Dit is een duidelijke vraag waar eigenlijk slechts één antwoord op bestaat. Volgens alle internationale richtlijnen geeft men aan de eerstegraadverwanten (vader, moeder, broer of zus) van iemand met darmkanker de volgende raad :

Als die persoon met darmkanker jonger is dan 60 jaar, is het aangewezen om een volledig darmonderzoek (coloscopie) te laten uitvoeren idealiter vanaf de leeftijd van 40 jaar of vanaf de leeftijd die 10 jaar minder bedraagt dan wanneer darmkanker is vastgesteld bij het familielid. (bv. persoon met darmkanker is 54 jaar, eerste graad verwante wordt aangeraden coloscopie te doen vanaf 44 jaar). Later wordt dit onderzoek best herhaald na 5 jaar.

Als die persoon (vader, moeder, broer of zus) met darmkanker ouder is dan 60 jaar, zoals bij deze vraag het geval, dan wordt ook een darmonderzoek (coloscopie) aangeraden vanaf 50 jaar. Als alles oké is, volstaat wellicht een onderzoek na 10 jaar, net zoals bij de gemiddelde persoon ouder dan 50 jaar.

Als er niemand in de familie darmkanker heeft, dan wordt vanaf 50 jaar een jaarlijks (of twee-jaarlijks) eenvoudig onderzoek van de ontlasting aangeraden (iFOB-test), al dan niet in het kader van het bevolkingsonderzoek (56-74 jaar) dat in Vlaanderen in oktober 2013 gestart is.  (LC)

Op 20 oktober in de winkel

Kom in actie

Start een actie of doneer! start een actie of doneer

Stop Darmkanker Community

Op Esperity® kun je steun vinden bij lotgenoten en mantelzorgers, je ervaringen delen en je gezondheidsstatus opvolgen. Daarnaast kun je een overzicht vinden van klinische studies in je omgeving. Klik hier om te registreren en kom in contact met lotgenoten.

© 2018 VZW Stop Darmkanker - Ondernemingsnummer: 0847.289.456 - ING BE67 3631 0165 1087 - Website geschonken door Edge.be uit Antwerpen.

User Login