015 ontdekte ik in mijn vaste stoelgang dat er soms ‘iets rood’ bijzat. Aanvankelijk dacht ik dat ik gedroogde tomaat of een paprika niet goed verteerd had. Maar na tweemaal dezelfde vaststelling, dacht ik dat ik dat beter toch aan mijn vrouw – die verpleegkundige is – zou vertellen. Na twee dagen van twijfel, bracht ik haar op de hoogte. We besloten een afspraak te maken met de huisdokter en een staaltje stoelgang ineens mee te nemen. Op 4 juni 2015 nam de huisdokter ook nog enkele stalen bloed en liet alles in het labo onderzoeken.

Vrij snel kreeg ik de boodschap ‘dat er niets aan de hand was’, maar omdat ik zelf nogal aanstuurde op verder onderzoek en de dokter ook hoorde dat ik rond mijn dertigste een kleine poliep niet ver van mijn aars had laten verwijderen, besloot ze toch maar verder te gaan.

Door het bevolkingsonderzoek, zijn de wachtlijsten voor colonoscopie nogal lang in het dichtstbijzijnde ziekenhuis (Sint-Jozef – Malle). Mijn vrouw kon in het ziekenhuis waar ze werkte (Klina – Brasschaat) een afspraak op 8 juni 2015 regelen.

Bij de colonscopie werden vier poliepen weggenomen: twee steelpoliepen (3,2 cm en 2,7 cm) en twee platte poliepen. De stalen werden verder onderzocht, op 11 juni 2015 kreeg ik te horen dat de steelpoliepen positief op kanker scoorden. Op 30 juni 2015 werd 30 cm dikke darm verwijderd en werd ook mijn galblaas die 4/5 vol galstenen zat weggenomen. Ik herstelde gedurende een week in het ziekenhuis. Op vrijdag 3 juli 2015 vernam ik tot mijn vreugde dat ik kankervrij was.

Ik word ook nog verder begeleid door een psycholoog omdat wat er gebeurd is, toch als een sneltrein over mij heen is gewalst.

Gedurende vier weken had ik last van een hardnekkige nachtelijke diarree (tussen 01:00 en 05:00). Na consult bij de chirurg stelde hij voor om 6 x Imodium per dag te nemen. Ik vreesde vast te lopen, maar hij zei me dat toch maar even vol te houden. ik was immers 8 kilo vermagerd en probeerde een ‘wit mager dieet’. Na een week, kon ik de dosis al verminderen. Sinds eind september 2015, heb ik geen enkele medicatie meer nodig en is mijn stoelgang ok.

Vanaf 21 september 2015 heb ik mijn werk als maatschappelijk werker in het pijncentrum van ZNA Hoge Beuken – Middelheim, halftime kunnen opstarten.

Met fierheid kan ik nu vertellen, voltijds aan het werk te zijn sinds 12 november 2015.

Ik moet nog verder op controle: bloed en echo van de abdomen, RX longen…

De chirurg heeft me gevraagd om mijn verhaal ‘uit te bazuinen’, omdat ik de moed had om naar mijn eigen stoelgang te durven kijken en besluitvaardig naar de huisdokter te zijn. Hij zegt dat het niet zo populair is om over darmen te spreken, hier hangt nog een taboe bij de bevolking. Mijn vrienden en collega’s zijn op basis van mijn verhaal, naar hun huisarts gestapt met de vraag om verder onderzoek, gelukkig is er geen slecht nieuws.

Het is vanuit dankbaarheid en tevredenheid dat ik mijn verhaal dan ook met jullie wil delen.

Schermafbeelding 2015-11-28 om 12.50.28

Reacties (8)

 • Geert Decock

  29/11/2015 - 10:33

  Moedig en veel respect maar ook voor je echtgenote. Zelf heb ik jaren gesukkeld met ernstige nierproblemen die uiteindelijk weigerden om te werken. Dialyse, drie maal per week maar gelukkig kreeg twee jaar geleden een donornier. De strijd was niet van de poes. Ik vind het zeer moedig van je dat je levensverhaal op zo’n manier wilt verkondigen. Hopelijk blijf je gespaard en mag je nog lang genieten van het leven, je vrouw, je familie en nog veel meer. Grts. Geert

  Reply
 • Andre

  29/11/2015 - 10:33

  Men kan er niet genoeg de nadruk op leggen dat het darmkanker onderzoek een goede zaak is. Dat velen dit negeren kan ik niet begrijpen. In september 2016 moet ik terug voor een onderzoek, nadat begin 2015 poliepen zijn weggenomen en er enkele te klein waren om weg te nemen. Doe mee, laat je onderzoeken, die voorbereidingen tot onderzoek wegen niet op tegen het risico van niet deel te nemen.

