Een oorlog zonder einde ?!

oorlog darmkanker

11 November is een traditie. Op deze dag worden niet alleen de slachtoffers herdacht van de Eerste Wereldoorlog maar ook van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen in de wereld. Dus wat ons betreft ook de aanslepende wereldoorlog tegen darmkanker. De tol van de slachtoffers is groot : 5 per dag in Vlaanderen, 8 per dag in België, 14 per dag in Nederland en niet te vergeten iedere dag 580 in Europa. Jaarlijks bijna een half miljoen slachtoffers wereldwijd. Cijfers om bang van te zijn, neen … cijfers om toch even bij stil te staan. En dat mag even goed vandaag. Je hoeft echt niet te wachten tot de maand Maart, die internationaal de maand tegen darmkanker is.

Sluipmoordenaar darmkanker heeft geen kalender en slaat zonder genade iedere dag toe, dus moeten we darmkanker steeds in het vizier blijven houden. Het geeft vaak het gevoel van een ongelijke strijd, David tegen Goliath. Maar wie heeft uiteindelijk die strijd gewonnen? Darmkanker houdt zich vaak goed schuil en is moeilijk op te sporen. Dat denken tenminste vele mensen. Eens dat je darmkanker op je pad tegen komt, sta je vaak in een verloren gewaande positie. De helft van de mensen die geconfronteerd worden met darmkanker staat na een operatie vaak nog een lange weg van chemo- en/of radiotherapie te wachten. Vaak een uitputtende veldslag, waarbij sommigen uiteindelijk het onderspit moeten delven.

Gelukkig hebben we in de strijd tegen darmkanker een vrij eenvoudig wapen, met name de iFOB-test. Die (poepsimpele) test is jammer genoeg nog steeds onvoldoende bekend en wordt nog te weinig gebruikt. Geen handwapen, maar een eenvoudig borsteltje dat je even door de stoelgang moet strijken. Geen pijnlijk manoeuvre, eerder een wat ongewone handeling. Maar die extra minuten in het kleinste kamertje kunnen levensreddend zijn. De Vlaamse overheid stuurt vanaf 1 oktober in het kader van het bevolkingsonderzoek deze test gratis op naar de “gepensioneerden” (65-plus) , volgend jaar is het de beurt aan de 55-plussers. Niet allemaal tegelijk, maar geleidelijk aan in de loop van de volgende twee jaren. Een prima initiatief, dat we alleen maar kunnen toejuichen. Hiermede krijgen we ook aansluiting met het “Europees leger” voor de screening van darmkanker. In meerdere landen is dit reeds meerdere jaren een normale zaak.

Toch twee bemerkingen bij dit historisch moment.

Om levens te kunnen redden is deelnemen aan het bevolkingsonderzoek even belangrijk dan winnen, en daar zou misschien wel eens het probleem kunnen schuilen. Krijgen we de Vlaming nu al zo ver dat de helft van de deelnemers het testpakket opent, vervolgens naar de badkamer of het toilet gaat, doet wat hij moet doen en uiteindelijk het buisje terugstuurt? Als we allemaal samen de grote boodschap verspreiden : “doe mee aan het bevolkingsonderzoek”, slagen we misschien wel in die opdracht. De lat ligt misschien hoog, maar toch moet 50% deelname een “target” zijn.

Waarom moet de groep van 50 tot 55-jarigen nog even wachten? De internationale richtlijnen zijn in dit geval nochtans glashelder. Jammer dat het budgettaire beperkingen zijn die deze mensen voorlopig in de kou laten staan. Gelukkig is er nog de huisarts die al de eerste “slachtofferhulp” kan bieden. Het “Globaal Medisch Dossier Plus” biedt immers de mogelijkheid om jaarlijks de stoelgang reeds te laten onderzoeken voor je 56 bent.

Wij blijven met de vzw Stop Darmkanker de strijd dagelijks voeren, informatie en voorlichting zijn o.i. de eerste stap in de strijd tegen een ziekte die 1 op 20 personen treft. De “collateral damage” kan zelfs niet door de beste gezondheidseconomen worden berekend. Het familiale leed wordt immers zelden of nooit in kaart gebracht. Dit is niet te becijferen, maar het is ongetwijfeld ontzettend groot. Iedereen heeft het de dag van vandaag over de problematiek van de vergrijzing. Dat gaat ongetwijfeld ook een repercussie hebben op het aantal gevallen van darmkanker. Dit spook moeten we ook in de ogen durven kijken, iedere dag opnieuw. Geen schrik van hebben, maar actie ondernemen. Onze beperkte middelen laten jammer genoeg (nog) geen grootschalige acties toe, maar we blijven ons best doen. De sociale media zijn in die optiek gelukkig een echte bondgenoot. Ook jij kan daar gebruik van maken. De “share”-knop is een krachtig wapen, klein, maar van onschatbare waarde als velen hem samen gebruiken. Let’s do it ! Klik en “share”, zo moeilijk kan dat toch niet zijn ! Soms is een leven redden gemakkelijker dan je denkt !

“Kennis delen om levens te redden” dat is en blijft ons motto.

Uit respect voor de slachtoffers van darmkanker.

Dr. Luc Colemont    www.stopdarmkanker.be

Je kan onze vzw steunen met onze “Ribbons” te bestellen, alvast dank !

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.