De afgelopen jaren heeft men vrij goed in kaart kunnen brengen welke de verschillende stappen zijn in de evolutie van een kleine goedaardige poliep tot een groter kwaadaardig gezwel. Het blijft echter nog onduidelijk wat men kan doen om deze verschillende stappen in de vorming van een poliep te voorkomen.

Een Deense studie heeft enkele jaren geleden aangetoond dat er verschillende factoren zijn die het risico om darmkanker te krijgen met bijna 25% kunnen verminderen. Dit is een percentage dat vergelijkbaar is met de winst die men zou kunnen bereiken met algemeen bevolkingsonderzoek, dus zeker niet te onderschatten. Algemeen wordt dit vaak “een gezonde levensstijl” genoemd.  Het is belangrijk dat de jongere generaties hiervan ook op de hoogte zijn. Jong geleerd, is oud gedaan !

Meer specifiek bleken 5 factoren een belangrijke rol te spelen : 3 zaken die vermeden moeten worden : overgewicht, roken, overmatig alcoholgebruik, en 2 factoren die een gunstig effect hebben : regelmatige fysieke inspanning (2x 30min/week) en gezonde voeding. Onder een gezonde voeding verstaat men voldoende vezelrijke voeding (groenten en fruit), beperkt rood vlees (niet meer dan 500 gram/week) en minder dan 30 % calorieën afkomstig van vetten.

Bepaalde ontstekingsremmers kunnen de groei van een bepaald type poliepen wellicht ook afremmen. Onlangs was er ook weer een studie die een beschermend effect van aspirine aantoonde. In het verleden waren andere studies in dit verband tegenstrijdig.

Jammer genoeg zijn een gezonde levensstijl en een dagelijks aspirientje absoluut geen garantie om geen darmpoliepen of darmkanker te krijgen. Ook een gezonde 50-plusser, die wekelijks sport, niet rookt, slechts af en toe een pintje drinkt en geen buikje heeft moet toch ook aandacht besteden aan preventief onderzoek.  Eénmaal per jaar een eenvoudig onderzoek van de stoelgang voor het opsporen van occult bloed (bloed dat je niet met het blote oog ziet) is geen overbodige luxe !

Dr. Luc Colemont

Schermafbeelding 2015-04-09 om 19.19.46

 

Op 20 oktober in de winkel

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer

Stop Darmkanker Community

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login