  Reply
 • geerts rachel

  29/11/2015 - 11:44

  ook bij mij werd in januari 2015 darmkanker ontdekt ik ben ook zelf naar dokter gegaan omdat ik bloed in stoelgang had er is 35 cm weggehaald er is dan na 4 dagen een lek gekomen toen terug geopereerd stoma gekregen maagsonde eten via mijn halsader daarna 12 keer chemo en in september is mijn stoma verwijderd nu begint zo alles terug normaal te gaan wel regelmatig diare en dode vingers en tenen van chemo overgehouden en om de 4 maanden grote controle ik was er wel op tijd bij dus geen uitzaaingen daarom mensen hou uw stoelgang goed in de gaten

  Reply
 • Rosita

  29/11/2015 - 13:57

  Op 2 juni 2015 werd kwaadaardige tumor ontdekt. Op 17 juni is deze verwijderd samen met 50 cm dikke darm. Heel vlot herstel gehad en na 5 weken preventieve chemo opgestart. Ondertussen zijn er 8 van de 12 beurten voorbij. Wel nevenverschijnselen zoals diarree en braken maar daar zijn pillekes voor.
  dankzij bevolkingonderzoek was ik er tijdig bij, geen uitzaaiingen gevonden.
  mensen ….niet negeren maar reageren !

  Reply
 • croon

  29/11/2015 - 20:14

  in februari 2012 werd er bij mij darmkanker ontdekt eerst een reeks bestralingen en een chemo kuur dan in juli geopereerd (30cm weggenomen) met een tijdelijke stoma (8 maand) dit voor een goed genezing proces omdat het gezwel redelijk laag zat dan een tweede reeks chemo in februari 2013 terug een herstel operatie weg halen van de stoma waarna veel last van diaree en dit tot op heden nog altijd heb hievoor een jaar lang elke maand een spuit tegen die diaree gehad dit was een hulp middel maar daar zijn ze begin dit jaar mee gestopt; om de drie controle soms een scan of een radiologisch onderzoek en tot op heden ben ik kanker vrij het is toch altijd bang afwachten na elk onderzoek dit jaar in mei hebben ze mijn galblaas afgenomen daarom moet ik zeker opletten voor te vettig eten maar daar kan je leren mee leven het belangrijkste is dat men uiteindelijk kanker vrij is

  Reply
 • De backer fanny

  29/11/2015 - 21:25

  Na 16 jaar sukkelen met darmen en veel onverwachte aanvallen van diarree ga ik morgen coloscopie hebben… Ik wil gewoon weten wat er aan de hand is!

  Reply
 • Marleen

  29/11/2015 - 21:32

  “Vrij snel kreeg ik de boodschap ‘dat er niets aan de hand was’,” terecht zegt de chirurg “mijn verhaal ‘uit te bazuinen’, omdat ik de moed had om naar mijn eigen stoelgang te durven kijken en besluitvaardig naar de huisdokter te zijn” Vergeet niet: wanneer u als patiënt denkt dat er iets niet klopt, dan klopt er iets niet! Blijven aandringen is de boodschap. Bedankt voor je verhaal Hendrik, dit zal veel mensen helpen om erover te spreken en iets aan te doen. Blijf gezond vrienden!!

  Reply
 • Mariake

  30/11/2015 - 00:13

  Ook bij mij ‘n poliep weggenomen met in het midden enkele kwaadaardige cellen. Na operatie in 2014 alles in orde. Regelmatige controle maar mag nu 1 jaar wachten.Ben zo blij dat ik ook naar mijn gevoel geluisterd heb en niet bleef denken dat het speen de oorzaak was van licht bloedverlies .Heb nog wel eens last van ‘t speen maar dat voel ik dan ook meestal en dat was met die poliep toen niet.Je was er ook tijdig bij..gelukkig.Bedankt Dr. Colemont voor je inzet en er ons op te wijzen hoe belangrijk screening is.

  Reply
 • Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje *

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer
AG Insurance - bedrijven stoppen darmkanker

Dirk

Dirk

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login